Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Lekkage kruipruimte


Lekkende afvoer in kruipruimteDe kruipruimte wordt weinig gebruikt en een lekkage blijft vaak lange tijd onopgemerkt. Vaak wordt de lekkage pas ontdekt als er vochtplekken, schimmelvorming, muffe stankklachten of rioolvliegjes verschijnen? Een lekkage in de kruipruimte kan grote problemen veroorzaken en moet zo snel mogelijk worden opgelost.
Water in een kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Meestal veroorzaakt dat geen enkel probleem, want een kruipruimte is vaak niet waterdicht vaak staat er water in de kruipruimte zonder dat de bewoner dat in de gaten heeft. Maar als het optrekkende vocht schimmelgroei veroorzaakt en schadelijk wordt voor de gezondheid, dan is het wel belangrijk om actie te ondernemen.
Oorzaken van een natte kruipruimte

Een lekkende of gebroken waterleiding of riolering, kan de oorzaak zijn van een natte kruipruimte of kelder. Dit kan veroorzaakt zijn door werkzaamheden in de straat met zwaar materiaal, verzakkingen van de bodem of zwaar verkeer dat door de straat heeft gereden. De kruipruimte komt uiteindelijk door de schade onder water te steen en na verloop van tijd wordt het overtollige water omgezet in condens en veroorzaakt uiteindelijk vochtklachten.
Dit kan veroorzaakt worden door werkzaamheden met zwaar materieel in de buurt, verzakkingen van de bodem of zwaar verkeer dat door de straat rijdt. De kruipruimte of kelder komt onder water te staan en na verloop van tijd wordt dit water omgezet in condens en veroorzaakt de schadelijke vochtklachten.

Verzakking regenpijp lekt in kruipruimte Andere oorzaken van een vochtige kruipruimte

Ook de hoge stand van het grondwater kan, vooral in het naseizoen, de oorzaak zijn van vochtproblemen onder de woning. Het vocht trekt op in de muren, vloer en fundering en veroorzaakt daar natte plekken en schimmelvorming. Vaak wordt dit pas opgemerkt als er een muffige lucht of andere problemen is ontstaan en wordt de lekkage of hoge waterstand in de kruipruimte pas ontdekt. Als de kruipruimte nat is, dan is het dus van groot belang om de oorzaak te achterhalen en hier zo spoedig mogelijk actie op te ondernemen om vervolgschade en gezondheidsklachten te voorkomen.

Water in kruipruimte Wateroverlast kruipruimte

De gevolgen van een natte kruipruimte

Het overtollige water in de kruipruimte kan voor veel overlast en schade zorgen. Het optrekkende vocht kan zorgen voor een verrotting van de houten vloer, schimmelvorming, vochtplekken in de muren, behang dat loslaat en een koude, onaangename temperatuur van de vloer.
Een vochtige, donkere kruipruimte is ook een ideale broedplaats voor ongedierte. Muggen en rioolvliegjes zijn gek op deze vochtige plekken, maar ook bijvoorbeeld ratten en muizen, onwenselijk en zeer schadelijk voor de gezondheid.
Een vochtprobleem in de kruipruimte kan ook leiden tot problemen in de rest van de woning. Overtollige vocht in kruipruimte verdampt door de kieren in de vloer, daardoor komt er liters vocht in het leefgedeelte van de woning terecht. Als er in de woning niet voldoende geventileerd wordt, dan kunnen de ramen beslaan en er ook in die ruimtes vochtplekken en schimmels ontstaan. Het is zeer schadelijk voor de gezondheid als de lucht in huis een te hoge luchtvochtigheid bevat en schimmels bevat, dit kan astmatische klachten en andere klachten aan de luchtwegen veroorzaken.
Een bijkomend gevolg van een te hoge vochtigheidsgraad in de woning, is dat de woning lastiger warm te stoken is. Het resultaat hiervan is een hoger gasverbruik en dat is nadelig voor de energierekening


Wat is de oplossing?

De oplossing van de natte kruipruimte oorzaak is zeer afhankelijk van de oorzaak van de vochtproblemen. Als een lekke of gebroken riolering of waterleiding de oorzaak is, dan kan dit redelijk eenvoudig gerepareerd worden door de loodgieter. Na reparatie van riolering of waterleiding, zal de oorzaak van het vochtprobleem verholpen zijn en hoeft er geen verdere actie te worden ondernomen.

Is de hoge waterstand het probleem, dan zijn er meerdere mogelijkheden om deze situatie in eerste instantie zelf proberen te verhelpen;

 • Het plaatsen van een vochtvreter in de natte ruimte, kan het probleem oplossen als de kruipruimte incidenteel nat is geworden na een vochtige periode.
 • Het tijdelijk opstoken van de verwarming in de woning, zal het overtollige vocht laten verdwijnen en kan ook een oplossing zijn bij een incidenteel natte kruipruimte.

Bij hardnekkige vochtproblemen in de kruipruimte, kunt u beter een specialist op dit gebied raadplegen voor advies. Er zijn meerdere mogelijkheden om het vochtprobleem op te lossen;
 

 • Verbetering van de ventilatie in de kruipruimte of kelder
 • Het isoleren van de warm waterleidingen in de kruipruimte
 • Muren bewerken met een speciaal afdichtingsmiddel
 • Isoleren van de vloer van de kruipruimte
 • Vloerisolatie aan de bovenzijde van de kruipruimte
 • Het aanleggen van drainage in de kruipruimte

 
Laat de oorzaak en oplossing van de vochtproblemen onderzoeken door een ervaren isolatiebedrijf, zij zullen u gericht advies geven over de mogelijkheden.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot