Direct bellen Direct aanvragen

Snel en eenvoudig een loodgieter regelen!

085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 220.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 220.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

De gaskachel


Tegenwoordig is de meerderheid van de woningen voorzien van een cv-ketel of andere vorm van warmtebron. Vroeger waren de meeste woningen afhankelijk van de “ouderwetse” gaskachel voor de warmtevoorziening. Er zijn nog wel enkele woningen of chalets, waar de gaskachel de enige bron van warmte is. De gaskachel was vroeger puur functioneel en enkel voor de warmte, tegenwoordig is de gaskachel vooral decoratief en een sfeermaker.


Voordelen en nadelen van een gaskachel

Vroeger werd een gaskachel enkel geplaatst voor de warmtevoorziening en was de decoratieve functie bijzaak. De huidige gaskachels zijn niet enkel een warmtebron, maar ook zeer decoratief en een sfeermaker in elk interieur.
Een gaskachel heeft nog meer voordelen;
De hedendaagse gaskachels zijn zeer gebruiksvriendelijk en kunnen zelfs met behulp van een afstandsbediening of smartphone bediend worden.
Een gaskachel is makkelijk in onderhoud, jaarlijks goed reinigen is voldoende.
Het branden op gas heeft ook het voordeel dat er minder uitstoot is dan bijvoorbeeld branden met hout en geen restafval of as.
Gas is altijd aanwezig, haardhout of pellet korrels moeten steeds opnieuw worden aangeschaft.
Een nadeel is dat er een gasleiding en dak- of geveldoorvoer aanwezig moet zijn, indien deze er nog niet is en nog aangelegd moet worden, dan wordt het een prijzig verhaal.
In verhouding met een open haard of een pellet kachel is een moderne gaskachel een stuk duurder, maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen.


Vrijstaande of hangende gaskachel?

U heeft de keuze, wordt het een hangende of een vrijstaande gaskachel. Het voordeel van een hangende gaskachel is, dat deze op elke gewenste hoogte gehangen kan worden, dit doet ruimtelijk aan en de vlammen zijn op de juiste hoogte goed zichtbaar. Bij een vrijstaande kachel is de hoogte al vastgesteld en misschien niet op de gewenste hoogte voor de ruimte waar u deze wil plaatsen.


Open of gesloten systeem?

Bij een open systeem wordt de benodigde zuurstof voor de verbranding uit de ruimte gehaald waar de kachel is geplaatst. Essentieel is dat deze ruimte goed geventileerd kan worden. In de oudere huizen is dat meestal geen probleem, deze zijn vaak minder goed geïsoleerd dan de huidige nieuwbouwwoningen en hebben meer natuurlijke ventilatie. Bij een open systeem dient een rookkanaal de rookgassen van de kachel tot boven de nok van het huis te kunnen afvoeren.
Bij een gesloten systeem wordt de benodigde zuurstof voor de verbranding niet uit de woonruimte gehaald, maar komt de zuurstof van buitenaf. Door een pijp met een dubbel kanaal (concentrische pijp), wordt de zuurstof aangezogen door het buitenste kaneel en de rookgassen afgevoerd door het binnenste kanaal. Bij een gesloten systeem hoeft het rookkanaal niet tot de nok van de woning te zijn doorgevoerd, maar is het ook mogelijk het rookkanaal via een muurdoorvoer of zelfs het platte dak van een uitbouw te plaatsen.
Het gesloten systeem wordt tegenwoordig het meest gebruikt. Deze kan in de meeste woningen eenvoudig geïnstalleerd worden en vaak kan ook het bestaande rookkanaal gebruikt worden. Voor de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig is een gesloten systeem ook een veiligere keuze, wegens het ontbreken van natuurlijke ventilatie.


Hoe ziet de toekomst eruit voor de gaskachel

Volgens de huidige plannen van het Ministerie van Economische Zaken moeten de Nederlandse woningen in 2050 gasloos zijn. De meeste nieuwbouwwoningen worden al zonder gasaansluiting geleverd en zijn dus niet geschikt om een gaskachel te plaatsen. Hier kunt u overwegen om een kachel op propaan te laten installeren, dan heeft u de sfeer van een gashaard, maar dan een milieuvriendelijker alternatief.
Heeft u wel een gasaansluiting in de woning en overweegt u een gaskachel te plaatsen, dan zijn de plannen van een gasloos Nederland in 2050 nog ver weg. De gemiddelde gaskachel heeft een technische levensduur van rond de 25 jaar en tot 2050 zal gas in ieder geval nog beschikbaar zijn. Voor sommige gashaarden bestaat de mogelijkheid om deze te kunnen ombouwen van aardgas naar propaan, misschien een goede optie als u twijfelt of uw woning eerder van het gas af zal gaan.


Wat kan Loodgieter.nl voor u betekenen?

Voor onderhoud en storingen of het aan- of verleggen van een gasleiding ten behoeve van de gaskachel zijn wij u graag van dienst.
U kunt hiervoor ons contactformulier invullen, maar u kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via 085-8770419.
 
.
 

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Gaskachel
Loodgieter Gaskachel

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot