Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Thermostaatkraan monteren

Thermostaatkraan / thermostaatknop vervangen

Misschien herinner je het nog uit oude tijden, dat je vroeger als het kil werd in huis de radiator open moest draaien of juist dicht als het te warm werd. De vroegere radiatoren waren namelijk nog niet uitgerust met een thermostaatkraan of thermostaatknop. Het nadeel van deze klassieke methode van radiatorgebruik, is dat je veel onnodige energie verbruikt. Je bedient namelijk de radiator op gevoel. Zodra het warm genoeg is volgens jou, draai je de radiatorknop in mindere mate of volledig dicht. Intussen zit er nog warmte in de radiator die ook nadat je de radiator uitgezet hebt, de ruimte blijft instralen. Echt een nauwkeurige ruimtetemperatuur bepalen was niet mogelijk.

De werking van de thermostaatkraan


Veel nieuwere radiatoren zijn uitgerust met een thermostaatkraan. Een thermostaatkraan is in staat om als afsluiter te dienen. In de thermostaatkraan zit namelijk vloeistof die de temperatuur in de ruimte kan opmeten. Doordat de vloeistof op de temperatuur reageert zal het gaan uitzetten of krimpen. Hiermee kan de toevoer van warm water worden vergroot of juist beperkt. Zo is het mogelijk om in een bepaalde ruimte de temperatuur nauwgezet en automatisch te regelen, zonder dat je constant de radiator open of dicht moet draaien. De temperatuur in de ruimte is veel constanter en je hebt geen last van onnodig energieverlies. 

Waarom een thermostaatkraan vervangen?


Er kunnen enkele redenen zijn om een thermostaatkraan te vervangen of juist te plaatsen als je er geen hebt. Heb je nog oude radiatoren met enkel een radiatorknop zonder thermostaat dan kun je overwegen om een thermostaatkraan op je radiator te plaatsen. Dit is vooral het geval als je behoefte hebt om de temperatuur per ruimte apart te regelen. Esthetische redenen kunnen ook een reden zijn om je oude radiatorkraan door een thermostaatknop te vervangen. Oude radiatoren hebben soms nog een afzichtelijke grote draaiknop en dat past misschien niet in je interieur. De huidige moderne thermostaatknoppen zien er strakker en moderner uit. Laat bijvoorbeeld je oude radiatorkraan door een moderne Danfoss thermostaatknop vervangen. En ten slotte kan een reden voor vervanging zijn, dat je huidige thermostaatknop niet goed meer werkt of misschien zelfs stuk is. 

Zelf de thermostaatknop vervangen?


Hoewel veel mensen best wel moeite hebben met het vervangen van een thermostaatkraan, is het wel degelijk mogelijk om dit zelf te doen. Je moet alleen wel weten wat je aan het doen bent. Daarbij moet je niet lukraak beginnen om de thermostaatknop te demonteren, maar bereid je goed voor. Zo zul je eerst je centrale verwarming geheel moeten uitschakelen en moeten laten afkoelen. Vervolgens zul je met een ontluchtingssleutel de radiator moeten ontluchten. Dit is nodig om de druk van het water af te halen. Plaats ook een emmer, om te voorkomen dat je de vloer nat maakt. Pas dan is het mogelijk om met een steeksleutel de thermostaatkraan te demonteren en de nieuwe kraan te monteren. Zorg er wel voor dat je een goede kwaliteitsvolle thermostaatknop aanschaft. Laat je oude thermostaatknop bijvoorbeeld door een Danfoss thermostaatknop vervangen.

Door een vakman laten uitvoeren


Als je niet heel handig bent, dan kan het beter zijn om je thermostaatknop door een vakman te laten vervangen. Je weet dan zeker dat er kwaliteitswerk wordt geleverd en dat jij zelf geen schade maakt aan de muren en de vloeren. Is je huidige thermostaatkraan stuk, dan kan een vakman deze misschien ook repareren. Een vakman kan de thermostaatknop verwijderen en zien of deze nog te repareren valt. Dit zal goedkoper zijn dan een volledig nieuwe thermostaatknop te plaatsen. Mocht vervanging toch nodig zijn, dan kun je erop rekenen dat een vakman het goed doet en je krijgt nog garantie ook.


Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Thermostaatkraan monteren

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot