Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Keukengeiser


Hoe werkt een geiser?

De “ouderwetse” geiser wordt tegenwoordig nog maar weinig geïnstalleerd en veelal vervangen door een boiler of een combiketel. Toch zijn er nog vele oudere flats en woningen afhankelijk van een keukengeiser voor de het warme water, vaak gecombineerd met een moederhaard, gevelkachel of aangesloten op de blokverwarming.
Een keukengeiser is een “doorstroomtoestel” en warmt het water op door het langs een warmtebron te laten stromen. Vaak wordt het water verwarmt door het gebruik van aardgas, butaan of propaan.
Het water van de keukengeiser wordt opgewarmd bij het opendraaien van de warmwaterkraan. Dit in tegenstelling tot de boiler, deze houdt het warme water constant op temperatuur. Ook verschillend met de boiler, is dat de keukengeiser onbeperkt warm water geeft. Boilers hebben een beperkt reservoir en zijn dus niet geschikt om vele liters warm water te leveren.
In aanschaf en verbruik is een keukengeiser goedkoper dan een boiler, omdat het water alleen wordt verwarmd wanneer daar vraag naar is.


Verschil tussen een open en gesloten keukengeiser?

Een gesloten keukengeiser haalt voor de gasverbranding geen zuurstof uit de ruimte waar het is geplaatst. De benodigde zuurstof wordt van buiten aangevoerd via een eigen aan- en afvoerbuis. Daardoor is de kans dat er rookgas of koolmonoxide vrijkomt in de ruimte waar de geiser hangt nihil. Een gesloten geiser is de veiligste keuze voor de huidige, steeds beter geïsoleerde woningen.

Een open keukengeiser haalt de benodigde zuurstof wel uit de ruimte waar deze is geplaatst. Het is heel belangrijk dat deze ruimte goed wordt geventileerd en de rookgassen met een pijp naar buiten worden afgevoerd. Aangezien de huidige woningen steeds beter worden geïsoleerd en een natuurlijke ventilatie vaak ontbreekt, zijn deze open keukengeisers zeer gevaarlijk. Een open keukengeiser wordt tegenwoordig dan ook bijna niet meer geplaatst, vanwege de grotere kans op koolmonoxidevergiftiging. Een advies is dan ook om bij een open toestel voor de veiligheid altijd een koolmonoxidemelder te plaatsen.

Vroeger werden er ook afvoerloze keukengeisers geplaatst, zonder een afvoer naar buiten. De rookgassen kwamen in de woning terecht, wat zonder een goede ventilatie een levensgevaarlijk situatie kan opleveren. Door te weinig zuurstofaanvoer bestaat er een grote kans op koolmonoxidevergiftiging. Deze afvoerloze keukengeisers mogen tegenwoordig niet meer geïnstalleerd worden. Bestaande afvoerloze keukengeisers zijn alleen toegestaan als er een ontluchtingsrooster aanwezig is. Dit ontluchtingsrooster dient te allen tijde open te blijven staan voor de veiligheid.


Waarom is periodiek onderhoud aan de geiser zo belangrijk?

Een jaarlijkse onderhoudscontrole van de keukengeiser door een vakman is belangrijk. Controle op het toestel op een goede en veilige werking om storingen te voorkomen. Nog belangrijker is om het risico te minimaliseren dat er schadelijke gassen vrijkomen. Een goed onderhouden keukengeiser is ook positief voor de energierekening. Een slecht onderhouden keukengeiser zal harder moeten werken om het gewenste resultaat te kunnen leveren en dat is terug te zien op de energierekening.


Heeft u een storing aan de keukengeiser?

Ondanks het jaarlijkse onderhoud, kan het altijd voorkomen dat de keukengeiser een storing geeft. Vaak is een storing zelf op te lossen, door enkele stappen na te lopen.

Ruikt u een gaslucht?
Een gaslucht bij de keukengeiser vraagt altijd om directe actie, draai direct de gaskraan dicht en ventileer de ruimte goed. Gebruik in géén geval vuur en wees zeer voorzichtig met elektriciteit.

Koud water of niet warm genoeg?
Controleer als eerste of de stekker goed in het stopcontact zit en de gaskraan openstaat. Mogelijk is de waakvlam uitgegaan en kunt u deze weer aansteken om de keukengeiser weer werkend te krijgen. Blijft de waakvlam niet branden na het aansteken, dan kan het zijn dat de inspuiter vervuild is, dan wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. De loodgieter kan dit voor u herstellen en het toestel weer in werking stellen.
Een lage druk op het water uit de kraan is meestal het gevolg van een defect aan de kraan en ligt niet aan de geiser zelf. Controleer de waterdruk van de andere kranen in de woning en als het maar één kraan betreft, dan kan een eventueel defect aan de geiser worden uitgesloten.


De kosten van een onderhoudsbeurt of een storing

Periodiek onderhoud aan de keukengeiser en controle op goede werking en veiligheid i belangrijk. Hiermee kunt u gevaarlijke situaties voorkomen en scheelt u dat uiteindelijk ook in energieverbruik.

Loodgieter.nl hanteert altijd vaste tarieven voor de voor de voorrijkosten en de arbeid, deze zijn na te lezen op onze tarievenpagina.

Afspraak maken met één van onze loodgieters voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt of storing van de keukengeiser? Wij ontvangen van u graag meer informatie, zoals het merk en bouwjaar van de geiser (bijvoorbeeld fasto, Vaillant, Bosch).
U kunt voor een afspraak het contactformulier invullen en eventueel foto’s bijvoegen.
Of maak telefonisch een afspraak via 085-8770419.

 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot