Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Waakvlam geiser uitgevallen


De moderne geisers hebben geen waakvlam meer, deze zijn voorzien van een energiebesparende elektronische ontsteking. Maar in de oudere woningen en vakantiehuisjes hangt nog wel vaak een geiser met een waakvlam. Het is belangrijk dat de geiser jaarlijks wordt onderhouden en gecontroleerd op goede werking en veiligheid. Deze periodieke onderhoudsbeurt voorkomt gevaarlijke situaties en eventuele storingen.

Ondanks goed onderhoud, kan het altijd voorkomen dat de waakvlam storing geeft. Gaat de waakvlam niet meer aan of steeds uit? Dit probleem lossen de vakmannen van Loodgieter.nl graag voor u op.

Wilt u een afspraak maken met één van onze loodgieters voor de storing of de jaarlijkse onderhoudsbeurt? Wij ontvangen van u graag wat meer informatie, zoals het merk van de geiser (bijvoorbeeld Vaillant, fasto, Bosch, Junkers). Mocht dit niet bekend zijn, dan ontvangen wij graag foto’s.
U kunt hiervoor het contactformulier invullen, of u kunt contact met ons opnemen via 085-8770419, dit nummer kunt u ook gebruiken om eventueel foto’s te sturen via WhatsApp.


Hoe werkt een waakvlam?

Een waakvlam is een continu brandend vlammetje, herkenbaar aan de mooie blauwe kleur bij goede werking. Als de waakvlam een oranje/gele kleur heeft, dan is de waakvlambrander vervuild. Maakt u dan op korte termijn een afspraak bij Loodgieter.nl. De waakvlam heeft twee functies; de waakvlam zorgt ervoor dat het gas uit de branders wordt ontstoken en de waakvlam is onderdeel van de thermische beveiliging in de geiser. Een waakvlam zorgt er namelijk voor dat er geen onverbrand gas uit de geiser de ruimte in stroomt.
In het koudwatergedeelte van de geiser zit een membraan. Bij een gesloten warmwaterkraan is de waterdruk aan beide kanten van het membraan gelijk. Zodra de kraan wordt opengedraaid, zal de druk onder het membraan groter worden, waardoor deze naar boven komt en via een stift de hoofdgasklep opent. Het gas stroomt naar de branders, waarna de waakvlam de branders zal ontsteken.
Als de waakvlam niet brandt, dan worden de branders ook niet ontstoken en stroomt er onverbrand gas vanuit de geiser de ruimte in, dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Om dit te voorkomen, is er een thermische beveiliging aangebracht (thermokoppel). Een thermokoppel is gekoppeld aan de gasklep en zal na het doven van de waakvlam de gastoevoer naar de waakvlam afsluiten.
Het aansteken van de geiser kan behalve met een lucifer ook met behulp van de ingebouwde piëzo-ontsteking.


De waakvlam van de geiser aansteken

Als de waakvlam van de geiser uit is, kunt u de volgende stappen doorlopen om de waakvlam weer aan te steken.
 • Controleer als eerste of de gaskraan naar de installatie open is.
 • Als de geiser een tijdje niet gebruikt is, dan kan er lucht in de gasleiding aanwezig zijn. De waakvlam zal niet ontsteken wanneer er lucht in de leidingen zit. Dit kan worden opgelost door de leidingen te ontluchten.
 • Probeer de waakvlam van de geiser volgens de gebruiksaanwijzing opnieuw aan te steken. Bij de meeste geisers moet de groene of witte aansteekknop ingedrukt worden of is er een knop aanwezig met het symbool van een vlammetje.
 • Houd deze knop ingedrukt of omgedraaid en ontsteek direct de waakvlam met bijvoorbeeld een lucifer. Als het goed is krijgt u direct een vlam. Na ongeveer 30 seconden kunt u de knop loslaten. Het thermo-element heeft nu genoeg tijd gekregen om te verhitten en als het goed is blijft de waakvlam nu branden.
 • U kunt de waakvlam op verschillende manieren ontsteken;
Lucifers
Gebruik hiervoor een lange lucifer, dit voorkomt dat de vingers in de buurt van de vlam kunnen komen.
Aparte piëzo-ontsteking
Gebruik de aparte piëzo-ontsteking om de waakvlam te ontsteken.
Ingebouwde piëzo-ontsteking
Draai de warmwaterkraan open, dan zal de ingebouwde piëzo-ontsteking automatisch de waakvlam ontsteken. Wanneer de waakvlam aangaat, houdt u de knop nog 30 seconden ingedrukt.

Let op; als de waakvlam na het loslaten van de knop weer uitgaat, wacht dan vijf minuten voor u het opnieuw probeert. De geiser moet deze grote hoeveelheid gas eerst weer afvoeren. Dit voorkomt een gevaarlijke situatie.

Wanneer waakvlam na het doorlopen van deze stappen niet wil ontbranden of uitgaat als u de knop loslaat, dan is waarschijnlijk het thermokoppel defect of de waakvlambrander vervuild. Belt u dan een installateur om dit voor u op te lossen, wij zijn u hierbij graag van dienst.
.

 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot