Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085-8770419
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
rating

Centrale verwarming installeren

Een van de belangrijkste onderdelen van een woning is de centrale verwarming. Zonder centrale verwarming is een woning niet optimaal te verwarmen of moet er gebruik gemaakt worden van losstaande verwarmingsapparatuur. Het mooie van centrale verwarming is, dat het systeem door de gehele woning is aangelegd, maar dat er één centraal punt is, dat het hart van het systeem vormt. In de meeste gevallen is dit de cv ketel. Vanuit één punt is ook de temperatuur te regelen en bij goedwerkende cv ketels in combinatie met een goed geïsoleerde woning, zul je nooit teveel energie verspillen. Maar centrale verwarming aanleggen kan best een behoorlijke klus zijn. Vooral als je het zelf doet. Waar moet je aan denken en wat kost een centrale verwarming aanleggen?

Waarom centrale verwarming aanleggen?


Het aanleggen van centrale verwarming zal in de meeste gevallen gedaan worden bij nieuwbouw. Mensen die ervoor kiezen om hun woning te bouwen, kiezen voor centrale verwarming met een bepaalde verwarmingsketel die het gehele systeem verwarmd. In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een cv ketel, maar steeds vaker zul je zien dat er ook andere keuzes gemaakt worden, zoals een warmtepomp. Maar centrale verwarming kan ook worden aangelegd in bestaande woningen. Oude woningen waren vooral uitgerust met een open haard of een gas- of houtkachel. Het nadeel hiervan is dat hiermee alleen één bepaalde ruimte te verwarmen is. Wil je toch je gehele woning behaaglijk warm krijgen, dan is centrale verwarming een goede investering. 

Belangrijk bij het zelf aanleggen van centrale verwarming?


In principe moet het mogelijk zijn om ‘doe het zelf’ centrale verwarming aan te leggen. Een beetje verstand van zaken is handig, maar vooral de voorbereiding is belangrijk. Waar moet je onder andere aan denken?

Verwarmingsketel en verwarmingselementen kiezen

Als eerste zul je op basis van je budget, je wensen en de staat van de woning een keuze moeten maken welk soort verwarmingsketel je wilt installeren en welke verwarmingselementen. De verwarmingsketel wordt op een centrale plek geplaatst en van hieruit lopen alle leidingen naar de verwarmingselementen. Meestal zal er gekozen worden voor een cv ketel. Je moet een keuze maken uit verschillende soorten cv ketels, zoals de momenteel meest gekozen ketels: de hoogrendementsketel en condensatieketel. De hoogrendementsketel is de opvolger van de conventionele ketel en heeft een veel hoger rendement. Het is ook een relatief goedkope cv ketel. De condensatieketel is iets duurder, maar wel energiezuiniger. Waterdamp in de uitgestoten gassen worden niet naar buiten uitgestoten, maar opnieuw gebruikt voor verwarming. Vervolgens moet je de verwarmingselementen kiezen. Worden het radiatoren, vloerverwarming of een combinatie van beide elementen?

Grondplan tekenen

Onderdeel van een grondige voorbereiding, is het tekenen van een grondplan. Een grondplan is een plattegrond van je woning, waarin je het volledige centrale verwarmingssysteem in gaat tekenen. Dit vormt de basis van de uiteindelijke aanleg. Op het plan teken je de plek van de verwarmingsketel, alle plekken waar verwarmingselementen komen en waar de leidingen lopen. Houd ook rekening met de rookgasafvoer. Schrijf ook overal de maten bij, zodat je goed in beeld hebt wat je kosten zullen zijn. Je bent natuurlijk niets verplicht, maar met een grondplan werk je het meest effectief en heb je een leidraad bij de hand.

Het aanleggen van centrale verwarming


Bij het aanleggen van centrale verwarming, installeer je eerst de cv ketel. Daarbij eventueel ook een boiler, maar dat is afhankelijk van je keuze voor een bepaalde cv ketel. Installeer ook de rookgasafvoer en verbind de cv ketel met de gasleiding. Als je dit te riskant vindt voor een doe het zelf klus, schakel hiervoor dan een expert in. Installeer vervolgens alle radiatoren of vloerverwarming en alle leidingen. Dit is best een klus, want je wilt de leidingen zoveel mogelijk verbergen, door ze bijvoorbeeld in de vloer of wand te frezen. Verbind alle leidingen met de radiatoren en de cv ketel en installeer alle overige componenten. Ontlucht het systeem en start het systeem op. 

Wat kost een centrale verwarming aanleggen?


De prijzen voor het aanleggen van centrale verwarming hangen af van het soort verwarming je aanlegt, of je het zelf doet of laat doen en de oppervlakte van je woning. Je moet er sowieso vanuit gaan dat het aanleggen van centrale verwarming een behoorlijke investering is. Voor een complete basis verwarmingssysteem zal de geschatte prijs tussen de € 10.000,- en € 15.000,- uitkomen. Kies je ook nog eens voor vloerverwarming of een bijzondere verwarmingsketel, houd dan rekening met een minimumprijs van € 15.000,- dat kan oplopen tot wel € 30.000,-. 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot