Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Vloerverwarming


Vloerverwarming is populair, zeker bij de nieuwbouwwoningen en grondige verbouwingen of renovaties. Vloerverwarming verwarmt de vloeren van een ruimte gelijkmatig door middel van warm water dat onder de vloer door de verwarmingsbuizen stroomt. Het warme water wordt door een warmtebron (cv-ketel of warmtepomp) door de buizen gepompt en verwarmen het gehele vloeroppervlak.

De ruimte blijft op een constante temperatuur, omdat het water dat door de verwarmingsbuizen stroomt minder warm is dan bij een verwarming met radiatoren. Deze constante temperatuur wordt ook wel LTV-verwarming genoemd: Lage Temperatuur Verwarming.

Als de verwarmingsbuizen goed zijn aangelegd is het mogelijk om zelfs met een temperatuur van 25 tot 35 graden de ruimte prima te verwarmen.

Maar heeft vloerverwarming alleen maar voordelen of zijn er ook nadelen?


Voordelen van vloerverwarming

 • Vloerverwarming verwarmt de ruimte gelijkmatig door het grote stralingsoppervlak, dit in tegenstelling tot radiatoren.
 • Laag energiegebruik omdat de ruimte met een gelijkmatig en met een lagere luchttemperatuur kan worden verwarmd.
 • Bij vloerverwarming als hoofdverwarming zijn geen radiatoren meer nodig.
 • Optie om vloerverwarming een koelfunctie te geven met behulp van een warmtepomp of een koelmachine.


Nadelen van vloerverwarming

 • Leidingen moeten in de vloer worden weggewerkt, daardoor is vloerverwarming over het algemeen alleen mogelijk bij nieuwbouw of een grondige verbouwing.
 • De warmteafgifte van de vloerverwarming wordt verminderd bij het gebruik van vloerbedekking of andere isolerende vloeren.
 • Eenmaal geplaatste vloerverwarming is moeilijk aan te passen bij een verbouwing in de woning.
 • Eventuele lekkages in de vloerverwarming zijn lastig op te sporen en de vloer moet voor een reparatie worden opengebroken.
 • Vloerverwarming warmt traag op en het zal even duren voordat de ruimte op temperatuur is. Andersom koelt vloerverwarming ook traag af, wat in de zomer tot een te warme ruimte kan leiden.


Verdeler van de vloerverwarming 

Verdeel unitHet centrale punt van de vloerverwarming is de verdeler, deze zorgt ervoor dat het water vanuit de warmtebron kan worden rondgepompt door de verwarmingsbuizen in de woning. De verdeler kan op verschillende plekken geïnstalleerd worden in de woning, zoals in de meterkast of onder de trap. Het is belangrijk dat de verdeler te allen tijde goed bereikbaar is voor de installateur voor eventuele reparatiewerkzaamheden.
Defect aan de vloerverwarming

Een defecte vloerverwarming kan veroorzaakt worden door twee factoren. Het kan een probleem zijn in de elektronica en dan kan een installateur de storing van de cv-ketel of warmtepomp verhelpen. Er kan ook sprake zijn van een lekkage en dan komt er meer bij kijken om de vloerverwarming te kunnen repareren.
Bij een lekkage kan een losgelaten koppeling de oorzaak zijn, dit kan een gevolg zijn van een fout bij de installatie. Ook doorboorde leidingen zijn regelmatig de oorzaak van een lekkage van de vloerverwarming. Vaak is het meteen duidelijk dat er een leiding is geraakt, maar dit kan ook lange tijd onopgemerkt blijven en pas na verloop van tijd worden ontdekt.

Een lekkage van de vloerverwarming is een ware nachtmerrie voor menig huiseigenaar. Ondanks de vele voordelen van de vloerverwarming is er ook het grote nadeel dat de verwarmingsbuizen onder de vloer zijn weggewerkt. Doordat de buizen buiten het zicht zijn, wordt een lekkage vaak (te) laat ontdekt. Toch zijn er al signalen die kunnen duiden op een mogelijke lekkage van de vloerverwarming. Een eerste signaal is dat de cv-ketel drukverlies aangeeft en de waterdruk blijft teruglopen na het bijvullen van het systeem.

Ook optrekkend vocht, watervlekken of verkleurde voegen worden op een gegeven moment waarneembaar en dan is het van belang om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen om verdere vervolgschade te voorkomen.


Gevolgen van een lekkage aan de vloerverwarming

Vooral omdat een lekkage aan de vloerverwarming vaak laat wordt ontdekt, kunnen de gevolgen groot zijn. Buiten de materiële schade, kan een lekkage ook gevolgen hebben voor de gezondheid. De verhoogde luchtvochtigheid in de woning kan schimmelvorming veroorzaken en dat kan leiden tot allergische klachten of irritaties aan de ademhalingsorganen. Het is dus van belang om de lekkage zo spoedig mogelijk te lokaliseren en te laten herstellen.

Lekkage vloerverwarming Lekkage vloerverwarming verdeler


Het opsporen van de lekkage aan de vloerverwarming

Gelukkig is het tegenwoordig niet meer nodig om de hele vloer open te breken om de lekkage op te sporen. Met behulp van een lekdetectie-onderzoek kan de installateur met professionele thermografische apparatuur heel nauwkeurig bepalen waar het lek  zich  bevindt. Doordat de bron van de lekkage vrij exact kan worden vastgesteld, hoeft er maar een klein deel van de vloer te worden opengebroken voor de herstelwerkzaamheden. 
   
Vloerrwarming doorboort                                                                                

Het onderhoud van de vloerverwarming

Geeft de vloerverwarming niet het gewenste rendement of werkt het systeem niet naar behoren? Vloerverwarming is niet helemaal onderhoudsvrij en het advies is om elke vier jaar de leidingen te laten doorspoelen. Dit voorkomt het dichtslibben of verstoppen van de verwarmingsbuizen. Verstopte leidingen kunnen uiteindelijk een lekkage veroorzaken. “Onderhoud is behoud”.


Reparatie van de vloerverwarming

Het is verstandig om een ervaren installateur in te schakelen bij een lekkage of defect aan de vloerverwarming. Lekdetectie-onderzoeken en reparaties aan leidingen, cv-ketel of verdelers zijn specialistische werkzaamheden met de daarbij behorende apparatuur.

Wilt u een afspraak maken voor een reparatie van de vloerverwarming? U kunt ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.

Door de leiding van de vloerverwarming geboord en met spoed een loodgieter nodig? Neem dan contact op via 085-8770419. Uiteraard zijn wij ook bij minder spoedeisende werkzaamheden bereikbaar op dit nummer.


 

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Vloerverwarming

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot