Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Vaatwasserkraan repareren, vervangen of installeren?


Voor een ervaren doe-het-zelver zal een vaatwasserkraan geen uitdaging zijn, maar misschien vindt u het juist wel een prettig idee om een loodgieter in te schakelen om de wasmachinekraan te repareren of te vervangen. Dan heeft u de zekerheid dat het vakkundig gebeurt en heeft u garantie op de werkzaamheden. Ook als er voor de installatie van de vaatwasserkraan leidingwerk moet worden aangelegd of vervangen, dan zijn onze loodgieters u graag van dienst.
Wilt u een afspraak maken met een ervaren loodgieter voor de reparatie, vervanging of installatie van de vaatwasserkraan?
U kunt het contactformulier invullen voor het maken van een afspraak, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Maar u kunt natuurlijk ook telefonisch contact met ons opnemen via 085-8770419.

Het verschil tussen een vaatwasserkraan en een gewone kraan


Er mag nooit een gewone kraan worden geplaatst voor de aansluiting van een vaatwasser en tegenwoordig ook voor de aansluiting van een Amerikaanse koelkast met eventueel waterdispenser en ijsblokjesmachine. Dan wordt er altijd een wasmachinekraan geïnstalleerd en niet zonder reden.
Een vaatwasserkraan wordt altijd geleverd met een beveiliging. Mocht onverhoopt de waterdruk in de waterleiding wegvallen, dan kan er geen “vies” water vanuit de vaatwasser terugstromen naar de waterleiding. De vaatwasserkraan heeft om dit te voorkomen een speciale terugslagklep en/of beluchter in het binnenwerk.

De beluchter van de vaatwasserkraan


Een beluchter in de vaatwasserkraan voorkomt dat er een vacuüm kan ontstaan, als er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De waterleiding in de straat loopt dan leeg en zuigt de lucht en het water uit de waterleidingen in de woningen. Daardoor kan het vieze water van de vaatwasser terugstromen naar de drinkwaterleiding. De beluchter zal ervoor zorgen dat alleen de lucht en niet het water kan worden aangezogen. Voor de veiligheid hebben de drinkwaterleveranciers het verplicht gesteld dat een wasmachinekraan altijd voorzien is van een beluchter.

De terugslagklep van de vaatwasserkraan


De terugslagklep in de vaatwasserkraan is een andere vorm van beveiliging, maar heeft een soortgelijke functie als de beluchter. Een terugslagklep zal de waterleiding afsluiten bij het wegvallen van de waterdruk. Dat zal voorkomen dat het vuile water kan terugstromen naar de drinkwaterleiding.
Een vaatwasserkraan met terugslagklep wordt vaak gebruikt als deze kraan zich op een lager punt bevindt dan de vaatwasser.
U bent dus dubbel beveiligd als u een vaatwasserkraan laat installeren met zowel een beluchter als een terugslagklep.

Vaatwasserkraan is kapot, kan deze gerepareerd worden?


Bij een lekkende vaatwasserkraan kan de oorzaak zijn dat de beluchter lek is. Er kan viezigheid tussen de bewegende delen van de beluchter terecht zijn gekomen. Maar ook kalkaanslag kan de oorzaak zijn van het lekken. De rubberen ring van de beluchter kan versleten zijn, dan zal deze niet meer goed afsluiten. De loodgieter zal in eerste instantie altijd kijken of er een simpele manier is om de lekkage te herstellen en anders krijgt u het advies om de vaatwasserkraan in het geheel te laten vervangen.
Als een vaatwasserkraan nooit wordt dichtgedraaid, maar dit toch incidenteel gebeurt in geval van verhuizing of een verbouwing, dan bestaat de kans dat de vaatwasserkraan bij het heropenen geen water meer doorlaat. Als de vaatwasserkraan te weinig water of geen water meer doorlaat, wordt de oorzaak vaak gevonden in verkalking van het binnenwerk. Ontkalken is soms een oplossing zijn, maar ook hier meestal het advies om de vaatwasserkraan in het geheel te laten vervangen.
De kosten van vervanging van een vaatwasserkraan wegen vaak niet op tegen de kosten van een reparatie. Zo kunt u weer jaren vooruit zonder problemen.

Eén vaatwasserkraan voor meerdere apparaten, kan dat?


Het is heel goed mogelijk om meerdere apparaten op één vaatwasserkraan aan te sluiten Dat kan door een dubbele vaatwasserkraan of een splitter te plaatsen. Zo heeft u de mogelijkheid om twee apparaten aan te sluiten, bijvoorbeeld uw vaatwasser met de Amerikaanse koelkast met waterdispenser en ijsblokjesmachine.
Een nadeel van een dubbele vaatwasserkraan is dat deze kwetsbaar is vanwege de extra belasting op het schroefdraad en niet geschikt voor dagelijks gebruik.
Een nadeel van het plaatsen van een splitter, waarbij u twee apparaten kan bedienen met één kraan, is dat beide apparaten onder druk staan en niet apart van elkaar kunnen worden afgesloten van het water, dat is wel mogelijk bij een dubbele vaatwasserkraan.

Wat kost het vervangen van een vaatwasserkraan?


Voor de voorrijkosten en arbeidsuren hanteert Loodgieter.nl altijd vaste tarieven, deze kunt u terugvinden op onze tarievenpagina.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot