Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Pomp vloerverwarming

Om het warme water door de leidingen te laten circuleren, maakt een vloerverwarmingsinstallatie gebruik van een circulatiepomp. Een circulatiepomp werkt op elektriciteit en kan worden ingesteld op meerdere standen en een hoger of lager vermogen. Bij veel huishoudens staat de pomp het hele jaar ingeschakeld en dat kan de jaarlijkse energierekening behoorlijk laten oplopen. Om het energieverbruik in uw woning te verminderen, zijn er meerdere manieren:


Vloerverwarming uitzetten

Op warme dagen en in de zomer gebruikt u de vloerverwarming over het algemeen niet en is de circulatie van het water dus eigenlijk overbodig en een verspilling van elektriciteit. Het is in theorie mogelijk om de pomp van de vloerverwarming in deze maanden helemaal uit te schakelen om energie te besparen. Dit lijkt een energiezuinige oplossing, maar is niet geheel zonder risico. Wanneer een pomp lange tijd is uitgeschakeld en na verloop van tijd weer wordt aangezet, dan kan het voorkomen dat de pomp vast komt te zitten. Dit kunt u meestal niet zelf oplossen en er zal een vakman moeten worden ingeschakeld om het vloerverwarmingssysteem weer werkend te krijgen. De energiekosten die u had bespaard door het uitschakelen van de vloerverwarming, zijn dan vaak minder dan de kosten van de reparatie. 

Dit probleem kunt u op een simpele manier voorkomen door een pompschakelaar in het systeem te laten installeren.


Laat een pompschakelaar plaatsen

Een pompschakelaar houdt in de gaten of de kamerthermostaat aanstaat en of er een warmtevraag is. Is er geen warmtevraag, dan zal de pompschakelaar de circulatiepomp automatisch uitschakelen. Dit vermindert het energieverbruik aanzienlijk en dat merkt u op de energienota.
De pompschakelaar is voorzien van een timer, die ervoor zorgt dat de pomp elke dag een paar minuten draait op de dagen dat er geen warmtevraag is. Dit voorkomt dat de pomp vast kan komen te zitten en voorkomt daarmee een hoop ongemak en dure reparaties.


Zelf een pompschakelaar installeren

De meeste mensen kiezen ervoor om een pompschakelaar door een installateur te laten plaatsen, maar voor een handige doe-het-zelver is het ook eenvoudig zelf te doen.

  1. De pompschakelaar is voorzien van een ingebouwde stekker die in het stopcontact past.
  2. Er is ook een stopcontact in de pompschakelaar zelf, deze is voor de stekker van de circulatiepomp van de vloerverwarming.
  3. De pompschakelaar heeft een temperatuursensor die met een klem op de toevoerleiding van de cv-leiding moet worden bevestigd. De sensor meet het moment dat het verwarmingssysteem warm water levert en schakelt dan de circulatiepomp in de woning van vloerverwarming te voorzien.
  4. Ter controle kunt u checken of het groene lampje gaat branden als de pomp spanning krijgt.
 

Laat de circulatiepomp vervangen

Heeft u nog een oude circulatiepomp van 15 jaar of ouder? Dan is het zeer het overwegen waard om deze te laten vervangen door een energiezuinigere en modernere variant.
De moderne circulatiepompen zijn modulerend en dat maakt de pomp een stuk energiezuiger. Modulerend houdt in dat de moderne circulatiepompen zichzelf zullen aanpassen naar het benodigde vermogen om aan de warmtevraag te voldoen. De pomp start op maximaal vermogen en schakelt automatisch terug naar het vermogen dat op dat moment het beste past bij de warmtevraag. De oude circulatiepompen doen dat niet en hebben meestal drie vaste standen. Vaak staan de oude circulatiepompen afgesteld op de hoogste, onzuinige comfortstand. De vloer is dan weliswaar snel op de gewenste temperatuur, maar hierdoor loopt wel het elektriciteitsverbruik ongemerkt behoorlijk op.

Met het vervangen van de oude circulatiepomp door een moderne en energiezuinige variant, kunt u het verbruik van energie tot wel 75% verminderen. Zeker als u ook een pompschakelaar laat plaatsen, zodat de circulatiepomp alleen draait wanneer er een warmtevraag is.


Meer weten of een afspraak maken?

Natuurlijk zijn er meer manieren om energie te besparen, bijvoorbeeld door de kamerthermostaat gericht in te stellen of een graadje lager te zetten. Maar voor een echt energiezuinige en duurzame oplossing is het zeer het overwegen waard om ook eens na te denken over het vervangen van de circulatiepomp of het laten plaatsen van een pompschakelaar. Loodgieter.nl adviseert en helpt u hier graag mee, zodat u ook energiezuiniger kan genieten van uw vloerverwarming.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u hier ons contactformulier invullen. Uiteraard zijn wij ook telefonisch bereikbaar op 085-8770419.                                                                                                                                                  
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot