Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Afkoppelen radiator


Het tijdelijk of permanent afkoppelen van een radiator, bijvoorbeeld bij een verbouwing of vervanging van de radiator, is een klus die met een beetje doe-het-zelf ervaring prima zelf uit te voeren is.

Heeft u liever dat een loodgieter u verder helpt, dan kunt u een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen of u kunt een afspraak maken via 085-8770419.

Of u zelf de radiator afkoppelt of de loodgieter het voor doet, afkoppelen gaat altijd volgens het volgende stappenplan;


Stap 1 – Laat de radiator leeglopen

Zet ruim van tevoren de kamerthermostaat uit, zodat er geen heet water meer in de radiatoren en het systeem zit.

Verwijder de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Dit zal voorkomen dat de cv-ketel in storing valt, wanneer u het systeem laat leeglopen en dat de pomp niet droog kan staan draaien.

Draai de knop van de af te koppelen radiator helemaal open en draai daarna de knoppen open van de radiatoren op dezelfde en eventueel bovenliggende verdiepingen.

Check of er een aftappunt is op dezelfde verdieping van de af te koppelen radiator of anders misschien een verdieping lager.

Laat via de vulslang op dit aftappunt al het water wegstromen, totdat het systeem drukloos is.

Open daarna het aftapkraantje een kwartslag aan de onderzijde van de radiator en laat het water uit de oude radiator lopen. Houd er een teiltje onder en houd (oude) handdoeken binnen handbereik.

Wees voorzichtig, want het water kan er ineens uitspuiten. Het water kan ook wat stinken en zwart van kleur zijn, dit is echter normaal.


Stap 2 – Demonteer de oude radiator

Zodra de radiator is leeggelopen, kan deze losgekoppeld worden. De wartels die het dichtst bij de radiator zitten, kunnen nu met een steeksleutel losgedraaid worden. Zorg ook nu voor wat (oude) handdoeken binnen handbereik, want er kan nog wat restwater uit de radiator stromen.

De ophangbeugels kunnen nu losgedraaid worden en de radiator kan uit de beugels worden getild. Doe dit bij voorkeur met wat extra hulp en houd de radiator een beetje schuin, zodat er geen vies water meer uit de leiding kan lopen.

De volgende stap is afhankelijk of er direct een nieuwe radiator wordt opgehangen of dat de waterleiding tijdelijk of permanent moet worden afgedopt. Wilt u de radiator direct vervangen en hoeft de leiding niet te worden afgedopt, dan kunt u de volgende stappen nalezen op de pagina www.loodgieter.nl/vervangen_radiator.

Moet de waterleiding worden afgedopt dan volgen de volgende stappen;


Stap 3 – Afdoppen van de waterleiding

Er zijn een aantal mogelijkheden om een waterleiding af te doppen. Afdoppen kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een knelkoppeling of door het solderen van een dop aan het eind van de koperen waterleiding. Gaat het om het afdoppen van een kunststof waterleiding, dan zal hier een eindstuk opgeperst moeten worden. Hiervoor wordt een speciale perstang gebruikt. Het is dan wel noodzakelijk om te weten welk merk waterleiding het betreft, want helaas heeft bijna elk merk een eigen perstang nodig. Voor het afpersen van een kunststof waterleiding adviseren wij dan ook om een vakman in de arm te nemen, omdat dit specialistisch werk betreft.

Om de juiste methode van het afdoppen te kunnen bepalen is het belangrijk om te weten of de waterleiding voor langere tijd wordt afgesloten of is weggewerkt in de muur. Of is het een tijdelijke afsluiting van de waterleiding gedurende een verbouwing van de badkamer of keuken en wordt deze op korte termijn weer aangesloten.


Wordt de waterleiding voor langere tijd afgesloten?

Bij het permanent of voor langere tijd afsluiten van de waterleiding, is het verplicht om de afsluiting te solderen en geen knelkoppelingen te gebruiken. Ook knelkoppelingen weggewerkt in muren brengt het risico van lekkage met zich mee en dat kan vervelende gevolgen hebben. Laat het solderen van een waterleiding bij voorkeur aan de vakman over. Zo weet u zeker dat het afdoppen vakkundig wordt uitgevoerd en heeft u garantie op de werkzaamheden.


Wordt de waterleiding tijdelijk afgedopt?

Bij het tijdelijk afdoppen van de waterleiding kan er wel zonder problemen een knelkoppeling of afsluitplaatje gebruikt worden.

Om de waterleiding af te doppen met een knelkoppeling heeft u nodig;

• Een handdoek
• Steeksleutel of moersleutel om de koppeling aan te draaien
• Meetlint om de maat knelkoppeling te bepalen (12, 15 of 22 mm)
• Pijpsnijder of ijzerzaag, afhankelijk van de bewegingsruimte
• Koppelingen

Met de steek- of moersleutels wordt de knelkoppeling strak bevestigd aan de waterleiding. Let er dan wel op dat de waterleiding niet in een muur of het stucwerk is weggewerkt, dan mag er geen knelkoppeling worden gebruikt en zal de leiding moeten worden gesoldeerd.


Belangrijk om te weten bij het afdoppen van de waterleiding

De volgende regel is van toepassing bij het afdoppen van een waterleiding. De afgedopte en niet gebruikte waterleidingen moeten op een lengte van maximaal vijf keer de diameter van de hoofdwaterleiding worden afgedopt. Dit is belangrijk om legionella in het waterleidingsysteem te voorkomen. Legionella kan zich ontwikkelen in het stilstaande water van de waterleidingen en kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. De loodgieter zal hier standaard rekening mee houden, maar gaat u zelf de waterleiding afdoppen, houd dan deze regel in uw achterhoofd.


Hulp nodig bij het afkoppelen en afdoppen?

Onze loodgieters zijn u graag van dienst om te helpen met het afkoppelen van de radiator en het afdoppen van de waterleiding. Wij maken graag een afspraak voor u met de juiste vakman voor de klus.

U kunt ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Uiteraard kan er ook telefonisch en afspraak worden gemaakt op 085-4770819.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot