Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Lekkage dakgootWat te doen bij een lekkage aan de dakgoot?


Heeft u een lekkage aan de dakgoot? Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten verhelpen om beschadigingen aan de muur, houtrot en vochtplekken te voorkomen. Onze loodgieters zullen hun uiterste best doen om de goot te repareren, maar in sommige gevallen is het verstandiger om deze te laten vervangen door een nieuw exemplaar. Onze loodgieters zullen u daarbij van een eerlijk advies voorzien.
Wilt u een afspraak maken met één van onze vakmannen voor reparatie van uw dakgoot of advies over eventuele vervanging? Wij ontvangen van u graag wat meer informatie, graag met foto’s van de situatie. Met voldoende informatie komt de loodgieter met de juiste materialen en onderdelen bij u op bezoek, dat scheelt uiteraard tijd en geld.

U kunt hiervoor ons contactformulier invullen en de foto’s bijvoegen. Maar u kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via 085-8770419, dit nummer kunt u ook gebruiken om ons de foto’s te sturen via WhatsApp.


Hoe ontstaat er een lek in de dakgoot?


Dakgoten voeren het regenwater af, meestal via de regenpijp naar de riolering. De meeste dakgoten in Nederland zijn gemaakt van PVC of zink, maar deze materialen zijn gevoelig voor lekkage en de invloeden van weer en wind. De oorsprong van de lekkage kan verschillende oorzaken hebben;


De dakgoten zijn verouderd


Oude goten zijn onderhevig aan slijtage en hebben meestal al eerdere reparaties ondergaan. Vaak zijn deze goten zwak op de naden en het advies van Loodgieter.nl is meestal om goten die ouder zijn dan 25 jaar niet meer te laten repareren, maar te laten vervangen. Problemen zullen anders terug blijven komen, waardoor u uiteindelijk duurder uit bent.

Lekkage dakgoot


De dakgoot of regenpijp is verstopt


Door de invloeden van weer en wind is de dakgoot een verzamelplaats van bladeren, takjes of eventueel nestmateriaal. Wanneer de goten niet regelmatig worden gereinigd, dan kan dit verstoppingen en lekkages veroorzaken. Het reinigen van de dakgoot of het ontstoppen van de hemelwaterafvoer kan het probleem verhelpen. Allereerst zal onze vakman lokaliseren waar het probleem zich precies bevindt. De verdere aanpak zal afhankelijk zijn van de locatie van de blokkade of deze met de hand, een trekveer of onder hoge druk kan worden verwijderd.
Bedenk wel dat het werken op hoogte risico’s met zich meebrengt en het in de meeste situaties verstandiger is om een specialist in te schakelen.
Uiteraard krijgt u na de werkzaamheden advies om verstoppingen in de toekomst te voorkomen. Het regelmatig laten reinigen van de dakgoot is belangrijk en eventueel is het plaatsen van een boldraadrooster een goede optie om verstoppingen in de toekomst te voorkomen.De dakgoot zit los


Wanneer de dakgoot of onderdelen daarvan los zitten, dan zal het water een eigen koers bepalen, wat onvermijdelijk lekkages zal veroorzaken.


Corrosie aan de zinken dakgoot


zinken dakgoten die al jaren aan alle weersinvloeden zijn blootgesteld kunnen sporen van vochtigheidscorrosie gaan vertonen. Dit kunt u herkennen aan de witte aanslag op de goten. Dit zijn zwakke plekken in de goot, hier is het zink dunner en kan uiteindelijk lekkage veroorzaken. Het advies is om deze oude goten te laten vervangen, aangezien het zink op deze plekken vaak te dun is om met succes een reparatie te kunnen uitvoeren.


Kan de lekkende dakgoot hersteld worden?


Het repareren van een lekkende dakgoot kunt u het beste aan de specialist overlaten. Werken op hoogte brengt nou eenmaal risico’s met zich mee en vraagt om reparatie met de juiste materialen om het probleem niet te verergeren.
Meestal kan met het blote oog vastgesteld worden waar de lekkage zich bevindt, meestal op de naden of bij het opgehoopte vuil in de goot. Het reinigen van de dakgoot of het aanbrengen van een nieuwe binnenlaag zal het probleem doorgaans oplossen.


Verschillende soorten dakgoten


Zinken dakgoten

De meest gebruikte en geplaatste goten zijn de zinken goten. Zink heeft een lange levensduur en geeft een mooie uitstraling aan de woning. Een zinken goot wordt geplaatst door de verbindingen te solderen, dit kunt u het beste laten uitvoeren door een ervaren vakman. Zinken goten zijn kostentechnisch wat duurder dan de tegenwoordig veel geplaatste kunststof goten, maar blijven populair.


Kunststof of PVC-goten

Kunststof goten worden tegenwoordig veel geplaatst bij de nieuwbouwprojecten. Deze goten zijn voordelig, niet gevoelig voor weersinvloeden en onderhoudsvrij. Kunststof goten gaan lang mee en zijn tegenwoordig zeer milieuvriendelijk geproduceerd. Het is een kwestie van smaak of u voor kunststof of zinken goten kiest.


Aluminium of koperen dakgoot

Aluminium goten zijn een alternatief voor zinken of PVC-goten, deze zijn naadloos en licht van gewicht. Aluminium wordt tegenwoordig veel gebruikt in de nieuwbouw, maar is ook uitermate geschikt voor chalets en schuren.
Een koperen dakgoot heeft een lange levensduur en een bijzondere, chique uitstraling. Deze worden vaak geplaatst bij panden met rieten daken, aangezien zinken goten gevoelig zijn voor het regenwater dat van het rieten dak komt en hier dus niet geschikt voor is. Koperen goten verkleuren na verloop van tijd door de oxidatie en krijgen dan hun kenmerkende groene “vleug”.
Er zijn dus opties genoeg wanneer u de dakgoot wilt gaan vervangen, eigenlijk een kwestie van persoonlijke smaak en kostenplaatje.


De dakgoot repareren of vervangen?


Een zinken dakgoot met een lekkage op de soldeernaad, kan in de meeste gevallen gerepareerd worden door opnieuw te solderen of het lek af te dichten met vloeibaar zink. Bij daken van 25 jaar en ouder is het advies om over vervanging na te denken. Het zink is dun en poreus geworden en reparatie zal maar tijdelijk en zonder garanties zijn.
Kleine lekkages aan een PVC-dakgoot zijn eenvoudig te verhelpen, maar vaak is het advies om een PVC-dakgoot gelijk te vervangen. De kosten van reparatie en arbeidsloon van de loodgieter wegen vaak niet op tegen de kosten van een nieuwe PVC-dakgoot.

Poreuze dakgoot Dakgoot herstellen Herstel dakgoot Dakgoot herstellen

Wat zijn de kosten van reparatie of vervanging van de dakgoot?


Een nieuwe dakgoot is een flinke investering, dus adviseren wij u om uw huidige dakgoot goed te (laten) onderhouden en te inspecteren. Mocht u toch een reparatie willen laten uitvoeren of nadenken over vervanging van de dakgoten, dan zijn wij u uiteraard graag van dienst. Voor onze vaste voorrijkosten en arbeidsuren verwijzen wij u door naar onze tarievenpagina. Voor een inschatting van de kosten van een reparatie of offerte voor vervanging van de dakgoot, kunt u ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot