Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Lekkage plat dak

Heel veel woningen in Nederland zijn naast een hellend dak ook voorzien van een plat dak. Dit kan gaan om een bijgebouw, maar ook om een aparte schuur of bijgebouw. Worden hellende daken vaak voorzien van stevige dakpannen, bij een plat dak is dit niet mogelijk. Hierdoor kan een plat dak soms gevoeliger zijn voor lekkage. De dakbedekking bij platte daken bestaat in de meeste gevallen uit bitumen. Dit is dakleer wat op het dak gebrand wordt. Bitumen is een goede dakbedekking dat het dak waterdicht maakt, maar gaat niet eeuwig mee. Dit kan de oorzaak van een lekkage aan een plat dak zijn. Wat zijn nog meer oorzaken van lekkage aan een plat dak en hoe laat je lekkage van een plat dak repareren?

Oorzaken van lekkage aan platte daken


Zoals reeds aangegeven kan bitumen de oorzaak zijn van een lekkage. Bitumen wordt namelijk gelegd in stroken. En daar kan het gevaar zitten. Hierdoor is je dak misschien mooi bedekt met bitumen, maar wel met naden. De naden zijn extra gevoelig. De repen met bitumen moeten elkaar goed overlappen. Als dit niet het geval is, kan hemelwater gemakkelijk door een naad heen door het dak sijpelen. Lekkage van een platdak na vorst is ook een veel voorkomende oorzaak. Als er eenmaal vocht in de naden zit en het gaat vriezen, dan zet het vocht uit en beschadigd dit het bitumen. Mos, vuil en stenen kunnen ook zorgen voor een lekkage. Ook deze zaken kunnen het bitumen beschadigen, waardoor vocht door het dak kan sijpelen. Als bitumen is uitgedroogd, dan kunnen er ook heel gemakkelijk scheuren in ontstaan en is het tijd voor reparatie of vervanging. Een andere veel voorkomende reden van lekkage bij platte daken is de dakgoot. De dakgoot kan verstopt zitten, waardoor water niet meer weg kan, maar het kan ook stuk zijn of verkeerd aangesloten. In al deze gevallen stokt de afvoer van water. Het water zal over de dakgoot komen en gemakkelijk door de dakbedekking komen. 

Gevolgen van een daklekkage


De gevolgen van lekkage kunnen groot zijn. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een houten constructie. Deze constructie wordt door het water aangetast en er zal houtrot ontstaan. Dit beschadigd de houtconstructie dusdanig, dat in het ergste geval vervanging van de volledige constructie noodzakelijk is. Als je naast je dakbedekking ook nog eens je volledige dak moet vernieuwen, dan zul je ineens veel hogere kosten hebben. Lekkage kan ook vochtplekken en schimmels in de muren veroorzaken. Dit geeft een zeer ongezond leefklimaat. Veel gehoorde klachten als gevolg van schimmels zijn problemen met de luchtwegen en allergische klachten. Door de vochtplekken zullen ook muffe en onaangename geurtjes in huis te ruiken zijn. 

Houtrot door lekkage Hersteld dak

Lekkage opsporen


Als je last hebt van lekkage, dan moet je de lekkage opsporen. Dit is lang niet altijd gemakkelijk, vooral op een plat dak met bitumen. Vooral als het bitumen er nog goed uitziet, dan kan een klein scheurtje al voor een lekkage zorgen. Kijk vooral ook op plekken, waarbij bobbels in het bitumen zijn ontstaan. Deze plekken zijn het gevoeligst voor scheuren. En als het niet aan de dakbedekking ligt, dan kan de lekkage ook van de dakgoot komen. Het is daarom zeker aan te raden om enkele malen per jaar het dak op te gaan en je dak en dakgoten te inspecteren. Zorg ook dat het dak schoon blijft. Dit voorkomt groei van mos en onkruid. Uiteraard zul je ook regelmatig de dakgoot moeten ontdoen van bladeren en vuil om verstopping en lekkage voor te zijn.

Een lekkage plat dak repareren


Om ernstige gevolgen van een lekkage te voorkomen, moet een plat dak zo snel mogelijk gerepareerd worden. Soms is het nodig om de volledige dakbedekking te vervangen, maar vaak kunnen delen dakleer uitgesneden worden en vervangen worden door nieuw dakleer. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het soort gebruikte dakbedekking, het oppervlak en het uurloon van een dakdekker. 

Dak aanbrengen dak aanbrengen Dak aanbrengen resultaat

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot