Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
rating

Zinken dakgoten

Dakgoten zijn van groot belang voor elk huis houden, zij zorgen er namelijk voor dat regen- of smeltwater opgevangen worden om vervolgens afgevoerd te worden naar de regenpijp.Zonder dakgoten zou al het water van het dak op de straat vallen en het zand onder de tegels wegspoelen. Ook kan het tegen de gevel aanwaaien waardoor er doorslaand vocht in de woning kan optreden.
 

Verschillende soorten dakgoten

Bakgoot: De meest voorkomende dakgoot in Nederland is de bakgoot .De vorm van de dakgoot is rechthoekig. de goot is verkrijgbaar in verschillende groottes en materialen. de zinken bakgoot is onderhoudsvriendelijk en kan redelijk snel en makkelijk worden gemonteerd. 
 
Mastgoot: De mastgoot wordt ook veel gebruikt in Nederland. De goot heeft de vorm van een halve cirkel en is dus Halfrond. De mastgoot is een erg stevige groot en redelijk eenvoudig te monteren. Het meest gebruikte materiaal voor een mastgoot is zink, maar ook andere materialen zijn een mogelijkheid om een mastgoot van te maken.  Denk hierbij aan polyester of kunststof.
 
Kilgoot: Een kilgoot is een dakgoot die wordt gebruikt tussen twee schuin aflopende daken die aan elkaar vastzitten. De kilgoot heeft ALS functie om het regenwater van de twee daken achter voeren naar de gewone dakgoten. Kilgoten worden ook vaak van zink gemaakt, maar kunnen ook van lood of kunststof gemaakt zijn.

Dakgoten worden van verschillende materialen gemaakt zoals hout, pvc, koper en zink.
Echter is de meest voorkomende dakgoot van Zink.
Dit heeft verschillende redenen, zink is relatief voordelig. Daarnaast is zink zeer makkelijk te bewerken en dus minder arbeidsintensief. Hierdoor kan vaak maatwerk ter plaatse geleverd worden.
Zink is een natuur element en kan als dakgoot vaak tussen de 25 en 30 jaar meegaan.
Wanneer deze uiteindelijk vervangen dient te worden kan bijna 95% gerecycled worden.
Naast bovengenoemde voordelen is zink esthetisch gezien de mooiste oplossing.
Nieuw zink is vaak glanzend, blinkend en zal naar verloop van tijd door de natuurlijke elementen een mat grijs uiterlijk krijgen in tegenstelling tot koper, deze verkleurt vaak groen.
 

Zinken dakgoten en onderhoud

Zink is een natuurlijk product en daardoor nagenoeg onderhouds vrij.
Echter zijn het de externe materialen die het zink aantasten, dit kan zijn stilstaand (nat)blad wat in de dakgoot zit of het gruis wat van de dakpannen mee de dakgoot in stroomt.
In dit soort gevallen zal de dakgoot vaak een bruine, roestige verkleuring gaan vertonen.
Ook kan het zink wat wittige vlekken gaan vertonen, dit is simpelweg afkomstig van onze weer elementen.
 

Lekkage zinken dakgoot

Dakgoten krijgen een hoop te verduren, in de winter vriest het vocht er vaak aan vast en in de zomer staat het hete zonnetje soms hele dagen op dakgoten te branden. Zink heeft hierdoor de te maken met krimp en uitzet. Dit zal slechts enkele millimeters zijn op één meter, maar hebben we het over een lengte van een reguliere woning  waar dakgoten vaan tussen 4 en 8 meter zijn, kan dit soms bijna wel 1 tot 2 cm zijn. Indien er niet voldoende rekening is gehouden met expansie zal de dakgoot scheuren. Veelal gebeurd dit op de lasnaad. Lekkage op lasnaden zijn vaak goed te behandelen, indien het zinkwerk niet extreem veel te verweren heeft gehad, kan deze simpelweg weer opnieuw gesoldeerd worden. Mocht het zink te poreus zijn is er eventueel nog de mogelijkheid om deze in te plakken, dit is overigens een noodvoorziening en zal geen maanden/jaren volstaan.
 
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot