Direct bellen Direct aanvragen

Snel en eenvoudig een loodgieter regelen!

085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 220.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 220.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Verwarming

Het verwarmen van de woning kan op veel verschillende manieren. Wij zetten de verschillende mogelijkheden met de bijbehorende voor- en nadelen graag voor u op een rijtje.


CENTRALE VERWARMING

In de meeste huishoudens zorgt de cv-ketel voor het warme water en de verwarming in de woning. De cv-ketel warmt het water op en verspreid het warme water via de leidingen door de verschillende ruimtes. De afkorting “cv” staat voor centrale verwarming. Centraal, omdat de warmte in de cv-ketel wordt opgewekt en daarna door het huis wordt verspreid. De cv-ketel stookt op aardgas om het water op te warmen en heeft om goed en veilig te kunnen functioneren een reguliere onderhoudsbeurt nodig.


Voordelen centrale verwarming

Een cv-ketel is naar verhouding nog altijd de goedkoopste methode manier om de woning te verwarmen. De nieuwe generatie cv-ketels verbruiken behoorlijk minder aardgas dan hun voorgangers en zijn dus een stuk milieuvriendelijker en zuiniger. Anders dan bij stads- of blokverwarming heeft u een vrije keuze in energieleverancier en heeft u door de thermostaat een graadje hoger of lager te zetten zelf invloed op de verwarmingskosten.


Nadelen centrale verwarming

Nederland gaat steeds verder van het gas af en mettertijd zal de cv-ketel misschien wel helemaal verdwijnen en worden vervangen voor milieuvriendelijker alternatieven. Waar een warmtepomp zichzelf op den duur terugverdient, blijft de cv-ketel een aanschaf die gas zal blijven verbruiken. Aardgas wordt steeds duurder, waardoor de energierekening de komende jaren zal blijven stijgen.


WARMTEPOMP

De warmtepomp is de milieuvriendelijke opvolger van de cv-ketel en wordt steeds vaker geïnstalleerd als duurzaam alternatief om het huis te verwarmen. Een warmtepomp haalt de gratis energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit het grondwater en zet deze met hoog rendement om in bruikbare warmte voor het tapwater en de (vloer)verwarming.


Voordelen warmtepomp

De voornaamste reden om een warmtepomp te laten plaatsen is om energie te besparen. Omdat de pomp op elektriciteit werkt, maakt een warmtepomp het mogelijk om de woning helemaal gasloos te verwarmen. Een warmtepomp is milieuvriendelijk en zorgt voor een constante verwarming en gelijkmatige temperatuur in de woning. Ook kan de warmtepomp het huis koelen op warme dagen en zal een energieneutraal huis met een beter energielabel een flinke waardevermeerdering van de woning opleveren.


Nadelen warmtepomp

Het grootste nadeel van een warmtepomp is de flinke investering die pas op langere termijn zal worden terugverdiend. Ook zijn niet alle woningen geschikt om met een warmtepomp te kunnen verwarmen. Een warmtepomp verwarmt de woning op lagere temperatuur en dat kan problemen veroorzaken met de al aanwezige radiatoren. Een warmtepomp werkt in de regel het allerbeste in combinatie met vloerverwarming, maar er zijn tegenwoordig ook radiatoren te verkrijgen die goed functioneren op lage aanvoertemperaturen. Een goede isolatie van de woning is ook cruciaal om de warmtepomp goed te laten werken. Het warmteverlies moet minimaal zijn om het rendement van de warmtepomp goed te houden.


GASKACHEL

Tegenwoordig worden de meeste woningen verwarmt door een cv-ketel of andere warmtebron, maar vroeger waren de meeste woningen afhankelijk van de “ouderwetse” gaskachel. Vroeger was de gaskachel puur een functionele warmtebron, tegenwoordig is de gaskachel vooral decoratief en een sfeermaker. Toch zijn er nog wel enkele woningen of chalets waar de gaskachel de enige warmtebron is, maar deze worden steeds vaker vervangen door een milieuvriendelijker alternatief.


Voordelen gaskachel

Een gaskachel als enige warmtebron wordt tegenwoordig bijna nooit meer toegepast, maar als sfeermaker des te meer! De moderne decoratieve gaskachels zijn een stuk gebruiksvriendelijker dan hun voorgangers en kunnen met behulp van een afstandsbediening of een app worden bediend. Een gaskachel is onderhoudsvriendelijk en het branden op gas heeft ook het voordeel dat er geen restafval is as achterblijft na het stoken.


Nadelen gaskachel

Nederland gaat ooit van het gas af, maar wanneer dat ooit gaat gebeuren is niet duidelijk. De huidige nieuwbouwwoningen worden al zonder gasaansluiting opgeleverd en zijn dus niet geschikt om een gaskachel te kunnen plaatsen. Heeft u een gasloze woning? Dan kunt u overwegen om een kachel op propaan te laten installeren. Dat geeft de sfeer van een gaskachel, maar is een milieuvriendelijker alternatief.


STADSVERWARMING

Stadsverwarming maakt gebruik van de restwarmte van de lokale fabrieken en elektriciteitscentrales. Normaal gesproken gaat deze restwarmte verloren, maar bij stadsverwarming wordt deze opgevangen in een overdracht station. Via een buizenstelsel onder de grond wordt de restwarmte naar diverse tussenstations getransporteerd en van daaruit verdeeld over de huizencomplexen en bedrijfspanden. Als het water gebruikt is en afgekoeld, wordt het water weer opgevangen in het verdeelstation en opnieuw opgewarmd. Op deze manier ontstaat er een duurzame cyclus van stadsverwarmingswater dat door de huishoudens en bedrijven wordt gebruikt.


Voordelen stadsverwarming

Het voordeel van stadsverwarming is dat er geen cv-ketel nodig is, dus ook geen gasaansluiting en onderhoud. De verantwoordelijkheid voor een goed werkende stadsverwarming ligt bij de gemeente en niet bij de gebruikers. Stadsverwarming heeft ook het voordeel dat het tapwater en verwarming snel op de gewenste temperatuur zijn en elke ruimte apart verwarmt kan worden met een thermostaatknop op de radiator.


Nadelen stadsverwarming

Het grootste nadeel van stadsverwarming is dat er maar één aangewezen energieleverancier per energienet is. Deze energieleverancier wordt door de overheid bepaald en krijgt in de betreffende wijk een monopolie-positie. De gebruiker heeft dus geen vrije keuze in leverancier en geen invloed op de kosten. Stadsverwarming is daardoor voor de meeste huishoudens duurder dan een vergelijkbaar huishouden met een eigen cv-installatie.
Ook een nadeel is dat stadsverwarming niet overal beschikbaar is. Stadsverwarming is voornamelijk aangelegd in stedelijke gebieden die dicht bij de bron liggen waar de restwarmte vandaan komt.


BLOKVERWARMING

Bij blokverwarming worden meerdere woningen verwarmd door een centrale cv-ketel in de gemeenschappelijke ruimte van het wooncomplex. Vanaf de centrale ketel loopt een leidingnet die binnen in de woning uitkomen op de radiatoren.


Voordelen blokverwarming

Het voordeel van een woning met blokverwarming is dat u zelf geen cv-ketel hoeft aan te schaffen en te onderhouden.
Blokverwarming kan overal in Nederland worden toegepast, zowel in oude als in nieuwe woningen.


Nadelen blokverwarming

Bij een woning met blokverwarming heeft de gebruiker geen vrije keuze in energieleverancier, dus ook geen invloed op de kosten.
De warmtemeters op de radiatoren geven het energiegebruik aan, maar deze methode is niet altijd nauwkeurig en staat regelmatig ter discussie. Het komt voor dat het werkelijke energieverbruik anders is dan wat de energieleverancier zegt.
Ook een nadeel is dat er door het hele pand een buizenstelsel loopt waar de warmte doorheen gaat. Dit kan soms ruimtes opwarmen waar het niet gewenst is.
  

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot