Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Vloerverwarmingspomp

Wat is een vloerverwarmingspomp?

Een vloerverwarmingspomp is een apparaat dat het warme water door de buizen van het vloerverwarmingssysteem pompt. Het is een onderdeel van het circulatiesysteem van de vloerverwarming. De pomp zorgt ervoor dat het warme water vanuit de ketel of boiler door de buizen van het vloerverwarmingssysteem stroomt en terug naar de ketel of boiler om opnieuw te worden verwarmd.

Hoe werkt een vloerverwarmingspomp?

Een vloerverwarmingspomp werkt op basis van een gesloten circulatiesysteem. Het systeem bestaat uit een ketel of boiler, een vloerverwarmingspomp, buizen die onder de vloer zijn geïnstalleerd en radiatoren die de warmte afgeven.

Wanneer het systeem wordt ingeschakeld, begint de ketel of boiler het water te verwarmen tot de gewenste temperatuur. Het warme water wordt vervolgens naar de vloerverwarmingspomp gepompt, waar de pomp het water verder pompt door de buizen die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Het water circuleert door de buizen en geeft warmte af aan de vloer en de omgeving.

Uit welke onderdelen bestaat een vloerverwarmingspomp?

Een vloerverwarmingspomp is een fijn stukje techniek die uit allerlei fijne en kleine onderdelen bestaat. Om te beoordelen waar de problemen met uw vloerverwarming vandaan komen bekijken we eer de onderdelen:

Pomphuis

Het pomphuis is het belangrijkste onderdeel van de vloerverwarmingspomp. Het is een behuizing waarin de motor en de waaier zijn geplaatst. De motor drijft de waaier aan, die op zijn beurt het water door de buizen van het vloerverwarmingssysteem pompt. Het pomphuis is gemaakt van duurzaam materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen en drukken.

Motor vloerverwarmingspomp

De motor is het hart van de vloerverwarmingspomp. Het is verantwoordelijk voor het aandrijven van de waaier en het circuleren van het water door de buizen van het vloerverwarmingssysteem. De motor moet krachtig genoeg zijn om het water door de buizen te pompen, maar ook energiezuinig om de kosten van het systeem te beperken. Moderne vloerverwarmingspompen hebben meestal een ECM-motor, die zeer efficiënt is en weinig energie verbruikt.

Waaier

De waaier is een schoepenrad dat op de motoras is gemonteerd. Het draait met hoge snelheid en verplaatst het water door de buizen van het vloerverwarmingssysteem. Er zijn verschillende soorten waaiers beschikbaar, zoals de gesloten waaier en de open waaier. De keuze van de waaier hangt af van de vereisten van het systeem.

Draadloze thermostaat

Een draadloze thermostaat is een belangrijk onderdeel van een vloerverwarmingssysteem. Het regelt de temperatuur van het water dat door de buizen van het vloerverwarmingssysteem stroomt. Moderne thermostaten zijn draadloos.  

Veel voorkomende problemen vloerverwarmingspompen

Hey, dat is vervelend, het is kou in huis en u heeft koude voeten! De vloerverwarming doet het niet! Wat zijn de veel voorkomende problemen met een vloerverwarmingspomp?

De tikkende vloerverwarmingspomp

Een tikkende vloerverwarmingspomp is een vloerverwarmingspomp die een tikkend of ratelend geluid maakt tijdens het gebruik. Dit geluid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder losgekomen lagers in de pomp. Het klinkt alsof er knikkers of metalen balletjes door de pomp ratelen.

 

Wat zijn lagers in een vloerverwarmingspomp?

Lagers zijn onderdelen van een vloerverwarmingspomp die ervoor zorgen dat de as soepel kan draaien. De lagers bestaan uit een binnen- en buitenring met kogeltjes ertussen die de wrijving verminderen. Als de lagers beschadigd zijn of loskomen, kan dit leiden tot een tikkend geluid en andere problemen met de vloerverwarmingspomp.

 

Hoe kunnen losgekomen lagers worden opgelost?

Als de oorzaak van het tikkende geluid in de vloerverwarmingspomp de losgekomen lagers zijn, kan een loodgieter dit probleem oplossen. De loodgieter kan de vloerverwarmingspomp openen en de lagers inspecteren en repareren of vervangen indien nodig. Het is belangrijk om een professionele loodgieter in te schakelen om ervoor te zorgen dat de reparatie op de juiste manier wordt uitgevoerd. Of het probleem met de lagers kan worden opgelost is wel sterk afhankelijk van de leeftijd van de pomp!

 

De motor van de vloerverwarmingspomp draait niet meer

Als een vloerverwarmingspomp niet meer draait, kan dit verschillende oorzaken hebben. Eén veelvoorkomende oorzaak is een defecte of versleten motor. Een andere oorzaak kan zijn dat de pomp is vastgelopen door vuil of vuilafzetting. Het kan ook zijn dat de stroomtoevoer naar de pomp is onderbroken door een defecte zekering, losse bedrading of een defecte schakelaar. Als u merkt dat uw vloerverwarmingspomp niet meer draait, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen om schade aan uw vloerverwarmingssysteem te voorkomen. Schakel een professionele loodgieter in om de oorzaak van het probleem te achterhalen en de nodige reparaties uit te voeren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de pomp te vervangen als deze niet meer gerepareerd kan worden. Zorg ervoor dat u regelmatig onderhoud uitvoert aan uw vloerverwarmingspomp om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw systeem efficiënt blijft werken. Zo kan het spoelen van de vloerverwarming eens in de zoveel jaar heel veel problemen voorkomen omdat het vuil uit de leiding verwijderd.

Welke merken vloerverwarmingspompen zijn er?

Er zijn verschillende merken vloerverwarmingspompen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De keuze van het merk hangt af van de specifieke vereisten van het vloerverwarmingssysteem. Hieronder volgt een lijst van enkele van de meest populaire merken:

 • Grundfos
 • Wilo
 • DAB
 • Lowara
 • Stuart Turner
 • Biral
 • Flamco
 • Honeywell
 • Salus
 • IMI Hydronic

Grundfos is een van de meest bekende merken van vloerverwarmingspompen en heeft een reputatie opgebouwd voor betrouwbaarheid en efficiëntie. Wilo en DAB zijn andere gerenommeerde merken die hoogwaardige pompen produceren. Lowara, Stuart Turner en Biral richten zich meer op residentiële systemen en bieden betaalbare opties voor huiseigenaren. Flamco, Honeywell en Salus zijn bekend om hun innovatieve en gebruiksvriendelijke thermostaten en regelaars. IMI Hydronic biedt een breed scala aan pompen voor diverse toepassingen en is een van de grootste producenten van vloerverwarmingspompen ter wereld.

Voordat u een vloerverwarmingspomp koopt, is het belangrijk om uw specifieke behoeften te evalueren en een merk te kiezen dat past bij uw budget en vereisten. Raadpleeg altijd een professionele installateur of loodgieter om advies te krijgen over de beste opties voor uw vloerverwarmingssysteem.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot