Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Doorboorde gasleiding, wat nu?

Wanneer u tijdens het klussen door muur, vloer of plafond moet boren, is het handig om precies te weten waar alle leidingen lopen. Soms is er een plattegrond aanwezig dat het aanwezige leidingwerk in kaart brengt, waardoor u zeer gericht dat gat kan boren en de kans op het raken van een leiding minimaal is. In de praktijk is er vaak geen plattegrond aanwezig en zal het boren meestal toch zonder problemen verlopen, maar er bestaat echter altijd een kans dat er toch een gasleiding wordt geraakt, wat moet u dan doen?


Hoe weet u of er een gasleiding is geraakt

Bij een flinke beschadiging aan de gasleiding ruikt u waarschijnlijk vrij snel de herkenbare gaslucht in de ruimte en is er vaak een sissend geluid te horen. Neem in dit geval voor de veiligheid direct de volgende maatregelen:

Sluit de hoofdtoevoer van het gas af. De hoofdgaskraan zit meestal in de meterkast, vlak voor de gasmeter. De gaskraan staat open als de uiteinden van het kraantje met de gasleiding meelopen en is gesloten als de uiteinden haaks op de gasleiding staan.

Ventileer de ruimte. Open de ramen en deuren om het gas de mogelijkheid te geven om uit de ruimte te ontsnappen.

Gebruik géén vuur, dus geen kaarsjes of rookwaar.

Wees voorzichtig met elektra. Een klein vonkje, bijvoorbeeld van een lichtschakelaar, kan tot een explosie leiden.

Neem na het nemen van deze maatregelen direct contact op met een loodgieter om het lek op te sporen en de doorboorde gasleiding te repareren.

Soms is het niet direct duidelijk dat er een gasleiding is geraakt en merkt u dit pas later door de slimme meter of de hogere gasrekening. Op de plek van de gaslekkage kan het gas zich gaan ophopen en zo een gevaarlijke situatie veroorzaken. Belangrijk om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen om de bron van de gaslekkage te lokaliseren en dit zo snel mogelijk te repareren.

Als de loodgieter de beschadiging aan de gasleiding niet met het blote oog kan lokaliseren, kan er een lekdetectie-onderzoek gedaan worden. Zonder onnodig hak- en breekwerk kan met professionele apparatuur de exacte locatie van de gaslekkage opgespoord worden. Vervolgens kunnen de herstelwerkzaamheden gericht worden uitgevoerd en worden de gasleidingen na reparatie afgeperst om er zeker van de zijn dat de leiding echt gasdicht is.


Diverse soorten gasleiding

Stalen gasleiding

Tot halverwege de jaren ’80 werden er nog stalen gasleidingen in de woningbouw geplaatst. Op zich is dat geen probleem als die nog bij u in de woning aanwezig zijn, maar het is wel belangrijk om stalen leidingen regelmatig goed te inspecteren. Vooral in een vochtige ruimte, zoals de kruipruimte, bestaat het risico dat onbeschermde leidingen in de loop der tijd aangetast worden door corrosie en er een gaslek kan ontstaan.
Sinds 1986 is er een verbod op het plaatsen van stalen gasleidingen in de woningbouw en is er de verplichting om de aanwezige stalen leidingen van een mantelbuis te voorzien. Een mantelbuis zorgt ervoor dat er bij een lekkage geen gas in de kruipruimte stroomt. Het gas wordt dan via de ruimte tussen de gasleiding en de mantelbuis afgevoerd naar de begane grond. Hierdoor ruiken de bewoners tijdig dat er een gaslek is en kan er tijdig actie worden ondernomen.


Koperen gasleiding

Een koperen gasleiding is het makkelijkst te verwerken en wordt voornamelijk veel gebruikt door de doe-het-zelver. De koperen buizen worden aan elkaar verbonden worden door een knel- of perskoppeling of ze kunnen gesoldeerd worden. Als een koperen gasleiding door de vloer, plafond, kruipruimte of muur heenloopt, dan zal deze van een pvc-mantelbuis moeten worden geleid. Deze mantelbuis beschermt het koper tegen vocht en beschadigingen en vermindert daardoor de kans op een gaslekkage.


Kunststof gasleiding

Kunststof gasleidingen worden tegenwoordig het meest geplaatst. Kunststof leidingen zijn zeer gasdicht en hebben een lange levensduur. Deze leidingen zijn zeer flexibel en makkelijk te installeren. Bijkomend voordeel is dat kunststof niet zal roesten in een vochtige ruimte.


Afspraak maken voor de doorboorde gasleiding?

Een doorboorde gasleiding zullen wij te allen tijde als urgent behandelen en proberen om zo snel mogelijk een loodgieter op uw adres te krijgen. Bel ons voor een afspraak op 085-8770419.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot