Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Lekkage Dakkapel

Heeft u een lekkage aan de dakkapel, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen en actie te ondernemen. Lekkages zijn soms lastig te vinden en zeker bij een dakkapel, kunnen lekkages op meerdere manieren ontstaan. Slecht onderhouden goten, beschadigde dakpannen en de weersinvloeden, zoals wind en regen, kunnen allemaal de oorzaak zijn van een lekkage in de dakkapel. Maar ook een nieuw geplaatste dakkapel kan door een verkeerde aansluiting of montage van kozijnen, dakbedekking of lood het begin zijn van een lekkage.

Kunt u zelf de oorzaak niet vinden, dan kan onze dakspecialist de lekkage meestal voor u vinden en verhelpen. Een enkele keer is de lekkage dusdanig moeilijk te achterhalen door de dakspecialist, dat er een lekkage-expert moeten worden ingeschakeld. De lekkage-expert kan met verschillende lekdetectie-methodes de exacte locatie van de lekkage opsporen.

Lekkage dakkapel opsporen

De dakspecialist begint altijd met een visuele inspectie van de dakkapel om de bron van de lekkage op te sporen. In de meeste gevallen is het vrij duidelijk waar de lekkage vandaan komt en kan dit direct worden hersteld of een noodreparatie worden uitgevoerd.

Als de oorzaak van de lekkage niet met het blote oog zichtbaar is en de oorzaak moeilijk te achterhalen, dan is er gelukkig nog de mogelijkheid om een afspraak voor een lekdetectie-onderzoek in te plannen. Met verschillende lekdetectie-methodes kan dan de bron van de lekkage worden achterhaald. Zodra de exacte locatie is gevonden, wordt de plek gemarkeerd en kunnen vervolgens de herstelwerkzaamheden gericht plaats vinden. Afhankelijk van de oorzaak en de schade van de lekkage, kan deze gelijk worden gemaakt of wordt er een vervolgafspraak ingepland en soms moet hier een ander bedrijf voor worden ingeschakeld.

De oorzaak van de lekkage opsporen met behulp van een lekdetectie-onderzoek kan op verschillende manieren;

Lekdetectie door vochtmeting
Met professionele meetapparatuur kan de lekkage-expert de vochtigheid in de muren en de dakkapel meten en vaststellen waar de lekkage zit.

Lekdetectie met rookproef
Een rookproef wordt vaak gebruikt bij het opsporen van een lekkage in de dakbedekking. De rook wordt onder druk onder de dakbedekking geblazen en stroomt naar buiten op de plek van de lekkage. Op deze manier kan het lek eenvoudig gevonden worden en gericht worden hersteld.

Lekdetectie met thermografie
Met behulp van een thermografische infraroodcamera kan een weergave worden gemaakt van eventuele temperatuurverschillen. Zo kan de lekkage-expert precies zien waar het water wegvloeit en dus waarschijnlijk de lekkage zit.

Lekdetectie met kleurstof
De lek-expert kan het lek traceren door gekleurd water over de dakkapel te spuiten. De exacte locatie wordt op deze manier zichtbaar als het gekleurde water binnenkomt.

Meest voorkomende oorzaken van lekkage dakkapel

Lekkage bij nieuw geplaatste dakkapel
Bij een goede, zorgvuldige montage van een dakkapel op een bestaande woning is de kans op lekkage klein. Maar het is niet altijd mogelijk om een dakkapel waterdicht te plaatsen en waterdicht te houden. Vaak komt het voor dat bij het plaatsen van de dakkapel schade ontstaat aan de dakbedekking of het kozijn. Dan kan het gebeuren dat er direct lekkage ontstaat, maar dit kan ook pas na verloop van tijd zichtbaar worden.

Lekkage door scheve of gescheurde dakpannen
Vooral de oudere woningen lopen het risico op lekkage door scheve of gescheurde dakpannen. Na verloop van tijd kan het dakbeschot gaan werken of scheuren door weersinvloeden of ouderdom. Dit kan tot gevolg hebben dat de dakpannen niet meer helemaal recht op de pannenlatten liggen. Het hemelwater kan hierdoor rechtstreeks het dakbeschot bereiken en lekkage veroorzaken. Water zoekt altijd de makkelijkste weg naar beneden en kan dan in de dakkapel een lekkage veroorzaken. De oorzaak moet dan niet gezocht worden bij de dakkapel zelf, maar zal zich elders op het dak bevinden.

Lekkage door werkzaamheden aan het dak
Denk hierbij aan een lekkage veroorzaakt door het plaatsen van zonnepanelen of reparaties. Lekkages zijn vaak lastig op te sporen, dus van belang dat u bij de lekkage-expert aangeeft dat er werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Dit kan belangrijk zijn bij het opsporen van de oorzaak van het probleem.

Lekkage door de nokvorsten
Vooral oudere nokvorsten die in het cement zijn gelegd, zijn gevoelig voor slijtage. Zeker in de winter als er sneeuw is gevallen, kan de sneeuw in de oude mortel doordringen. Dit kan resulteren tot scheurvorming in de nokvorst, waardoor uiteindelijk lekkage kan ontstaan in de dakkapel.

Lekkage dakkapel repareren, renoveren of vernieuwen

Zodra de lekkage-expert de oorzaak van de lekkage heeft kunnen achterhalen, kunnen de herstelwerkzaamheden, zonder onnodig hak- en breekwerk, doelgericht worden uitgevoerd.

Soms is de oplossing simpel en is het schoonmaken van het dak of de regenpijp voldoende om de lekkage te stoppen.

Is de lekkage ontstaan door een kleine beschadiging van het platte dak, scheve of gescheurde dakpannen, dan is het vaak eenvoudig te repareren.

Bij slijtage van het platte dak door ouderdom, zal de expert adviseren om het dak te laten renoveren. De oude dakbedekking wordt dan verwijderd en vervangen door nieuwe dakbedekking, zo kunt u weer jaren zonder problemen vooruit.

Blijkt niet alleen de dakbedekking, maar ook de constructie van de dakkapel te zijn aangetast, dan krijgt u wellicht het advies om de dakkapel te vernieuwen. Een noodoplossing om de lekkage te stoppen kan – indien mogelijk – worden uitgevoerd, maar dit werkt vaak maar tijdelijk. De kans dat de lekkage op een andere plek van de zwakke constructie weer opduikt is meestal onvermijdelijk.

Wacht daarom ook niet te lang met het laten repareren van een lekkage aan de dakkapel. Ook kleine lekkages kunnen grote schade aanrichten en zijn nu misschien nog makkelijk te repareren om verdere slijtage van de dakbedekking en de constructie van de dakkapel te voorkomen.

Afspraak maken voor de lekkage aan de dakkapel

Wij maken graag een afspraak voor u voor een lekdetectie of reparatie van de lekkage. Hiervoor kunt u ons contactformulier invullen of telefonisch een afspraak maken op 085-8770419.

 

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Lekkage Dakkapel
Loodgieter Lekkage Dakkapel
Loodgieter Lekkage Dakkapel
Loodgieter Lekkage Dakkapel

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot