Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Waakvlam

De geisers van tegenwoordig hebben geen waakvlam meer, maar zijn voorzien van een energiebesparende elektronische ontsteking. Maar vaak hangt er in oudere woningen en vakantiehuisjes nog wel vaak een geiser met een waakvlam. Het is belangrijk om de geiser jaarlijks te laten onderhouden en controleren op goede werking en veiligheid. Een periodieke onderhoudsbeurt voorkomt gevaarlijke situaties en eventuele storingen.
Ondanks goed periodiek onderhoud, kan het altijd voorkomen dat een waakvlam storing geeft. Gaat de waakvlam steeds uit of helemaal niet meer aan? Dit probleem lossen de ervaren vakmannen van Loodgieter.nl graag voor u op.

Wilt u een afspraak maken met één van onze loodgieters voor de storing of de jaarlijkse onderhoudsbeurt? Wij ontvangen graag zoveel mogelijk informatie, bijvoorbeeld het merk van de geiser (bijvoorbeeld fasto, Vaillant, Bosch, Junkers). Mocht dit onbekend zijn, dan ontvangen wij indien mogelijk graag foto’s.
U kunt hiervoor het contactformulier invullen, of contact met ons opnemen via 085-8770419, dit nummer kan ook gebruikt worden om eventueel foto’s te sturen via WhatsApp.


Hoe werkt de waakvlam?

Een waakvlam is een continu brandend vlammetje en herkenbaar aan de mooie blauwe kleur bij een goede werking. Als een waakvlam een oranje/gele kleur heeft, dan is de waakvlambrander vervuild. Maak dan op korte termijn een afspraak met een loodgieter om de geiser na te laten kijken. Een waakvlam heeft twee functies; de waakvlam zorgt ervoor dat het gas uit de branders wordt ontstoken en een waakvlam is onderdeel van de thermische beveiliging in de geiser. Een waakvlam zorgt er namelijk voor dat er geen onverbrand gas uit de geiser de ruimte in kan stromen.
In het koud watergedeelte van de geiser zit een membraan. Bij een gesloten warmwaterkraan is de waterdruk gelijk aan beide kanten van het membraan. Zodra de kraan opengedraaid wordt, dan zal de druk onder het membraan groter worden, waardoor deze naar boven komt en via een stift de hoofdgasklep opent. Het gas stroomt dan naar de branders, waarna de waakvlam de branders zal ontsteken.
Als de waakvlam niet brandt, dan zullen de branders ook niet ontstoken worden en stroomt onverbrand gas vanuit de geiser de ruimte in, dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Om dit te voorkomen, zit er een thermische beveiliging (thermokoppel) in de geiser. Een thermokoppel is aan de gasklep gekoppeld en zal na het doven van de waakvlam de gastoevoer naar de waakvlam afsluiten.
Het aansteken van de geiser kan met een lucifer, maar ook met behulp van de ingebouwde piëzo-ontsteking.


Waakvlam van de geiser aansteken

Als de waakvlam van de geiser uit is, kunt u deze stappen doorlopen om de waakvlam weer aan te steken.
 • Controleer als eerste of de gaskraan naar de installatie open staat.
 • Als de geiser een tijdje buiten gebruik is geweest, dan kan er lucht in de gasleiding aanwezig zijn. De waakvlam zal niet ontsteken als er lucht in de leidingen zit. Dit kan opgelost worden door de leidingen te ontluchten.
 • Probeer vervolgens de waakvlam van de geiser volgens de gebruiksaanwijzing opnieuw aan te steken. Bij de meeste geisers moet de witte of groene aansteekknop worden ingedrukt of er is een knop aanwezig met het symbool van een vlammetje.
 • Houd de knop ingedrukt of omgedraaid en ontsteek dan direct de waakvlam met bijvoorbeeld een lucifer. Als het goed is krijgt u direct een vlammetje. Na ongeveer 30 seconden kan de knop worden losgelaten. Het thermo-element heeft dan genoeg tijd gekregen om te verhitten en als het goed is blijft de waakvlam nu branden.
De waakvlam op verschillende manieren worden aangestoken:
Lucifers
Gebruik hiervoor lange lucifers, dit voorkomt dat de vingers in de buurt van de vlam kunnen komen.
Aparte piëzo-ontsteking
Gebruik een aparte piëzo-ontsteking om de waakvlam te ontsteken.
Ingebouwde piëzo-ontsteking
Draai de warmwaterkraan open, dan zal een ingebouwde piëzo-ontsteking automatisch de waakvlam ontsteken. Wanneer de waakvlam aangaat, houd dan de knop nog 30 seconden ingedrukt.

Let op; gaat de waakvlam na het loslaten van de ontstekingsknop toch weer uit, wacht dan vijf minuten voor u het opnieuw probeert. De geiser moet deze grote hoeveelheid gas eerst weer afvoeren. Dit voorkomt een gevaarlijke situatie.

Wanneer deze stappen zijn doorlopen en de waakvlam toch niet wil ontbranden of uitgaat als u de knop loslaat, dan is waarschijnlijk het thermokoppel defect of de waakvlambrander vervuild. Belt u dan een installateur om dit voor u op te lossen, wij zijn u hierbij graag van dienst. 


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot