Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085-8770419 Nu bereikbaar!
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
rating

Wat is een boiler en welke soorten zijn er?


Wanneer je moet beslissen op welk wijze je warm water uit je kranen wilt laten stromen, dan heb je grofweg de keuze uit twee methodes. De eerste methode is door middel van een doorstromer, wat in de praktijk vaak een geiser zal zijn. Het leidingwater zal dan verwarmd worden, op het moment dat hier om gevraagd wordt. Je kunt ook kiezen voor een afzonderlijke boiler. Je hebt dan altijd direct warm water ter beschikking. Wat is een boiler eigenlijk? Wat is het verschil met een geiser wat te doen bij problemen met je boiler?


Wat is een boiler?


Een boiler is een warmwatertoestel in de vorm van een ketel, waar water in wordt opgeslagen, wordt verwarmd en in warm gehouden wordt. De boiler is thermisch geïsoleerd, zodat het water langdurig warm gehouden kan worden. Het is mogelijk om het water in de boiler te verwarmen op gas, maar het kan ook op een indirecte manier door middel van een cv ketel. Het voordeel van de boiler is dat warm water direct ter beschikking is. Wanneer water uit de boiler wordt verbruikt, zal er automatisch water bijgevuld worden. Dit is koud leidingwater. Omdat het warme water in de boiler hierdoor weer koud zou worden, wordt het water op een vernuftige wijze toegevoegd. Koud water is namelijk zwaarder dan warm water. Daarom wordt koud water altijd van onderin de boiler ingelaten. Het waterpeil wordt op deze wijze aangevuld en het inmiddels verwarmde water zal warm blijven. Doordat koud water zwaarder is, zal het zich niet vermengen met het warme water en dit kost ook minder energie, want enkel het koude water hoeft opgewarmd te worden.


Verschil tussen een boiler en een geiser


Het belangrijkste verschil met een geiser is, dat je met een boiler direct beschikt over warm water. Bij een geiser zal je even moeten wachten tot het water is opgewarmd. Hierdoor verbruik je ook iets meer water en je moet rekening houden dat de temperatuur van het water enigszins kan schommelen. Tevens kan de temperatuur wisselen wanneer er meerdere kranen tegelijkertijd in huis worden opgedraaid. Dit soort problemen zul je met een boiler niet hebben. Het water is de gehele tijd op temperatuur en wordt direct ter beschikking gesteld op de juiste temperatuur. Temperatuurverschillen zul je met de boiler daarom niet ervaren en je kunt ook meerdere kranen in huis tegelijk gebruiken, zonder dat dit van invloed is op de temperatuur.


Soorten boilers


Er zijn diverse soorten boilers te verkrijgen. Welke soort boiler je nodig hebt, is afhankelijk van de keuze hoe je water wilt verwarmen en welk model je kiest. Verwarm je de boiler direct op gas, dan heb je te maken met een gasboiler. Wanneer het water in de boiler onder een bepaalde temperatuur komt, zal de brander aangaan om het water te verwarmen. Wordt je water verwarmd met behulp van de cv ketel, dan kan dit door een separate boiler direct bij de cv ketel of een in de cv ketel gebouwde boiler. Je spreekt dan van een combiketel. Verder kun je de boiler verwarmen op elektriciteit. In de boiler is dan een verwarmingselement aanwezig. Er zijn talloze modellen boilers. Welk model je kiest is afhankelijk waar je de boiler plaatst. Niet in elke badkamer of keuken is voldoende ruimte voor een grote boiler of een staande boiler. Voor een kleine boiler die in de keuken rechtstreeks op je kraan is aangesloten, kies je voor de close-in keukenboiler. Deze boiler kun je gemakkelijk in een keukenkastje plaatsen.


Warmtepompboiler


De nieuwste methode om woningen te verwarmen is met een warmtepomp. De warmtepomp haalt energie uit de lucht, de grond of grondwater, om dit om te zetten in warmte. Met een warmtepompboiler kun je ook je water op deze duurzame wijze verwarmen. Het grote voordeel is dat je met een warmtepompboiler tot wel driemaal minder energie verbruikt dan met een elektrische boiler. Met een warmtepompboiler verwarm je je water ecologisch verantwoord en je hebt een lagere energierekening.


Problemen met de boiler


Krijg je in de badkamer of keuken geen warm water meer uit je boiler? Dan kan er een probleem zijn en moet er een reparatie uitgevoerd worden. Een belangrijke oorzaak is vaak kalkaanslag. Het kan dan helpen om de verwarmingsweerstand en thermostaat met anti-kalk te behandelen. Er kan natuurlijk ook een onderdeel defect zijn of je kunt last hebben van lekkage. Wanneer je zelf niet veel verstand van een boiler hebt, schakel dan de loodgieter in. De loodgieter kan exact nagaan wat het probleem is en een reparatie uitvoeren bij defecte onderdelen of het onderdeel vervangen. Het is raadzaam om de loodgieter jaarlijks langs te laten komen voor een onderhoudsbeurt aan de boiler. Zo voorkom je ernstige problemen in de toekomst en blijft de levensduur behouden.

Loodgieter Boiler

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot