Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Ruikt u een gaslucht?

De veiligheid van u en uw gezinsleden staat voorop, dus neem geen enkel risico!
Ruikt u gas of hoort u een sissend geluid? Ga dan niet als eerste op zoek naar de bron, maar neem direct de volgende maatregelen!

Open ramen en deuren, zodat het gas uit de ruimte kan ontsnappen.

Sluit de hoofdtoevoer van het gas af. De hoofdgaskraan vindt u vlak voor de gasmeter, vaak in de meterkast. Als de uiteinden van het kraantje met de leidingen meelopen, dan staat deze open. Staan de uiteinden haaks op de leiding, dan is deze gesloten.

Gebruik in géén geval vuur, steek geen sigaret of kaarsje aan.

Wees heel voorzichtig met elektriciteit. Kleine vonkjes, die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een lichtschakelaar, kan bij een grote hoeveelheid opgehoopt gas tot een explosie leiden.

Neem direct contact op met uw loodgieter op 085-8770419

De risico’s van een gaslek?

Aardgas ontbrandt makkelijk, dat is ook waarom het gebruikt wordt als brandstof voor fornuis, cv- installatie, geiser of gashaard. Gas dat niet gelijk opbrandt en in een afgesloten ruimte terecht komt, brengt een risico op explosie of brand met zich mee.
Een gaslek kan levensgevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het ontsnapte gas verdrijft de zuurstof uit de ruimte en kan bij inademing leiden tot verstikking.


Wat is een gaslek?

Vaak is de oorzaak van een gaslek een scheurtje of gaatje in een verouderde gasslang of gasleiding. Het is ook mogelijk dat een leiding of slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat het gas verbruikt of dat het koppelstuk lekt.
Het grootste risico in huis op een gaslekkage is;

• Cv-ketel
• Geiser
• Gasfornuis
• Gaskachel of gashaard

Ook in caravans, campers en boten wordt vaak gas gebruikt, dus ook hier altijd alert zijn op gaslekkages

Gaslekkage ontdekt na plaatsing slimme meter


Kleine gaslekkages worden soms ontdekt na het plaatsen van een slimme meter door de Energieleverancier. De slimme meter wordt aangesloten op de meterkast en detecteert afwijkend gasverbruik en drukverlies. Hoewel er op dat moment geen acuut gevaar dreigt en er geen gaslucht te ruiken is, zal de Energieleverancier de toevoer van het gas afsluiten bij een geconstateerd drukverlies van meer dan 3 mbar. U wordt dan pas weer op het gas aangesloten als het lek verholpen is en de situatie weer veilig is verklaard. Voor de veiligheid is het verstandig om zo spoedig mogelijk een ervaren loodgieter in te schakelen om het gaslek op te sporen en te repareren.

Loodgieter.nl beschouwt een gaslucht in de woning als spoed en zal zo snel mogelijk voor u een afspraak met een loodgieter inplannen.

Gaslucht in de keuken?


Een gaslucht in de keuken wordt bijna altijd veroorzaakt door het gasfornuis. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar vereist wel directe actie. Een gaslekkage bij het gasfornuis kan namelijk zeer gevaarlijk zijn. Het vrijkomen van gas in combinatie met vuur is brandgevaarlijk en kan in uiterste gevallen een explosie veroorzaken.
Hopelijk bent u alleen maar vergeten om het gas uit te draaien en is de situatie daarmee opgelost, maar de oorzaak kan ook liggen bij een beschadiging aan de gasleiding of het afsluitmechanisme. Laat deze beschadigingen dan met spoed oplossen door de loodgieter om de veiligheid te garanderen.

Hoe herken ik een gaslucht of gaslekkage?


Hoe weet u of er inderdaad sprake is van een gaslucht? Allereerst het geluid, ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas ook een zeer kenmerkende, toegevoegde geur. Gas is van zichzelf geur- en kleurloos, maar door de toevoeging van de sterk ruikende, onplezierige stof Tetrahydrothiofeen, heeft het gas de herkenbare penetrante geur gekregen. Deze specifieke gaslucht zorgt er wel voor dat de meeste gaslekkages gelukkig tijdig worden ontdekt. Zodra het gas een geur begint af te geven, is de concentratie gas in de lucht ongeveer 1%. Acuut explosiegevaar is er dan nog niet, maar u bent dan tijdig gewaarschuwd om de passende maatregelen te treffen.

Ruikt u een zeer specifieke gaslucht en hoort u een sissend geluid, ga dan niet zelf op zoek naar de bron van de gaslekkage, maar bel direct de loodgieter!

Het voorkomen van een gaslek?


Laat regelmatig de gasaansluitingen (fornuis, geiser, gaskachel of cv-ketel) nakijken door de loodgieter. Het is ook verstandig om regelmatig de slangen en leidingen in de woning na te kijken op beschadigingen. Als de gasslang poreus is geworden of kleine scheurtjes gaat vertonen, laat de gasslang dan vervangen voor de veiligheid en controleer of alle koppelstukken goed zijn aangesloten. Bij vervanging van de gasslang is het de overweging waard om deze te vervangen voor een RVS-gasslang. Rubber gasslangen gaan normaal gesproken vijf jaar mee (productiedatum staat op de gasslang). Een RVS-gasslang is wat prijziger, maar gaat wel levenslang mee en hoeft maar éénmalig gemonteerd te worden, dus daar heeft u verder geen omkijken meer naar.
Laat voor de veiligheid ook tweejaarlijks onderhoud aan de cv-installatie uitvoeren door de loodgieter.


Verspreidt een gaslek koolmonoxide?

Hoewel het altijd verstandig is om een koolmonoxidemelder te plaatsen, verspreidt een gaslek géén koolmonoxide of rook. De koolmonoxidemelder zal een gaslek niet detecteren. Ook een rookmelder detecteert zal geen gaslek detecteren. Gas is zeer brandbaar, maar zal van zichzelf geen rook afgeven.
Om het gas tijdig te detecteren kunt u een gasmelder plaatsen. Aardgas is lichter dan lucht en zal dus opstijgen, dus plaats deze melder zo hoog mogelijk op de wand in de buurt van het gastoestel. Deze gasmelder zal een waarschuwingssignaal afgeven, zodra er aardgas in de lucht wordt gedetecteerd.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot