Snel een Loodgieter nodig? Bel ons! 085-8770419


Tikkende verwarming

De meeste woningen maken gebruik van een cv ketel, om de woning op te warmen. Een combiketel kan naast het opwarmen van het centrale verwarmingssysteem ook voor warm water zorgen. Een veel voorkomend probleem dat veel mensen bekend in de oren zal klinken, is dat de verwarming gaat tikken, zodra je de verwarming aanzet. Een tikkende verwarming wordt als storend ervaren. Vooral als het stil is in huis of 's nachts wanneer je in bed ligt en de verwarming maakt een tikkend geluid, dan gaat dit irriteren en mensen kunnen er nerveus of chagrijnig door worden. Wil je dit verhelpen, dan is het van belang om de uiteindelijke oorzaak te achterhalen. 

Oorzaken van een tikkende verwarming


Je verwarming maakt een tikkend geluid? Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat dit iets heel ernstigs is en dat je je gehele cv ketel moet vervangen. Ook met een pas geplaatste cv ketel kun je last krijgen van een tikkend geluid. De verwarmingsleidingen zijn van metaal en hier zit dan ook de oorzaak. Metaal werkt namelijk. Als de verwarming wordt aangezet, zal metaal uitzetten en bij afkoeling juist krimpen. Dit is natuurlijk niet zichtbaar met het blote oog, maar des temeer kun je last krijgen van een tikkend geluid. Het tikkende geluid ontstaat vaak op specifieke plekken, zoals bij een ophangbeugel die onder te grote spanning staat of de doorvoer door de muur is veel te nauw. Een andere oorzaak kan zijn dat er teveel lucht in de leidingen zit. 

De oorzaak vinden


Als je centrale verwarmingssysteem aan staat, dan is het lastig om de oorzaak of de locatie te vinden van waar het tikkende geluid vandaan komt. Om uit te sluiten dat het getik veroorzaakt wordt doordat er teveel lucht in de leidingen zit, kun je de verwarmingsinstallatie ontluchten. Als nadien het getik is gestopt, dan was ontluchting nodig. De verwarming maakt een tikkend geluid nadat er is ontlucht? Dan is er een andere oorzaak. Misschien staat een ophangbeugel onder spanning? Of is een doorgang te nauw? Om hier achter te komen zet je de cv ketel geheel uit en laat je de radiatoren en leidingen afkoelen. De radiatoren schakel je ook dicht. Vervolgens zet je de cv ketel weer aan en draai je de eerste radiator weer open. Als je hier nog geen getik hoort, ga je door naar de volgende radiator. Uiteindelijk zul je zo het tikkende geluid kunnen lokaliseren en kun je bepalen waar het aan ligt. 

De oplossing


Je kunt uiteindelijk wel de locatie van een tikkende verwarming gevonden hebben, maar om de daadwerkelijke oorzaak te vinden ligt wat moeilijker. Vooral als je een leek bent op het gebied van loodgieterswerk. En vooral ook, hoe kun je het verhelpen? In dit geval is het verstandig om Loodgieter.nl in te schakelen. De monteurs van Loodgieter.nl kunnen gemakkelijk bepalen wat de oorzaak is en waar de oplossing gevonden kan worden. Soms kan het helpen om de doorgangen wat groter te maken of de ophangbeugels minder te belasten door een extra beugel te plaatsen. Soms kan het helpen om de cv ketel anders af te stellen, zodat deze meer geleidelijk opwarmt en de metalen leidingen minder snel uitzetten.

Reviews

5

1 radiator afkoppelen/ blokverwarming , wastafelkraan lekt
----


4

Nieuwe kraan erop zetten. Maar dat lukt niet helemaal.
----


4.8

Stop van de wasbak in de badkamer blijft naar beneden zitten.
----


5

Kraantje in de schuur tbv buitenkraan gaat niet meer dicht
----
Snelle en goede service


5

Tweetal waterleiding verleggen, betreft koper en moet ongeveer 50 a 60 cm... lees meer
----
Ik ben zeer tevreden hoe ik ben geholpen in een noodsituatie. Loodgieter.nl...lees meer


4.5

Gasfornuis aansluiten, alle materialen zijn aanwezig. Betreft alleen het... lees meer
----
Tevreden.