Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Radiator wordt niet warm


Tijdens de warmere maanden van het jaar wordt de verwarming meestal niet gebruikt en staan dus ook de radiatoren stil. Zodra de herfst weer begint in te vallen en het begint kil te worden, dan komt er ook weer de behoefte aan de warmte van een radiator. Een van de meest voorkomende problemen bij radiatoren is dat de radiator niet meer warm wordt. Dit kan gaan om één enkele radiator, maar het kan ook zijn dat alle radiatoren in het huis niet meer warm worden. Soms wordt de gehele radiator niet warm, maar het komt ook vaak voor dat alleen de onderste helft van de radiator warm wordt.

Diverse mogelijke oorzaken en oplossingen:


Radiatoren openzetten

Na de zomer is het verstandig om alle radiatoren open te zetten en dan direct na te kijken hoe dit verloopt. Het kan voorkomen dat een radiatorknop heel stroef loopt of dat de knop helemaal vast zit. Logischerwijs zal de radiator dan ook koud blijven. Als de thermostaatknop van de radiator heel stroef loopt, kan er een probleem met de radiatorkraan zijn. De oorzaak hiervan ligt vaak aan kalk in het cv-systeem en soms is het vervangen van de thermostaatknoppen dan noodzakelijk.

Doet de cv-ketel het wel?

Misschien niet geheel onlogisch, maar check eerst de cv-ketel zelf. Als de cv-ketel niet aanslaat, dan zullen de radiatoren ook niet werken. Kijk eerst of de ketel is verbonden met het stroomnet. Er kan ook een probleem zijn met de elektrische voeding van de ketel. Dit is vaak te herkennen als ook de display niet meer oplicht. Problemen met de elektronica van een cv- ketel is meestal niet zelf te verhelpen. Schakel hiervoor een vakman in, die deze storing voor u op kan lossen. Loodgieter.nl is u hierbij graag van dienst!

Batterijen van thermostaat zijn leeg

Als er langere tijd geen verwarming in gebruik is geweest, dan is er waarschijnlijk in diezelfde tijd ook geen aandacht geweest voor de kamerthermostaat. Tijdens deze periode is het mogelijk dat de batterijen leeg zijn geraakt. Bij een moderne thermostaat met een display zal dit waarneembaar zijn, doordat de displayweergave minder begint te worden. Ook als de batterijen bijna leeg zijn, is het verstandig om deze alvast preventief te vervangen. Bijna lege batterijen kunnen namelijk een verkeerd signaal naar de cv-ketel doorsturen. Hierdoor raakt het cv-systeem in de war en kan het zomaar zijn dat de radiatoren niet warm worden.

Te lage waterdruk

Zowel een te lage als een te hoge waterdruk is niet goed voor de werking van de cv-installatie. Bij een te lage waterdruk kan het water niet of maar deels de radiatoren bereiken. Het probleem ligt dus niet als zodanig aan de radiator, maar aan de cv-ketel. Een te lage waterdruk kan ook weer allerlei oorzaken hebben, zoals lekkage. Zorg dus desnoods met behulp van een technicus dat de waterdruk weer op peil wordt gebracht. Hoogstwaarschijnlijk zullen de radiatoren dan weer warm te worden.

Lucht in de radiatoren

Als een radiator of radiator voor stadsverwarming langere tijd inactief is, zal er lucht in het verwarmingssysteem ontstaan. Een gevolg hiervan is dat water niet meer naar de radiator kan. Soms lukt dit maar deels en wordt de radiator niet warm aan de onderzijde. Het is daarom verstandig om na ingebruikname van de radiator, eerst de radiator te ontluchten. Het kan overigens geen kwaad om regelmatig de radiatoren te ontluchten, zodat er geen lucht meer in het systeem zit.

Binnentemperatuur is al warm genoeg

Als de binnentemperatuur al hoog genoeg is, dan is het logisch dat de thermostaat niet aanslaat en de radiator niet warm wordt. Immers, als het systeem zegt dat het warm genoeg is, zal het niet de radiatoren gaan opwarmen. Mochten er twijfels zijn of de werkelijke binnentemperatuur klopt, controleer dan eens wat de werkelijke temperatuur is en wat de thermostaat aangeeft. Als dit niet overeen komt, dan is er een probleem met de thermostaat.

Wilt u een afspraak maken met één van onze loodgieters om het probleem met de koude radiator op te lossen, vul dan het contactformulier in voor het maken van een afspraak. 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot