Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Lekkage cv-leiding


Met centrale verwarming zorg je door middel van warm water voor het verwarmen van de diverse kamers en ruimtes in de woning. De basis is de cv-ketel. In Nederland zijn de meeste cv-ketels aangesloten op een gasleiding om het water op te warmen. Vanuit de cv-ketel lopen allerlei cv-leidingen naar bijvoorbeeld de radiatoren die in alle ruimtes in de woning hangen en de vloerverwarming. Wanneer het een combiketel betreft is de cv-ketel ook verbonden naar de waterleidingen voor warm kraanwater. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een lekkage in de cv-leidingen. Soms is het lek makkelijk op te sporen en soms niet. Voor een goede dichting van lekkende cv-leidingen laat je het beste een loodgieter langskomen.

Hoe ontstaan lekkages in cv-leidingen?Gescheurde koppeling


Een lekkende cv-leiding kan diverse oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld na verloop van tijd een scheurtje in de leiding ontstaan. Dit hoeft helemaal geen grote scheur te zijn. Met een minimaal haarscheurtje heb je al overlast. In het begin zal je waarschijnlijk nog niets merken, omdat het water druppelsgewijs uit het scheurtje ontsnapt. Toch kan de cv-ketel hier al ontregeld door raken, doordat de druk wegvalt of veel gaat variëren. Een slechte aansluiting kan ook de reden zijn voor een lek in de leiding. Dit zal vooral te zien zijn bij koppelingen tussen leidingen. Dit kan de aansluiting op de cv-ketel zijn, maar ook de aansluiting aan de radiatoren. Je zult dan alle aansluitingen in je woning moeten controleren. Woon je in een stad of regio met een hoge waterhardheid? Dan zal je meer dan normaal last hebben van kalkvorming. Kalk is altijd schadelijk voor de leidingen en de cv-ketel en veroorzaakt lekkende leidingen en kranen. Om lekkages door kalk te voorkomen kun je het beste een waterontharder aansluiten. Niet alleen lekkages aan de cv-leidingen kun je hiermee voorkomen, je huishoudelijke apparatuur gaat hierdoor ook langer mee en het is gezonder voor jou en je gezinsleden. Wanneer je lekkages aan de cv-leidingen niet kunt vinden, schakel dan de loodgieter in. Een loodgieter heeft apparatuur waarmee gemakkelijk lekkages gevonden kunnen worden.

Wat doen als de cv-leiding lekt?


Bij lekkages aan de cv-leidingen kun je last krijgen van diverse klachten. Zo kunnen radiatoren niet of gedeeltelijk niet warm worden en overmatig verlies van water op de plek waar de lek aanwezig is. Er kan rondom de lek ook een witte uitslag ontstaan. In de meeste gevallen zal de druk volledig of gedeeltelijk wegvallen. Lekkages repareren gaat niet echt als de cv-leidingen nog vol zitten met water. Het is daarom belangrijk om de cv-ketel af te tappen. Aftappen van cv-installaties is alleen aan te bevelen als dit noodzakelijk is. Lekkages zijn zeker een reden om de cv-installatie af te tappen. Haal hiervoor de stekker uit de cv-ketel. Het is ook verstandig om de gaskraan af te sluiten, immers de cv-ketel is hiermee verbonden. Verbind een tuinslang aan de aftapkraan en laat deze in een emmer of naar een riolering lopen. De aftapkraan is met een steeksleutel of tang te openen. Open op de bovenste verdiepingen de ontluchtingspunten op de radiatoren. Zo zal het water sneller stromen. Wanneer het water langzamer stroomt, open je ook op de benedenverdieping de ontluchtingspunten. Zodra de installatie leeg is, sluit je alle ontluchtingspunten. Bel ondertussen een loodgieter die langs kan komen om een reparatie uit te voeren. Als de reparatie succesvol is uitgevoerd, kun je de cv-installatie weer vullen met vers water. Houdt er wel rekening mee dat je nog wel enkele dagen nodig hebt om de radiatoren opnieuw te ontluchten, doordat verse lucht met het water meekomt.

Roestige CV leiding Roestige CV leiding

Houd ook de warmtewisselaar in de gaten


Het meest essentiële onderdeel in een cv-ketel is de warmtewisselaar. Wanneer je problemen hebt die niet door lekkages zijn ontstaan, dan is de kans groot dat dit een probleem met de warmtewisselaar betreft. De warmtewisselaar is verantwoordelijk voor de warmteoverdracht van de warmtebron naar het koude water in het centrale verwarmingssysteem. Dit onderdeel doorstaat veel temperatuurwisselingen en kan hierdoor uitzetten en krimpen. Er is dus een groot risico op een defect als je de cv-ketel al een tijdje gebruikt. Wanneer je bij lekkage van cv-leidingen de loodgieter langs laat komen, vraag dan ook even of hij de warmtewisselaar wil nakijken. Zo kun je deze op tijd vervangen en ondervind op korte termijn niet weer problemen met je centrale verwarming.

roestige verdeel unit Roestige CV leiding

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Lekkage cv leiding
Loodgieter Lekkage cv leiding
Loodgieter Lekkage cv leiding
Loodgieter Lekkage cv leiding
Loodgieter Lekkage cv leiding

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot