Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Gasleiding afdoppen

Veel Nederlandse woningen zijn aangesloten op gas. Deze gasbuizen komen de woning in en kun je op diverse plekken in huis tegenkomen. Voor veel cv ketels is gas de brandstof. Hier kun je dus een aansluiting met een gasleiding tegenkomen. Heb je een gashaard in de woonkamer of in een andere ruimte? Dan is hier meestal ook een gasleiding naartoe getrokken. Tenslotte is koken op gas nog steeds erg populair. In menig keuken is de kookplaat dan ook aangesloten op een gasleiding. In veel gevallen zit er aan het einde van de gasleiding een gaskraantje die verbonden is met haard, kookplaat of cv ketel.

Maar wat als je geen gas meer nodig hebt?


Het is inmiddels bekend dat Nederland in de nabije toekomst zoveel mogelijk van het gas af moet. Zover is het nog niet, maar er zijn voor veel apparaten op gas tegenwoordig goede alternatieve. Zo kun je gaan koken op een inductieplaat, je kunt een gaskachel vervangen door een pelletkachel en ook de cv ketel kun je duurzamer maken door deze te vervangen voor een warmtepomp. In al deze gevallen heb je geen gasaansluiting meer nodig. Maar wat doe je dan met de gasaansluiting die nog wel aanwezig is? Je moet dan de gasleiding afdoppen.

Waarom een gasleiding afdoppen?


De reden om een gasleiding af te doppen is simpel: het heeft alles te maken met veiligheid. Je kunt natuurlijk het gaskraantje dichtdraaien en je gasapparatuur weghalen, maar dit is niet veilig genoeg. Een nieuwsgierig kind kan het kraantje openzetten, waardoor er ongemerkt gas ontsnapt. Er kan ook een ongelukje gebeuren. Je kunt er met de stofzuiger tegenaan komen, waardoor de gaskraan beschadigd raakt. Daarom is het afdoppen van een gasleiding de meest veilige methode als je geen gas meer nodig hebt.

Hoe werkt een gasleiding afdoppen?


In principe kun je zelf je gasleiding afdoppen. Als je het niet vertrouwd en het liever toch aan een expert overlaat, schakel dan een installateur in die het voor jou kan doen. Om te beginnen, zul je eerst de hoofdgaskraan moeten sluiten en dan de gaskraan moeten verwijderen. Hiervoor heb je twee steeksleutels nodig. Een steeksleutel gebruik je om de zitting vast te houden, met de andere draai je de gaskraan los. Je houdt nu enkel een gasbuis die uit de muur komt over, met een zitting. Maar dit uiteinde goed schoon van bijvoorbeeld taperesten. In de bouwmarkt zijn gasdoppen te koop in verschillende afmetingen. Je moet dus wel de afmeting weten welke op jouw gasleiding past. Aan de gasdop zit een schroefdraad. Deze schroefdraad wikkel je in (6 a 7 maal omwikkelen) met teflontape. Wederom met twee steeksleutels draai je nu de gasdop op de gasleiding. Zet de hoofdgaskraan open. Maak een sopje met afwasmiddel en water breng dit sopje aan op de afgedopte gasleiding. Als er geen nieuwe belletjes ontstaan, dan is je gasleiding succesvol afgedopt.

Koperen of stalen gasleiding?


In de meeste gevallen zul je een koperen gasleiding hebben, maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van een stalen gasleiding. Voor zowel een koperen als stalen gasleiding afdoppen is bovenstaande methode geschikt. Maar een koperen gasleiding afdoppen kan ook door middel van solderen. Koper is hier namelijk een prima materiaal voor. Hiervoor kun je een speciale gasdop verkrijgen, die je op de koperen leiding kunt solderen. Hierdoor ontstaat er een nog sterkere verbinding en dit is nog veiliger.

Dikwandig stalen gasleiding Mislukte soldering klant. Koperen gasleiding

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot