Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Lekkage stortbak

Moderne toiletten zijn aangesloten op de waterleiding om de toiletpot door te kunnen spoelen en te reinigen. Achter of boven het toilet bevindt zich de stortbak of jachtbak, die met het toilet is verbonden met een verticale buis, de valpijp.
Het waterreservoir wordt gevuld met water door de vlotterkraan en wordt geleegd zodra de bedieningsknop wordt ingedrukt om door te spoelen. Bij de oudere, staande toiletten bevond zich op een hoogte van ongeveer twee meter het waterreservoir met een lange valpijp. Deze toiletten werden doorgespoeld met behulp van een ketting of een hendel.

Moderne toiletten hebben een laag gemonteerde stortbak dicht boven de toiletpot met een drukknop om door te spoelen. Deze toiletten zijn voorzien van een korte valpijp of kunnen rechtstreeks op het op het toilet worden geïnstalleerd zonder valpijp. In dat geval betreft het een duoblok.

Wanneer u op de bedieningsknop drukt, stroomt het water in één keer weg door het ventiel aan de onderkant van het waterreservoir. Zodra het reservoir leeg is, sluit dit ventiel (ook wel bodemventiel genoemd) de opening weer af. Zodra het water wegstroomt, zakt in het reservoir de vlotter naar beneden. De vlotter is voorzien van een hendel die met de vlotter mee naar beneden daalt en er automatisch voor zorgt dat de kraan automatisch opent. Het waterreservoir vult zich dan weer en de vlotter stijgt weer mee naar boven. Zodra de vlotter het hoogste punt heeft bereikt, zal de hendel de kraan weer afsluiten. Het reservoir is weer vol en klaar voor de volgende reis naar het toilet.

Via de riolering bereikt het spoelwater de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Onder het toilet bevindt zich een sifon om nare luchtjes te voorkomen. Er blijft altijd een laagje water in het toilet staan om de vieze geur uit het toilet te houden.


Hoge stortbak 616Lekkage hooggeplaatste stortbak

De hooggeplaatste stortbakken worden ongeveer op twee meter hoogte opgehangen. Belangrijk is wel dat er nog voldoende ruimte boven de stortbak aanwezig moet zijn om eventuele reparaties uit te kunnen voeren. Het doorspoelen gebeurt door aan de ketting te trekken of de hendel aan de valpijp naar beneden te trekken, door deze hevelwerking loopt de stortbak leeg. Een lekkage aan een hooggeplaatste stortbak is meestal afkomstig van een defect aan de aansluiting van het reservoir met de valpijp.


Stortbak 616Lekkage laaggeplaatste stortbak

Laaggeplaatste stortbakken zijn dicht boven het toilet geplaatst met een korte valpijp. Bij deze toiletten zal een lekkage van de stortbak veelal afkomstig zijn van een defect aan de rubberen ringverbinding met de valpijp.
Bij een duoblok, waar de stortbak direct op het toilet is gemonteerd, is geen valpijp aanwezig. Tussen het duoblok reservoir en de toiletpot bevindt zich een 2 cm dikke rubberen ring, deze zorgt voor een correcte afdichting tussen reservoir en toiletpot. Als het rubber niet meer goed sluit of slijtageplekken vertoont, kan dit tot een lekkage leiden. Een lekkage kan dan ook gevolg zijn van een montagefout of slijtage van de bevestiging, waardoor de stortbak verschoven kan zijn.

Bij een staand toilet noemt men het in de volksmond een stortbak, maar bij een inbouwtoilet werkt het spoelmechanisme volgens hetzelfde principe als bij een duoblok en dan noemt met het een inbouwreservoir. En ook dat inbouwreservoir kan dezelfde lekkages vertonen als een duoblok, maar dan pas veel later zichtbaar. Optrekkend vocht, schimmelvorming of natte plekken in de muur van de naastgelegen ruimte zijn vaak signalen dat er een lekkage is opgetreden. Helaas zal de loodgieter dit niet zonder sloopwerk voor u kunnen repareren.


Lekkage hoekstopkraantje

Elk toilet is voorzien van een hoekstopkraantje, zodat bij eventuele lekkage of reparatie de watertoevoer kan worden afgesloten. Bij een staand toilet zit het hoekstopkraantje vaak aan de zijkant van het reservoir en bij een duoblok aan de achterkant. Deze hoekstopkraantjes kunnen soms na verloop van tijd gaan lekken, dus weet u wel zeker dat de lekkage afkomstig is van de stortbak?


Afspraak maken voor lekkage stortbak

Het voordeel van een lekkage aan de stortbak is dat – in tegenstelling tot een inbouwtoilet – een reparatie vrij makkelijk kan worden uitgevoerd. Zonder hak- en breekwerk kan de loodgieter de oorzaak van de lekkage snel voor u opsporen en repareren.

Heeft u een lekkage aan de stortbak? Loodgieter.nl helpt u daar graag bij. Bel voor een afspraak naar 085-8770419 of vul hier ons contactformulier in.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot