Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Lekkende thermostaatkraan

Het vervangen van een radiatorkraan komt vaak voor wanneer het kraantje vervangen moet worden voor het plaatsen van een slimme thermostaatkraan of bij lekkage. Het vervangen van een radiatorkraan is echt een typische klus voor een loodgieter. 
 

Wat is een thermostaatkraan van uw radiator

Een thermostaatkraan is een apparaat dat wordt gebruikt om de temperatuur van een radiator in een ruimte te regelen. Het bestaat uit een kraan die op de radiator is gemonteerd en een thermostaat die de temperatuur in de ruimte meet.De thermostaatkraan is verbonden met de thermostaat en opent of sluit de kraan op basis van de gewenste temperatuur. Als de temperatuur in de ruimte te laag is, zal de thermostaatkraan de kraan openen zodat heet water uit de cv-installatie de radiator kan binnenstroomt en de ruimte kan verwarmen.


Als de temperatuur in de ruimte te hoog wordt, zal de thermostaatkraan de kraan sluiten zodat minder heet water in de radiator stroomt en de ruimte minder warm wordt.De thermostaatkraan kan ook worden ingesteld op een specifieke temperatuur, zodat de ruimte altijd op de gewenste temperatuur blijft. Dit maakt het mogelijk om de temperatuur in een ruimte automatisch te regelen en energie te besparen.
 

Zelf een lekkende thermostaatkraan vervangen in 9 stappen

Het vervangen van een lekkende radiatorkraan op een radiator is een reparatie die u misschien zelf kunt uitvoeren. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding voor het vervangen van de radiatorkraan. Let op: doe dit niet zelf wanneer u blokverwarming of stadsverwarming heeft!
 
1. Sluit de watertoevoer naar de radiator af door de hoofdkraan dicht te draaien. Dit is vaak te vinden bij de watermeter in de meterkast of in de kelder/ kruipruimte. Hierna tapt u uw CV systeem af.
 
2. Plaats een emmer of doek onder de kraan om eventuele lekkages of druppels op te vangen wanneer u de kraan losmaakt. De radiator is namelijk gevuld met dood, zwart water!
 
3. Gebruik een moersleutel of een tang om de kraan los te draaien. Let op dat u de kraan niet beschadigt terwijl u deze losdraait. Forceer ook niet, er kan altijd iets afbreken of u draait het schroefdraad kapot.
 
4. Verwijder de kraan van de radiator en controleer deze op lekkage. Als er sporen van lekkage zijn, zoals roest of kalkaanslag, dan is het tijd om een nieuwe kraan te kopen.
 
5. Voordat u de nieuwe kraan installeert, is het aan te raden om de aansluitingen van de radiator schoon te maken. Gebruik hiervoor een borstel en een sopje van Dreft of schoonmaakmiddel. Daarna even droog maken met een vaatdoekje.
 
6. Draai om het nieuwe kraantje schroefdraad afdichtingskoord van bijvoorbeeld Loctite 55. Dit draait over het hele schroefdraad en vervolgend nog een keer kruislinks over het kraantje.
 
7. Plaats de nieuwe kraan op de radiator en draai deze aan met een moersleutel of een tang. Zorg ervoor dat de kraan stevig vastzit en geen lekkage vertoont.
 
8. Open de hoofdkraan en de kraan onder de radiator weer en controleer of er geen lekkage is.
 
9. Laat het systeem weer opwarmen en controleer na een tijdje of alles nog steeds droog is.
 

Twijfelt u? Laat de thermostaatkraan vervangen door een loodgieter

Houd er rekening mee dat elke radiator anders kan zijn, dus het is aan te raden om de gebruiksaanwijzing van uw radiator te raadplegen voordat u begint met de reparatie. Als u twijfelt over uw eigen vaardigheden of het repareren van de kraan levert problemen op, raadpleeg dan loodgieter.nl voor een loodgieter. Wij regelen deze dan vaak dezelfde dag nog voor u. 
Het is ook belangrijk om te weten dat als de lekkage afkomstig is van een probleem in de radiator zelf, zoals een scheur, roeset of een losse verbinding, simpelweg de kraan vervangen niet voldoende zal zijn om het probleem op te lossen. In dit geval is het raadzaam om een loodgieter de complete radiator te laten vervangen.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot