Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Kraanleertjes vervangen: Tips en advies

Bij Loodgieter.nl begrijpen we hoe frustrerend lekkages kunnen zijn. Een veelvoorkomend probleem is een lekkende kraan, vaak veroorzaakt door versleten kraanleertjes wanneer het een wat oudere kraan betreft. Om maar met de deur in huis te vallen: onze loodgieters repareren geen leertjes in kranen meer en wij zullen u uitleggen waarom, maar ook hoe u zelf het leertje van de kraan misschien zou kunnen vervangen.

Wel of geen leertje in uw kraan?

Eigenlijk moet de vraag zijn: heb ik een kraan met leertjes of met keramische schijven? Bij het afsluiten van een kraan heb je twee opties: keramische schijven of een spindel met een kraanschijfje, ook wel bekend als kraanleertje. In deze tekst richten we ons op de werking en voordelen van keramische schijven.

Het gebruik van keramische schijven in kranen

De term "keramische schijven" verwijst naar de afdichtingsmethode die wordt gebruikt in moderne kranen. De afgelopen 15 à 20 jaar zijn keramische schijven de norm geworden voor keuken-, douche-, wastafel- en badkranen. Vóór die tijd werd deze rol vervuld door spindelkranen met kraanschijfjes.

Hoe werken keramische schijven?

Binnenin de kraan bevindt zich een mechanisme met keramische schijfjes. Een van deze schijfjes kan bewegen, terwijl de andere vastzit. Door de openingen in de keramische schijfjes en hun onderlinge verdraaiing kan water worden doorgelaten of geblokkeerd. Keramische schijfjes zijn vervaardigd van hard en glad keramiek dat niet slijt. Dit voorkomt druppelende kranen. Voor kranen waar de warme en koude kant afzonderlijk worden bediend, bepaalt het linker- of rechterbinnenwerk de draairichting van de knop.

Voordelen van keramische schijven
Het gebruik van keramische schijven minimaliseert slijtage in vergelijking met kraanschijfjes. Een ander voordeel is dat de kraan slechts een halve slag hoeft te worden gedraaid om volledig te worden geopend, in tegenstelling tot spindelkranen waarbij de knop meerdere keren moet worden gedraaid. Bovendien is de bediening soepeler en is er minder kracht nodig om de kraan te openen en te sluiten.

Mogelijke nadelen van keramische schijven
Als keramische schijven beschadigd raken, moet het volledige binnenwerk worden vervangen. Het is niet mogelijk om slechts één schijfje te vervangen, zoals bij een kraanleertje. Hoewel dit geen ramp is, zijn de kosten voor reparatie doorgaans hoger. Soms kan kopervijlsel van de (nieuwe) drinkwaterinstallatie tussen de schijfjes komen, wat krassen op de schijfjes kan veroorzaken en de afdichting kan verstoren. De kans hierop is echter zeer klein. Echter is verkalking wel een veel voorkomend probleem. Vaak is het dan weer eenvoudiger en betaalbaarder om de gehele kraan te vervangen. De meeste kranen gaan 8-10 jaar mee. Een ander potentieel probleem is het ontstaan van waterslag in het waterleidingsysteem, omdat keramische schijven het water snel kunnen afsluiten. Als leidingen elders in de installatie niet goed zijn vastgezet, kunnen ze gaan trillen en onaangename geluiden in huis veroorzaken, of zelfs leidingbreuken veroorzaken. Dit kan worden opgelost door de leidingen goed te bevestigen, hoewel dit vaak lastig is als ze zich in muren of vloeren bevinden, of door de kraan voorzichtig te sluiten.

Stappenplan: Het vervangen van een leertje in een keukenkraan

Hoewel veel websites doen alsof het een klusje van niets is, is het vervangen van een leertje in een kraan echt niet eenvoudig en er kan bovendien nog best wel het een en ander misgaan. Doet u dus voorzichtig en als u twijfelt: niet aan beginnen! Als het mis gaat kunt u de kraan niet meer afdichten en moet de hoofdkraan dicht blijven.

Benodigde gereedschappen en materialen:

Verstelbare moersleutel
Schroevendraaier
Nieuw leertje (let op, deze komen vaak in een set met veel maten, maar er zijn wel 100 diktes en groottes!)
O-ringen (indien nodig)

Stap 1: Sluit de watertoevoer af Voordat je begint, zorg ervoor dat je de watertoevoer naar de keukenkraan afsluit. Dit kan meestal worden gedaan door de afsluitkleppen onder de gootsteen dicht te draaien. Draai de hendels van de warme en koude waterkranen volledig dicht.
Stap 2: Verwijder de handgreep van de kraan Gebruik een schroevendraaier om eventuele schroeven of bevestigingen aan de handgreep van de kraan los te draaien. Als de handgreep is vastgezet met een kapje, verwijder dan voorzichtig het kapje en zoek naar de schroef eronder. Zodra de bevestigingen zijn verwijderd, trek de handgreep van de kraan.
Stap 3: Verwijder de moer die de cartridge vasthoudt Onder de handgreep vind je een moer die de cartridge of kraanleertje op zijn plaats houdt. Gebruik een verstelbare moersleutel om deze moer voorzichtig los te draaien. Wees voorzichtig om de kraan of andere onderdelen niet te beschadigen.
Stap 4: Verwijder de cartridge Zodra de moer is verwijderd, kun je de cartridge voorzichtig uit de kraan trekken. De cartridge bevat het leertje dat je wilt vervangen. Haal de oude cartridge eruit en inspecteer deze op eventuele schade of slijtage.
Stap 5: Vervang het leertje Verwijder het oude leertje uit de cartridge en vervang het door het nieuwe leertje. Zorg ervoor dat het nieuwe leertje dezelfde grootte en vorm heeft als het oude. Dit zorgt voor een goede afdichting.
Stap 6: Controleer de O-ringen (indien nodig) Als de O-ringen rond de cartridge versleten of beschadigd zijn, vervang deze dan ook met nieuwe. Goede O-ringen zorgen voor een waterdichte afdichting.
Stap 7: Plaats de cartridge terug Schuif de cartridge met het nieuwe leertje terug in de kraan en draai de moer weer stevig aan om deze op zijn plaats te houden.
Stap 8: Monteer de handgreep terug Plaats de handgreep terug op de kraan en draai eventuele schroeven of bevestigingen stevig vast.
Stap 9: Open de watertoevoer Draai de afsluitkleppen onder de gootsteen weer open om de watertoevoer naar de kraan te herstellen.
Stap 10: Controleer op lekkage Open de kraan en controleer of er geen lekkage is rond de handgreep. Als er nog steeds lekkage is, draai de moer dan iets strakker aan, maar wees voorzichtig om overmatig aanhalen te voorkomen.

Gefeliciteerd, je hebt succesvol een leertje in je keukenkraan vervangen! Mocht het nog steeds lekken, herhaal dan de stappen.
Komt u er echt niet uit, dan mag u ons altijd bellen voor het vervangen van de kraan.

Leertje kraan laten vervangen door een loodgieter

Zoals reeds aangegeven loont het vaak niet om het leertje in de kraan te vervangen in verband met de kosten van de loodgieter vs het installeren van een nieuwe kraan. Om teleurstelling aan beide kanten te voorkomen hebben wij als loodgieter.nl besloten GEEN leertjes in kranen meer te vervangen. Wij vervangen wel de gehele kraan.

heeft u een lekkende kraan of andere loodgietersproblemen? Neem vandaag nog contact op met Loodgieter.nl en laat ons je helpen bij het oplossen van uw problemen.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot