Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
rating

Verwarming ontluchten

Iedereen met een centraal verwarmingssysteem heeft er wel eens last van: lucht in het verwarmingssysteem. De oorzaak van lucht in het verwarmingssysteem is niet altijd even gemakkelijk te vinden. Soms kan het zijn dat er lucht in het systeem is gekomen door het bijvullen van water in de centrale verwarming, maar er kan ook een serieus probleem zijn, zoals een lekkage of niet goed geplaatste leidingen. In de laatste gevallen is het verstandig om een loodgieter hier naar laten te kijken. Met het ontluchten van de verwarming laat je de lucht uit het verwarmingssysteem en kun je weer optimaal profiteren van de warmte.

Wanneer moet je de verwarming ontluchten?


Het kan nooit kwaad om periodiek de verwarming te ontluchten. Vooral als de verwarming in de zomer inactief is, kan er lucht in het systeem komen. Als je het systeem weer aan gaat zetten, dan is de radiator ontluchten het eerste wat je moet doen. Maar soms kun je klachten ervaren aan de radiatoren, waaruit blijkt dat het tijd wordt om te ontluchten. Dit kun je herkennen als de radiator een tikkend geluid maakt, overdreven aan het borrelen is of als de radiator niet of maar gedeeltelijk warm wordt. Als er teveel lucht in de leidingen zit, kan het water niet naar de radiator stromen en blijft de radiator koud. Soms lukt het doorstromen van water gedeeltelijk. Je zult dan merken dat alleen het onderste gedeelte van de radiator warm wordt. 

Hoe gaat het ontluchten van de radiator in zijn werk?


Ontluchten is niet moeilijk uit te voeren en kun je dus heel goed zelf. Je moet wel weten waar te beginnen. Zet eerst alle radiatoren aan en zorg dat de cv ketel aanslaat en de radiatoren opwarmen. Daarna zet je de thermostaat op de laagste stand, zodat de cv-ketel zich uitschakelt. Trek eventueel de stekker uit de ketel. Nu weet je in ieder geval zeker dat het water niet meer door het systeem wordt rondgepompt. Laat de radiatoren nu afkoelen. Nu kun je starten met het daadwerkelijk ontluchten. Op de radiator zit een zogenaamde ontluchter. Deze ontluchter wordt bediend met een speciale ontluchtingssleutel of met een schroevendraaier. Steek de sleutel in de ontluchter en draai het een klein beetje open. Je zult de lucht horen ontsnappen. Zet onder de ontluchter een bakje en houd een handdoek bij de hand. Er kan ook vies water uit de radiator komen. Pas hier dus mee op als je kostbare vloeren hebt en dek de vloeren desnoods af. Hoor je het sissende geluid van ontsnapte lucht niet meer en komt er enkel nog maar water uit de ontluchter? Dan zit er geen lucht meer in de radiator en draai je de ontluchter met de sleutel of schroevendraaier weer dicht. Ga zo elke radiator met een ontluchter langs. Normaliter zal de sleutel op elke radiator passen.

Bijvullen van water


Na het ontluchten van de verwarming dien je te controleren of de waterdruk nog voldoende is. De ideale stand is een druk van 1,5 bar. Op het display van de cv-ketel wordt dit aangegeven, zodat je exact kunt zien of de druk te hoog of te laag is. Wanneer de druk onder de 1,5 bar is gekomen, zal de verwarming bijgevuld moeten worden met water. De wijze van bijvullen kan per cv-ketel verschillen. Is er een lekkage in de leiding? Dan zal je zien dat de druk, nadat je hebt bijgevuld weer zal beginnen te dalen. Zet in dit geval de cv- ketel uit en ga op zoek naar de lekkage of laat de loodgieter langskomen. 

Verwarming ontluchten zonder ontluchtingssleutel


Heb jij een radiator zonder een ontluchter? Dan is het lastiger om de radiator te ontluchten. Soms is het ook niet nodig, als dit bijvoorbeeld een radiator op de benedenverdieping betreft en de radiator op de bovenverdieping wel een ontluchter hebben. In dit geval gaat het erom dat de radiator op het hoogste punt ontlucht wordt. Hebben al de radiatoren geen ontluchter? Neem dan contact op met een loodgieter. De loodgieter heeft de kennis en materialen voor het ontluchten van de verwarming zonder ontluchtingssleutel.

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot