Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming

Vloerverwarming is een handige methode voor het verwarmen van vloeren en voor de ruimte waar vloerverwarming aanwezig is. Het grote voordeel van vloerverwarming is dat het onzichtbaar is weggewerkt in de vloer en dat je geen zichtbare radiatoren of kachels nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Dit houdt in dat je meer ruimte over hebt om de ruimte optimaal in te richten. Je kunt ook een normaliter koude vloer laten leggen en toch comfortabel blootsvoets overheen lopen. De vloer zal altijd warm zijn. Vloerverwarming kan dienst doen als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming. Wat zijn de verschillende hiertussen en de voor- en nadelen van beide soorten vloerverwarming?

Vloerverwarming als hoofdverwarming


Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan kies je er bewust voor dat je je woning enkel verwarmd door middel van vloerverwarming. Andere warmtebronnen, zoals een kachel of een radiator zijn zeker nog mogelijk, maar vormen geen onderdeel van de hoofdverwarming. Het kenmerk van vloerverwarming en ook de belangrijkste eigenschap om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken is hart-op-hart afstand van de leidingen in de vloer. De hart-op-hart afstand is de onderlinge afstand tussen de leidingen. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming dient deze afstand tussen de 10 en 12 centimeter te zijn. Enkel dan ontstaat er een gelijkmatige verdeling van de warmte in de vloer en is vloerverwarming ook in staat om de rest van de ruimte te verwarmen.


Voordelen
 • Gebruik je vloerverwarming voor de hoofdverwarming, dan profiteer je van extra comfort. Je zult nooit meer koude vloeren hebben, wat comfortabel is voor je voeten, maar ook voor spelende kinderen op de vloer. In tegenstelling tot radiatoren, zal er geen warmte van één bepaald punt komen, maar een geleidelijke warmte vanuit de gehele vloer.
 • Het geeft je de mogelijkheid om veranderingen aan te brengen in het interieur. Je hebt geen kachels of radiatoren in de ruimte meer staan, waarmee je veel meer vrijheid krijgt.
 • Als hoofdverwarming is vloerverwarming een efficiënte wijze van verwarmen. Door de geleidelijke opwarming kun je de thermostaat enkele graden lager zetten.

Nadelen
 • Wil je achteraf vloerverwarming leggen en als hoofdverwarming gebruiken, dan is dit een behoorlijke renovatie. Immers alle vloeren in de gehele woning moeten aangepakt worden.
 • Er zijn meubelstukken die niet tegen vloerverwarming kunnen, denk daarbij aan broze houten kasten, maar ook een piano.
 • Om optimaal van je hoofdverwarming te profiteren, wordt aangeraden om geen vloerkleden te gebruiken. Hiermee kan de warmte niet goed doorkomen.

Vloerverwarming als bijverwarming


Als je zeker weet dat er radiatoren in de verschillende ruimtes blijven staan en je gaat ze ook gebruiken, dan kun je vloerverwarming als bijverwarming gebruiken. In dit geval hebben de leidingen van de vloerverwarming een hart-op-hart afstand van ongeveer15 centimeter. Dit is voldoende om de vloer te verwarmen, maar niet om de ruimte warm te krijgen. Als bijverwarming wordt vloerverwarming meestal ook aangelegd in bepaalde ruimtes, zoals de badkamer of de garage. Leg je bijverwarming overal aan, dan is dit niet gunstig voor het energieverbruik.

Voordelen
 • Vloerverwarming als bijverwarming is zeer geschikt om in koude ruimtes te gebruiken met een koude vloer, zoals een badkamer.
 • Als bijverwarming is de vloerverwarming enkel bestemd om de vloer te verwarmen. Je zult daarom nooit meer een koude vloer hebben.
 • Als je de vloerverwarming constant aan laat staan heb je geen last van de trage opwarming van vloerverwarming en heb je minder energieverbruik.

Nadelen
 • Je zult nooit achteraf kunnen beslissen om vloerverwarming die als bijverwarming dient, als hoofdverwarming te gebruiken. Andersom kan het wel. Vloerverwarming dat dient als hoofdverwarming kan achteraf ook dienen als bijverwarming.
 • De trage opwarmtijd blijft een nadeel en daardoor is het vanwege het energieverbruik niet aan te raden om de vloerverwarming geheel uit te schakelen.

Vloerverwarming via warm water of elektrisch?


Er zijn grofweg twee methodes voor vloerverwarming: door middel van warm water of elektrische vloerverwarming. Bij gebruik als hoofdverwarming is alleen warm water aan te bevelen. Elektrisch is namelijk niet zuinig. Gebruik je vloerverwarming enkel als bijverwarming in een bepaalde ruimte, dan kun je wel elektrische vloerverwarming overwegen. Het beste kun je vooraf berekenen of dit voordeliger is en ervaringen en tips van andere gebruikers van vloerverwarming aanhoren.

Isolatie


Vooral als je vloerverwarming gaat gebruiken als hoofdverwarming, is isolatie een must. Bij aanleg van vloerverwarming wordt er vaak al vloerisolatie aangelegd, maar om zo weinig mogelijk en efficiënt energie te gebruiken is het aan te raden ook andere vormen isolatie te gebruiken, zoals dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot