Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Radiator aansluiten

Heeft uw huidige radiator onvoldoende vermogen om de ruimte voldoende te verwarmen? Of misschien wilt u de oude radiator laten vervangen door een mooie design radiator? Loodgieter.nl helpt u graag met het aansluiten van alle soorten radiatoren in uw woning.


Een nieuwe radiator is natuurlijk een investering, maar zal op termijn wel een flinke kostenbesparing opleveren. De moderne radiatoren zijn duurzamer, efficiënter en zullen bij juiste installatie uw woning weer jarenlang, probleemloos verwarmen.

Bent u een handige klusser? Dan is het aansluiten van een nieuwe radiator prima zelf te doen. Wilt u de werkzaamheden liever laten uitvoeren door een ervaren loodgieter, dan plannen wij graag een afspraak voor u in.


Waarom de huidige radiator vervangen?

Woont u in een wat oudere woning, dan is de kans groot, dat u nog de radiatoren heeft hangen, die destijds bij de bouw zijn aangesloten. Na vele jaren trouwe dienst zijn deze echter verouderd, minder duurzaam en gevoeliger voor slijtage.
Het overwegen waard om de oude radiatoren te laten vervangen voor een duurzamere en zuinigere variant. Vooral tijdens een verbouwing of renovatie is er de ideale gelegenheid om nieuwe, moderne radiatoren aan te laten sluiten. Duurzame radiatoren in een modernere uitvoering, die weer perfect aansluiten bij het moderne interieur en vooral energiezuinig zijn.

Het belangrijkste om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe radiator, is dat deze voldoende capaciteit heeft om de ruimte te kunnen verwarmen. Misschien is uw warmtebehoefte in de loop der tijd veranderd en is een radiator met een hoger vermogen het overwegen waard. Om zeker te weten dat u een nieuwe radiator aanschaft met het juiste vermogen, kunt u via deze rekentool het gewenste vermogen van de radiator in uw woning uitrekenen.

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer waarde gehecht aan de vormgeving en zijn de moderne, designradiatoren echte blikvangers en een toevoeging aan het interieur.

Wilt u zelf de nieuwe radiator aansluiten, maar dan wel op de meest eenvoudige manier? Vervang dan de radiator voor een exemplaar van dezelfde grootte als de huidige, zodat u geen leidingwerk hoeft aan te passen. Let dan wel goed op het aantal platen en convectoren waaruit de oude radiator bestaat en check of de aansluitingen van de aanvoer- en retourleidingen overeenkomen.


Stappenplan aansluiten nieuwe radiator

Of u zelf een nieuwe radiator gaat aansluiten of de loodgieter u de werkzaamheden uit handen neemt, het demonteren en aansluiten van een radiator gaat altijd volgens een stappenplan;

LAAT DE RADIATOR LEEGLOPEN
Zet ruim van tevoren de kamerthermostaat uit, zodat er geen heet water meer in de radiatoren en het systeem zit. Haal ook altijd de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Hiermee voorkomt u dat de cv-ketel in storing komt te staan, wanneer u de cv-installatie leeg laat lopen en dat de pomp niet droog kan staan draaien. Draai de knop van de te demonteren radiator helemaal open en daarna ook de knoppen van de radiatoren op dezelfde en eventueel bovenliggende verdiepingen. Check of er een aftappunt aanwezig is op dezelfde verdieping van de te demonteren radiator en anders misschien op een verdieping lager. Met behulp van een vulslang laat u al het water uit het tappunt stromen, totdat het systeem drukloos is.
Hierna opent u het aftapkraantje aan de onderzijde van de radiator een kwartslag en laat het water uit de oude radiator lopen. Houd hier een teiltje onder en vergeet niet om oude handdoeken bij de hand te houden. Wees voorzichtig, want het water kan er plotseling uitspuiten. Het afgetapte water kan ook behoorlijk stinken en zelfs zwart van kleur zijn, dit is normaal en niets om u zorgen over te maken.

DEMONTEER DE OUDE RADIATOR
Is de oude radiator volledig afgetapt? Dan kunt u de radiator gaan loshalen en verwijderen. Met een steeksleutel kunt u de wartels, die het dichtst bij de radiator zitten, gaan losdraaien. Ook nu is het belangrijk om de oude handdoeken binnen handbereik te houden, want er kan nog wat restwater uit de radiator lopen.
Vervolgens kunt u de ophangbeugels losdraaien en kan de radiator uit de beugels worden getild. Het is zeer aan te raden om hier een extra handje bij in te schakelen. Houd de radiator altijd een beetje schuin om te voorkomen dat het laatste restwater uit de radiator kan lopen.

MONTEER DE NIEUWE RADIATOR
Gemakshalve gaan wij er in dit stappenplan vanuit dat u een radiator terugplaatst van hetzelfde formaat en merk, zodat er geen aanpassingen nodig zijn aan het leidingwerk en de ophangbeugels. Ophangbeugels zijn vaak merk gerelateerd en kunnen worden hergebruikt, mits deze uiteraard nog in goede staat zijn.
De nieuwe radiator kan worden opgehangen en controleer goed of deze netjes waterpas hangt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u de ophangbeugels een beetje verstellen.
De zijde van de radiator waar de ontluchter zich bevindt, moet altijd een paar millimeter hoger hangen dan de andere zijde. Dit om het ontluchten makkelijker te maken, want lucht gaat immers altijd richting het hoogste punt.

NIEUWE RADIATOR AANSLUITEN
Voordat de nieuwe radiator wordt aangesloten, draait u eerst enkele lagen teflontape om de schroefdraad. Daarna kan de nieuwe radiator worden aangesloten op de radiatorkraan. Let er wel op dat u de conische aansluiting van de radiatorkraan niet per ongeluk heeft omwikkeld met de teflontape!
Draai ook enkele lagen teflontape om het puntstuk van de retouraansluiting van de radiator en sluit hier de retourleiding op aan. Afsluitend draait u alle wartels goed aan en is de radiator aangesloten.

TEST HET SYSTEEM OP LEKKAGE
U kunt nu de cv-installatie weer bijvullen naar 1,5 tot 2 Bar en vervolgens de radiatoren in de gehele woning ontluchten. Controleer na het ontluchten nogmaals de waterdruk van de cv-ketel. Blijft deze stabiel, dan zal de nieuwe radiator gelijk mee gaan draaien in de warmtevraag. Wanneer u geen water meer hoort borrelen in de leidingen, dan is de installatie goed ontlucht. Houdt wel de komende dagen goed de waterdruk van de cv-installatie in de gaten, want het duurt wel enkele dagen voor alle zuurstof uit het water is verdwenen. Ook kan er nog lucht ontsnappen door de automatische ontluchter van de cv-ketel, waardoor de waterdruk nog wat kan zakken.


Radiator laten aansluiten door de loodgieter

Bent u een handige klusser, dan laat u zich niet afschrikken door het stappenplan en sluit u zelf de radiator aan. Maar wij begrijpen ook heel goed als u dit niet zelf wilt proberen en liever de hulp van een ervaren loodgieter inschakelt. Wij maken graag een afspraak voor u met de vakman voor het aansluiten van de nieuwe radiator. Voor vragen, advies of het maken van een afspraak, kunt u hier ons contactformulier invullen of bellen naar 085-8770419.
 

 


radiator aansluiten

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot