Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Wat is een boiler en welke soorten zijn er?

Wanneer de beslissing moet worden genomen op op welke wijze u warm water uit de kranen wilt laten stromen, dan is er grofweg de keuze uit twee methodes. De eerste methode is door middel van een doorstromer, wat in de praktijk vaak een geiser zal zijn. Het leidingwater zal dan verwarmd worden, op het moment dat hier om gevraagd wordt. U kunt ook kiezen voor een afzonderlijke boiler. Er is dan altijd direct warm water ter beschikking. Wat is een boiler eigenlijk? Wat is het verschil met een geiser en wat te doen bij problemen met de boiler?


Wat is een boiler?

Een boiler is een warmwatertoestel in de vorm van een ketel, waar water in wordt opgeslagen, verwarmd en in warm gehouden wordt. De boiler is thermisch geïsoleerd, zodat het water langdurig warm gehouden kan worden. Het is mogelijk om het water in de boiler te verwarmen op gas, maar het kan ook op een indirecte manier door middel van een cv- ketel. Het voordeel van de boiler is dat warm water direct ter beschikking is. Wanneer water uit de boiler wordt gebruikt, zal er automatisch water bijgevuld worden. Dit is koud leidingwater. Omdat het warme water in de boiler hierdoor weer koud zou worden, wordt het water op een vernuftige wijze toegevoegd. Koud water is namelijk zwaarder dan warm water. Daarom wordt koud water altijd van onderin de boiler ingelaten. Het waterpeil wordt op deze wijze aangevuld en het inmiddels verwarmde water zal warm blijven. Doordat koud water zwaarder is, zal het zich niet vermengen met het warme water en dit kost ook minder energie, want enkel het koude water hoeft opgewarmd te worden.


Verschil tussen een boiler en een geiser

Het belangrijkste verschil met een geiser is, dat er met een boiler direct beschikking is over warm water. Bij een geiser zult u even moeten wachten tot het water is opgewarmd. Hierdoor verbruik een geiser ook iets meer water en moet er rekening mee worden gehouden dat de temperatuur van het water enigszins kan schommelen. Tevens kan de temperatuur wisselen wanneer er meerdere kranen tegelijkertijd in huis worden opengedraaid. Dit soort problemen zijn niet aanwezig bij een boiler. Het water is de gehele tijd op temperatuur en wordt direct ter beschikking gesteld op de juiste temperatuur. Temperatuurverschillen worden met een boiler daarom ook niet ervaren en er kunnen ook meerdere kranen in huis tegelijk gebruikt worden, zonder dat dit van invloed is op de temperatuur.

Geiser vervangen voor een boiler

Soorten boilers

Er zijn diverse soorten boilers te verkrijgen. Welke soort boiler u nodig heeft, is afhankelijk van de keuze hoe u het water wilt verwarmen en welk model u kiest. Verwarmt de boiler direct op gas, dan heeft u te maken met een gasboiler. Wanneer het water in de boiler onder een bepaalde temperatuur komt, zal de brander aangaan om het water te verwarmen. Wordt het water verwarmd met behulp van de cv-ketel, dan kan dit door een separate boiler direct bij de cv-ketel of een in de cv-ketel gebouwde boiler. Men spreekt dan van een combiketel. Verder kan de boiler verwarmen op elektriciteit. In de boiler is dan een verwarmingselement aanwezig. Er zijn talloze modellen boilers. Welk model u kiest is afhankelijk waar de boiler geplaatst moet worden. Niet in elke badkamer of keuken is voldoende ruimte voor een grote boiler of een staande boiler. Voor een kleine boiler die in de keuken rechtstreeks op de kraan is aangesloten, kiest u voor de close-in keukenboiler. Deze boiler kan gemakkelijk in een keukenkastje worden geplaatst.


Warmtepompboiler

De nieuwste methode om woningen te verwarmen is met een warmtepomp. De warmtepomp haalt energie uit de lucht, de grond of het grondwater en zet dit om in warmte. Met een warmtepompboiler wordt het water op een duurzame manier verwarmt. Het grote voordeel is dat er met een warmtepompboiler tot wel driemaal minder energie verbruikt wordt dan met een elektrische boiler. Met een warmtepompboiler wordt het water ecologisch verantwoord verwarmt en heeft u een lagere energierekening.Problemen met de boiler

Heeft u in de badkamer of keuken geen warm water meer uit de boiler? Dan kan er een probleem zijn en moet er een reparatie uitgevoerd worden. Een belangrijke oor

zaak is vaak kalkaanslag. Het kan dan helpen om de verwarmingsweerstand en thermostaat met anti-kalk te behandelen. Er kan natuurlijk ook 

een onderdeel defect zijn of een lekkage aanwezig zijn. Wanneer u zelf niet voldoende kennis van de boiler heeft, schakel dan de loodgieter in. De loodgieter kan exact nagaan wat het probleem is en een reparatie uitvoeren bij defecte onderdelen of het onderdeel vervangen. Het is raadzaam om de loodgieter jaarlijks langs te laten komen voor een onderhoudsbeurt aan de boiler. Zo voorkomt u ernstige problemen in de toekomst en blijft de levensduur behouden.

 


Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Boiler

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot