Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Doorstroomboiler

Stap voor stap gaan steeds meer huishoudens van het gas af en wordt het steeds belangrijker om de woning te verduurzamen. De onzekere, stijgende gasprijzen en de uitstoot van het broeikasgas, zijn bijvoorbeeld al goede redenen om na te denken hoe de keuken en/of badkamer op een andere manier van warm water kan worden voorzien. Vooral in combinatie met zonnepanelen, is een elektrisch alternatief van de geiser of cv-ketel een goede optie. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische doorstroomboiler. Duurzamer, zuiniger en gericht op de toekomst.


Waarom een doorstroomboiler

Net als een close-in boiler voorziet een doorstroomboiler u direct van warm water, maar het verschil zit in de manier waarop het water wordt opgewarmd. Een close-in boiler is voorzien van een reservoir, waarin een bepaalde hoeveelheid water verwarmd en opgeslagen wordt voor direct gebruik. Een doorstroomboiler heeft geen opslagreservoir en zal uitsluitend water verwarmen wanneer er daadwerkelijk een warmtevraag is. Bij het opendraaien van de warm waterkraan wordt dit geregistreerd door de stromingsschakelaar. De brander zal meteen in werking treden, zodat het water door de warmtewisselaar zal stromen, waar het direct op temperatuur wordt gebracht. Doordat het water niet de hele dag warm gehouden hoeft te worden, is dit een zeer energiezuinige boiler.


Voor- en nadelen van een doorstroomboiler

VOORDELEN
Doordat er geen water wordt opgeslagen, is een doorstroomboiler compacter dan een close-in boiler. Dus bijzonder praktisch en geschikt voor kleine ruimtes.
Het energieverbruik van een doorstroomboiler is ook zuiniger dan bij het gebruik van een close-in boiler. Er wordt immers enkel energie gebruikt bij een daadwerkelijke warm watervraag.
Ook hoeft u nooit rekening te houden met een bepaalde hoeveelheid warm water die voor u beschikbaar is. Doordat het water direct wordt opgewarmd, heeft u in principe een oneindige hoeveelheid warm water tot uw beschikking.

NADELEN
Wanneer u overweegt om een doorstroomboiler aan te schaffen, dan zijn er wel een paar punten om rekening mee te houden.

Als er meerdere personen tegelijkertijd warm water willen gebruiken, dan zal de doorstroomboiler het warme water moeten verdelen. Dit kan ervoor zorgen dat de waterdruk fluctueert als u op meerdere tappunten warm water vraagt. Het is dus belangrijk om bij de aanschaf van een doorstroomboiler het juiste type en voldoende vermogen te selecteren, passende bij uw woon- en leefsituatie.

Afhankelijk van het type doorstroomboiler dat u wilt plaatsen, is er in sommige gevallen een extra krachtstroomgroep nodig (3-fase), dit vraagt om een aanpassing in de meterkast en dat brengt extra kosten met zich mee.

Ook is een doorstroomboiler met een klein vermogen minder krachtig en levert minder liters warm water per minuut, in vergelijking met bijvoorbeeld een close-in boiler.

Laat u dus goed informeren welke doorstroomboiler geschikt is voor uw woning!


Alternatieven voor warm watervoorziening in de keuken

Voor de warm watervoorziening in de keuken, kunt u er ook voor kiezen om een close-in boiler (keukenboiler) te plaatsen, waarbij u direct de beschikking heeft over 5 tot 10 liter warm water. Een close-in boiler wordt doorgaans in een keukenkastje geïnstalleerd, waardoor de afstand naar de keukenkraan minimaal is. De boiler is voorzien van een reservoir, waarin het water wordt opgeslagen, opgewarmd en warm gehouden wordt, hierdoor heeft u altijd direct warm water.

U heeft geen ruimte in uw keukenkastje om een close-in boiler te plaatsen? Geen probleem, u kunt dan overwegen om een plintboiler te laten installeren. Plintboilers zijn zelfs verkrijgbaar met een “kokend water” functie. Een plintboiler en een close-in boiler hebben dezelfde functie en werking, enige verschil is dat u geen keukenkastje hoeft op te offeren.

Ook een elektrisch alternatief is de installatie van een (combi) kokend waterkraan met twee opties. Gebruikt u de “kokend water” stand, dan krijgt u ook direct kokend water voor uw kopje thee. Gebruikt u de “warm water” stand, dan wordt het kokende water gemengd met het koude water. Houdt in gedachten dat de installatie van een kokend waterkraan, die alléén warm water geeft, een minder duurzame optie is, want u heeft dan ook nog een ander alternatief nodig voor het gewone warme water.


Alternatief voor warm watervoorziening in keuken en badkamer

Wilt u tegelijkertijd met de keuken ook de badkamer voorzien van een elektrische en duurzame warm watervoorziening? U kunt er dan voor kiezen om een elektrische warmtepompboiler te laten installeren. Een warmtepompboiler wordt doorgaans niet in de buurt van het tappunt geplaatst, waardoor de afstand van het voorraadvat naar de kraan tussen de 10 en 20 meter kan zijn. U zult dus even moeten wachten tot het water daadwerkelijk warm wordt.

Een warmtepompboiler is een zéér duurzame en zuinige manier om de badkamer en keuken van warm water te voorzien, maar is door het formaat niet geschikt voor elk huishouden en vergt een flinke investering.

Een duurzame tip

Heeft u alleen warm water nodig op bepaalde momenten van de dag? Dan is het plaatsen van een tijdsklok tussen het stopcontact en de stroomaansluiting een energiebesparende aanrader. Vooral voor woningen met zonnepanelen is het gunstig om de boiler te laten opwarmen wanneer de zon schijnt. Enige nadeel is dat u er dan geen warm water beschikbaar zal zijn, als u op een afwijkend moment van de dag gebruik wil maken van de warm watervoorziening.


Afspraak maken voor plaatsing doorstroomboiler?

Een eerste stap naar een alternatieve, elektrische warm watervoorziening, zonder afhankelijk te zijn van de geiser of de cv-ketel. U wilt uiteraard een energiezuinige en duurzame keuze maken, geschikt voor uw woning en gezinssamenstelling. Loodgieter.nl adviseert u graag over de diverse mogelijkheden.

Neem gerust contact met ons op voor vragen of het maken van een afspraak via 085-8770419. U kunt ook hier ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot