Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Installatie geiser

De ouderwetse geiser wordt tegenwoordig nog maar weinig geplaatst en vaak vervangen door een combiketel of een boiler. Toch zijn er nog veel oudere woningen afhankelijk van de geiser voor de warm watervoorziening in de keuken of badkamer. En soms is er geen andere mogelijkheid dan een geiser te plaatsen, zoals in vakantiehuisjes of boten.


Hoe werkt een bad- en keukengeiser?

Bad- en keukengeisers zijn doorstroomtoestellen en warmen het water op door het langs een warmtebron te laten stromen. Een doorstroomtoestel verwarmt alleen water bij de vraag naar warm water en zal pas gaan verwarmen bij het opendraaien van de kraan. Dit in tegenstelling tot een boiler, deze houdt het water constant op temperatuur in het reservoir. Een geiser heeft geen waterreservoir en geeft onbeperkt warm water, dit in tegenstelling tot een boiler waar maar een beperkt aantal liter warm water in het reservoir beschikbaar is.

Een keukengeiser is uitermate geschikt voor de afwas of een warme douche. Een badgeiser heeft een grotere capaciteit en kan grotere hoeveelheden water verwarmen, deze is zeer geschikt voor het vullen van een bad of meer druk op de douchestraal.


Verschil tussen een open en gesloten geiser?

Uit veiligheidsoverwegingen worden er tegenwoordig alleen nog maar gesloten geisers geplaatst. Gesloten geisers halen voor de verbranding van het gas geen zuurstof uit de ruimte waar deze is geplaatst. Via een eigen aan- en afvoerbuis wordt de benodigde zuurstof van buiten aangeleverd. De kans dat er rookgas of koolmonoxide vrijkomt is daardoor heel klein.

Een open geiser haalt de benodigde zuurstof wel uit de opstellingsruimte, door middel van een ventilator. Het is heel belangrijk dat er voldoende ventilatie in de opstellingsruimte aanwezig is en de rookgassen met een pijp naar buiten worden afgevoerd. Doordat woningen (dus ook eventuele vakantiehuisjes) tegenwoordig steeds beter worden geïsoleerd en natuurlijke ventilatie steeds vaker ontbreekt, zijn deze open geisers zeer riskant. Vanwege de verhoogde kans op koolmonoxidevergiftiging is ook altijd het advies om voor de veiligheid een koolmonoxidemelder bij een open toestel te plaatsen.

In het verleden werden er nog afvoerloze geisers geplaatst, zonder een afvoer naar buiten. Bij een afvoerloze geiser komen de rookgassen in de opstellingsruimte terecht, wat zonder goede ventilatie levensgevaarlijke situaties kan opleveren. De kans op koolmonoxidevergiftiging is groot als er niet voldoende aanvoer van zuurstof is.

Tegenwoordig mogen deze afvoerloze geisers niet meer geïnstalleerd worden. Al geplaatste afvoerloze keukengeisers zijn alleen nog toegestaan als er een ontluchtingsrooster aanwezig is, dat voor de veiligheid altijd geopend moet zijn.
 

Periodiek onderhoud aan de geiser?

Het is belangrijk om de geiser jaarlijks te laten schoonmaken en controleren door een vakman. Het toestel wordt dan nagezien op een goede en veilige werking en dat kan eventuele storingen voorkomen. Ook minimaliseert goed onderhoud het risico dat er in de toekomst schadelijke gassen kunnen vrijkomen. Bijkomend voordeel is dat een goed werkende geiser gunstig is voor de energierekening. Een vervuilde geiser zal harder moeten werken om het gewenste resultaat te kunnen leveren.


Storing aan de geiser?

Ondanks periodiek onderhoud, kan een storing aan de geiser altijd voorkomen. Door enkele stappen na te lopen, is het vaak mogelijk om de storing zelf te verhelpen.

Blijft het water koud of wordt niet warm genoeg?
Check dan als eerste of de stekker goed in het stopcontact zit en of de gaskraan wel openstaat. Als de waakvlam uit is gegaan, dan kunt u deze weer aansteken om de keukengeiser weer werkend te krijgen. Gaat de waakvlam na het aansteken gelijk weer uit, dan kan de inspuiter vervuild zijn, waardoor de gastoevoer automatisch wordt afgesloten. Een loodgieter kan dit voor u schoonmaken en herstellen en het toestel weer in werking stellen.

Een te lage waterdruk op een tappunt is meestal het gevolg van een defect aan de kraan en ligt niet aan de geiser zelf. Check de waterdruk van de overige kranen in de woning en als het maar één kraan betreft, dan sluit dat een defect aan de geiser uit.

Gaslucht bij de geiser?
Neem bij een gaslucht bij de geiser geen risico en onderneem direct actie. Draai direct de gaskraan dicht en zorg ervoor dat de opstellingsruimte goed wordt geventileerd. Gebruik in géén geval vuur in de ruimte en wees zeer voorzichtig met elektriciteit.


Onderhoudsbeurt, storing of geiser installeren?

Wilt u een afspraak maken voor de installatie van een geiser, storing of periodiek onderhoud, dan kunt u het contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Graag ontvangen wij zoveel mogelijk informatie over het type geiser (bijvoorbeeld Vaillant, Fasto, Bosch) bouwjaar en eventueel soort storing. Dan komt de loodgieter met de juiste onderdelen op de afspraak om de geiser te kunnen repareren.

Uiteraard zijn wij voor meer informatie of het maken van een afspraak ook bereikbaar op 085-8770419.
 
 
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot