Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Centrale verwarming

Ondanks het aanbod aan duurzamere alternatieven en de onzekerheid van de gasprijs, zijn de meeste Nederlandse huishoudens nog steeds afhankelijk van de cv-installatie voor het verwarmen van de woning. Maar hoe werkt de centrale verwarming eigenlijk en wat te doen bij een storing?

Hoe werkt de centrale verwarming?

De meeste cv-ketels verwarmen het water meestal door de verbranding van aardgas. De brander in de cv-ketel verhit het aardgas en geeft de vrijgekomen warmte via de warmtewisselaar af aan het cv-water. Vervolgens zorgt de pomp ervoor dat het warme water wordt gecirculeerd door het centrale verwarmingssysteem. Alle hierbij vrijgekomen rookgassen worden via het rookgasafvoerkanaal naar buiten afgevoerd. De kamerthermostaat de temperatuur in de ruimte en stuurt de cv-ketel aan, zodat de woning altijd op de gewenste temperatuur blijft. Het afgekoelde en gebruikte water stroomt terug naar de cv-ketel, dit wordt een gesloten systeem genoemd.

Periodiek onderhoud centrale verwarming

Om de centrale verwarming feilloos en zonder storingen te laten werken is het belangrijk om een periodieke onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Onderhoud aan de centrale verwarming verdient zichzelf uiteindelijk terug! Een goed onderhouden en afgestelde cv-ketel zal aanmerkelijk zuiniger stoken en de kans op storingen verminderen. Tijdens de onderhoudsbeurt zal uw installateur het toestel altijd testen op de verplichte veiligheidseisen en vindt er doorgaans een rookgasanalyse plaats, zo weet u zeker dat u veilig kunt stoken in de koude wintermaanden.

Wat te doen bij een storing?

Ondanks de periodieke onderhoudsbeurt, kan het altijd voorkomen dat uw centrale verwarming een storing aangeeft en u opeens geen warm water of verwarming meer heeft. Wat u in eerste instantie zelf kunt doen is nazien of de cv-ketel wel van stroom wordt voorzien, door het stopcontact te checken.

Daarnaast kan ook een te lage waterdruk ervoor zorgen dat de cv-ketel in storing valt. Kijkt u of de waterdruk in de cv-installatie tussen de 1,5 en 2 bar staat. Is de waterdruk te laag, vult u dan het systeem bij om de storing te verhelpen. Indien u meerdere malen per jaar de cv-installatie moet bijvullen, dan zit er waarschijnlijk ergens een lekkage in uw centrale verwarming en is het verstandig om een loodgieter in te schakelen om het lek op te sporen en te repareren.

Ook kunt u soms zelf de storing verhelpen door enkele seconden de resetknop van de cv-ketel in te drukken. Mocht de cv-ketel een storingscode tonen op de display, noteer deze dan eerst voordat u de cv-ketel reset. Mocht de cv-ketel problemen blijven geven, dan kan de installateur met deze storingscode veel gerichter naar de oorzaak van de problemen zoeken. Geef de cv-ketel na het resetten wel even de tijd om het programma door te lopen, dit kan bij sommige merken cv-ketels soms wel een klein kwartiertje duren. Meerdere keren op de resetknop drukken is niet nodig en zal er alleen maar in resulteren dat het resetprogramma steeds weer opnieuw wordt opgestart.

Ook een defect aan de kamerthermostaat kan de oorzaak zijn dat de woning niet meer van warmte wordt voorzien. Werkt het display van de kamerthermostaat goed, dan kunt u een probleem uitsluiten. Ziet u geen display, dan kunt u kijken of de kamerthermostaat op batterijen werkt en indien nodig deze vervangen.

Loodgieter.nl inschakelen voor de storing?

Heeft u de check-up nagelopen en de oorzaak niet kunnen vinden, schakelt u dan een professionele installateur in. Bij het maken van een afspraak horen wij graag van u de eventuele storingscode, type van de ketel en het bouwjaar. Is uw ketel ouder dan 12 jaar, dan kunt u wellicht ook overwegen om de cv-ketel te laten vervangen. Vaak vallen de onderdelen bij oudere ketels niet meer onder de garantie en vervanging kan dan een betere en uiteindelijk voordeligere optie zijn.

Wilt u een afspraak maken voor een periodieke onderhoudsbeurt, heeft u een storing of ontvangt u graag een offerte voor het vervangen van de cv-ketel? U kunt hier ons contactformulier invullen en eventueel foto’s bijvoegen, maar bellen kan natuurlijk ook via 085-8770419.

Vervangen van de cv-installatie

Het is nou eenmaal een feit dat onderdelen slijten en na 12 tot 15 jaar zijn de meeste cv-ketels toch echt aan vervanging toe. U kunt dan kiezen voor een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp of airconditioning, maar dat is wel een behoorlijke investering. In de praktijk wordt er toch meestal gekozen om weer een cv-ketel te laten installeren, maar dan een zuiniger en moderner model. Het is aan te raden om de cv-ketel bijtijds te laten vervangen en niet te wachten tot er een storing optreedt en u in de kou en zonder warm water komt te zitten. Houd in gedachten dat een oudere cv-ketel meestal in de winter een storing zal geven en vervanging soms niet op korte termijn mogelijk is.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot