Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Hemelwaterafvoer

De hemelwaterafvoer (HWA) zorgt voor de afvoer van regen, sneeuw en hagel van het dak en de goot naar de riolering. Een goed werkende hemelwaterafvoer is belangrijk om te voorkomen dat het water via de buitenmuur naar binnen kan komen met eventuele waterschade tot gevolg.


Hemelwaterafvoer hellend dak

Via het hellende dak stroomt het hemelwater richting de dakgoot en wordt via de regenpijp afgevoerd naar de riolering. Het is belangrijk dat de dakgoot vrij blijft van blaadjes en nestmateriaal om verstopping van de goot en regenpijp te voorkomen. Door regelmatig de dakgoten te reinigen voorkomt u verstoppingen die kunnen leiden tot beschadigingen en waterschade. U kunt uiteraard zelf regelmatig de dakgoot schoonmaken, maar werken op hoogte brengt altijd wel de nodige risico’s met zich mee. Laat deze klus voor de veiligheid liever uitvoeren door een ervaren vakman.


Hemelwaterafvoer plat dak

Het hemelwater van een plat dak wordt rechtstreeks via de regenpijp naar de riolering afgevoerd. Platte daken voeren het water minder goed af en daarom is het belangrijk om verstoppingen in de regenpijp te voorkomen. Water dat lange tijd op het dak blijft liggen, omdat het niet afgevoerd kan worden, geeft de nodige risico’s. Het gewicht van het water kan leiden tot een kortere levensduur, lekkages en in uiterste gevallen tot het doorzakken van het dak.

Zowel bij een hellend als een plat dak kan het zijn dat de huidige regenpijp niet voldoende capaciteit heeft om het hemelwater af te voeren. In dat geval kunt u de mogelijkheden met de loodgieter bespreken om een extra regenpijp bij te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld een optie wanneer de dakgoot niet goed op afschot ligt en het plaatsen van een extra afvoer een goedkopere oplossing is dan de hele dakgoot weer op afschot te leggen.


Waar blijft het afgevoerde hemelwater?

Via de regenpijp wordt het water afgevoerd naar de regenput of de riolering. Tegenwoordig wordt steeds vaker de regenwaterafvoer weer losgekoppeld van de hoofdriolering. Met dit “gescheiden” rioolstelsel wordt het hemelwater niet naar de riolering afgevoerd, maar gaat rechtstreeks terug naar het oppervlaktewater. Dit dubbele buizensysteem heeft het voordeel dat het overbelasting en wateroverlast van de riolering voorkomt bij heftige regenval. Bijkomend voordeel is dat het schone regenwater van een gescheiden rioolwatersysteem niet gezuiverd hoeft te worden en dat scheelt weer energie en is goed voor het milieu.
Het nadeel van het scheiden van afval- en regenwater is het kostenplaatje. Het plaatsen van een dubbele riolering is aanzienlijk duurder dan een enkele rioolbuis.


Verstopte regenpijp

Een verstopping in de regenpijp wordt vaak pas laat ontdekt als de dakgoot het water niet meer kan afvoeren en gaat overlopen. Verstoppingen kunnen resulteren in lekkages en waterschade aan de gevel, die uiteindelijk schimmel en vochtproblemen kunnen veroorzaken in de woning.

Zodra u merkt dat er een verstopping in de regenpijp is ontstaan, dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk tot actie over te gaan. Buiten eventuele waterschade aan de gevel of in de woning, kan er ook gevolgschade ontstaan aan de dakgoot zelf. Als het regenwater en de vuilresten in de goot niet meer kunnen weglopen, kan de dakgoot overbelast en te zwaar worden en uiteindelijk bezwijken met flinke schade aan de gevel tot gevolg.

Een professionele ontstopper kan de regenpijp weer vrij maken van blokkades met behulp van hoge druk of een trekveer. Als het niet gelijk duidelijk is waar de verstopping precies zit, dan kan deze opgespoord worden door een camera-inspectie uit te voeren. Zodra de locatie van de blokkade bekend is, kan de loodgieter hier gepaste actie op ondernemen.

In het uiterste geval is de blokkade in de regenpijp zo hardnekkig, dat dit deel zal moeten worden verwijderd. De loodgieter zal een nieuw deel regenpijp terugplaatsen en het oude en nieuwe deel verbinden met een reparatiemof.

Treft u in de tuin opeens een verzakking aan of ziet u zand weglopen, dan kan dit duiden op een gat in de HWA, die door de tuin loopt naar de riolering. Deze zal binnen korte keren verstopt raken, waardoor dus ook de dakgoot het water niet meer kan afvoeren en zal vollopen. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten repareren door een vakman om vervolgschade te voorkomen.


Verstopte dakgoot

Het schoonhouden van de dakgoot voorkomt niet alleen verstoppingen, maar voorkomt ook dat het een ideale broedplaats wordt voor ongedierte. Bij een verstopping zullen bladeren en viezigheid zich gaan ophopen en vooral bij warm weer kan dit gaan schimmelen en muggen en vliegen aantrekken.

Dus laat de loodgieter met regelmaat de dakgoten schoonmaken, dan blijven deze schoon van vuil en voorkomt u verstoppingen en lekkages.


Afspraak maken met de loodgieter voor regenpijp of dakgoot?

Voor al uw verstoppingen, lekkages of reinigen van dakgoot en regenpijp bent u bij ons aan het juiste adres. Wij maken graag een afspraak voor u met een ervaren vakman om de klus voor u uit te voeren. Een afspraak kunt u maken door ons contactformulier in te vullen of te bellen naar 085-8770419.
 

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Hemelwaterafvoer
Loodgieter Hemelwaterafvoer
Loodgieter Hemelwaterafvoer
Loodgieter Hemelwaterafvoer
Loodgieter Hemelwaterafvoer
Loodgieter Hemelwaterafvoer
Loodgieter Hemelwaterafvoer

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot