Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Radiator vervangen

Hebben uw radiatoren onvoldoende capaciteit om de woning voldoende te verwarmen? Zijn de radiatoren aan vervanging toe na meerdere reparaties? Of wilt u de verouderde radiator laten vervangen door een nieuwe design-radiator?

Hoewel een nieuwe radiator een investering is, zal dit op de lange termijn toch een kostenbesparing opleveren. Een nieuwe radiator is duurzamer, efficiënter en zal bij juiste installatie weer jaren probleemloos meegaan.

Wanneer u beschikt over voldoende kluservaring, dan kunt u ervoor kiezen om de radiator zelf te vervangen. Besteedt u deze klus liever uit aan een ervaren loodgieter, dan zijn wij u graag van dienst.


Wanneer is het tijd om de radiator te vervangen?Verroeste radiator

Veel oudere woningen beschikken nog over de radiatoren die destijds bij de oplevering waren geïnstalleerd. Vele jaren later zijn deze niet efficiënt meer, verouderd, gevoeliger voor slijtage en zeker niet duurzaam.

Misschien is het tijd om de verouderde radiatoren te laten vervangen door duurzamere en zuinigere radiatoren. Zeker een verbouwing of renovatie is de perfecte mogelijkheid om nieuwe radiatoren te laten plaatsen. Nieuwe radiatoren in een modernere vormgeving, die perfect aansluiten bij het interieur en energiezuinig zijn.

Uiteraard is het belangrijkste dat de nieuwe radiatoren voldoende capaciteit hebben om de woning te verwarmen, maar tegenwoordig wordt er ook veel waarde gehecht aan het uiterlijk van de radiator. De designradiatoren van tegenwoordig zijn echte eyecatchers en een meerwaarde in het interieur.

Sta bij aanschaf van een nieuwe radiator ook even stil bij de capaciteit van de nieuwe radiator. Misschien is uw warmtebehoefte in de loop der jaren verandert en is vervanging door een radiator met een hoger vermogen een goede optie.


Tips bij de aanschaf van een nieuwe radiator

Het is van belang dat u bij de aanschaf een radiator uitkiest met de juiste capaciteit om de ruimte te verwarmen. Op internet zijn volop rekentools te vinden die u kunnen helpen het juiste gewenste vermogen uit te rekenen.

Wilt u zelf de radiator vervangen, maar ontbreekt het u aan kluservaring? Vervang dan de radiator voor een exemplaar dat even groot is als de huidige radiator, zodat er geen leidingen hoeven te worden omgelegd. Kijkt u dan wel goed naar het aantal platen en convectoren waaruit uw oude radiator bestaat. Ook is het belangrijk om te checken of de aansluitingen van de aanvoer- en retourleidingen overeenkomen.


Stappenplan vervangen radiator

Of u zelf de radiator gaat vervangen of de loodgieter het voor u doet, vervanging van een radiator gaat altijd volgens dit stappenplan;

Stap 1 – Laat de radiator leeglopen
Zorg ervoor dat u ruim van tevoren de kamerthermostaat uit hebt gezet, zodat er geen heet water meer in de radiatoren en het systeem zit. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Dit voorkomt dat de cv-ketel in storing komt te staan, wanneer u het systeem laat leeglopen en dat uw pomp niet droog staat te draaien. Draai de knop van de te verwijderen radiator helemaal open en draai vervolgens de knoppen open van de radiatoren op dezelfde en eventueel bovenliggende verdiepingen. Kijkt u nu of er een aftappunt is op dezelfde verdieping van de te verwijderen radiator of anders misschien een verdieping lager. Laat hier via de vulslang al het water uit wegstromen, zodat het systeem drukloos is.
Open hierna het aftapkraantje aan de onderkant van de radiator een kwartslag en laat het water uit de oude radiator lopen. Houd er een teiltje onder en houd handdoeken binnen handbereik. Doe voorzichtig, want het water kan er ineens uitspuiten. Het water kan ook zwart van kleur zijn en wat stinken, dit is normaal.

Stap 2 – Demonteer de oude radiator
Zodra de radiator is leeggelopen, kan deze losgehaald worden. Met een steeksleutel kunnen de wartels die het dichtst bij de radiator zitten, losgedraaid worden. Zorg ook nu voor wat oude handdoeken, want er kan nog wat restwater uit de radiator stromen.

Vervolgens kunnen de ophangbeugels losgedraaid worden en de radiator uit de beugels worden getild. Doe dit bij voorkeur met een extra helpende hand en houd de radiator een beetje schuin, zodat er geen vies water uit de leiding kan lopen.

Stap 3 – Monteer de nieuwe radiator
Al u een radiator terugplaatst van hetzelfde formaat en merk en er geen leidingen te hoeven worden aangepast, hoeven er in principe geen nieuwe ophangbeugels te worden geplaatst, mits deze uiteraard nog in goede staat zijn. De ophangbeugels zijn meestal merk gerelateerd.
Hang de radiator op en controleer of deze netjes waterpas hangt, mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen de beugels een beetje versteld worden.
De kant waar de ontluchter op de radiator zit, moet een paar millimeter hoger hangen dan de andere zijde, dit om het ontluchten makkelijker te maken. Lucht gaat immers altijd naar het hoogste punt toe.

Stap 4 – Het aansluiten van de radiator
Draai enkele lagen teflontape om het schroefdraad en sluit de radiator weer aan op de radiatorkraan. Let hierbij wel op dat u de conische aansluiting van de radiatorkraan niet omwikkelt met tape! Draai ook teflontape om het puntstuk van de retouraansluiting in de radiator. Sluit hier de retourleiding op aan. Draai alle wartels vervolgens goed aan.

Stap 5 – Test het systeem op eventuele lekkage
Vul nu de cv-installatie weer rustig bij tussen 1,5 en 2 Bar en ontlucht de radiatoren in de gehele woning. Controleer de waterdruk van de cv-ketel nogmaals en zodra de waterdruk stabiel is, zal de nieuwe radiator gelijk meedraaien in de warmtevraag. Als u geen water meer hoort borrelen in de leidingen is de installatie goed ontlucht. Houdt u de komende dagen wel de druk in de gaten in het systeem, want het duurt 48 uur voor alle zuurstof uit het water is en er kan wellicht nog door bijvoorbeeld de automatische ontluchter van de cv-ketel lucht ontsnappen, waardoor de druk nog kan dalen in het systeem.

Radiator laten vervangen door de loodgieter?

Uiteraard begrijpen wij dat het vervangen van een radiator, zoals hierboven omschreven, eigenlijk vakwerk is en willen wij u hierbij natuurlijk van dienst zijn. Wij maken graag een afspraak voor u met één van onze loodgieters voor de vervanging van uw radiator. Voor het maken van een afspraak, offerte of meer informatie, kunt u ons contactformulier invullen. Telefonisch zijn wij ook bereikbaar op 085-8770419.

Radiator vervangen Radiator vervangen na
 

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Radiator vervangen

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot