Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Wastafelkraan vervangen


Een belangrijk onderdeel van de wastafel is de wastafelkraan. De kraan is logischerwijs uit functioneel oogpunt noodzakelijk, maar heeft ook een decoratieve functie. Met een mooie of bijzondere wastafelkraan bepaal je voor een groot gedeelte het uiterlijk van een wastafelmeubel en zelfs van de badkamer. Daarnaast moet een wastafelkraan van goede kwaliteit zijn, zodat je hier jaren mee vooruit kunt. Nu zijn de meeste kranen tegenwoordig van goede kwaliteit en hoef je bij het vervangen van de wastafelkraan alleen maar naar het uiterlijk te kijken. Dit is al lastig genoeg, want de keuze is enorm. Wanneer je zelf geen wastafelkraan kunt aansluiten, laat dan een loodgieter langskomen. Je bent dan zeker van een goede aansluiting en zijn lekkages in de nabije toekomst uitgesloten.

De kraanuitloop


De eerste keuze die je moet maken als je je wastafelkraan wilt vervangen is het soort kraanuitloop. Soms is er geen keuze, omdat je geen ruimte hebt boven je kraan omdat er een badkamerkastje of plank hangt. De keuze is dan gemakkelijk, je moet dan kiezen voor een wastafelkraan met lage uitloop. Met een lage uitloop heb je dus geen ruimte om iets onder te zetten. Bij normaal gebruik is dit ook niet noodzakelijk. Maar er kunnen situaties zijn dat je juist een wastafelkraan met hoge uitloop wilt. Was je bijvoorbeeld regelmatig je haar onder de wastafelkraan of je vult regelmatig een emmer met water, dan kun je haast niet zonder een wastafelkraan met hoge uitloop. Voorwaarde is uiteraard dat je hiervoor voldoende bewegingsruimte hebt.

wastafelkraan wastafelkraan lage uitloop

Mengkraan: eengreepsmengkraan of tweegreepsmengkraan?


In tegenstelling tot een fonteintje bij het toilet, bestaat de badkamerkraan uit een mengkraan. Dit houdt in dat je uit één kraan zowel warm water, koud water of gemengd water krijgt. Met het mengen van koud water en warm water kun je de temperatuur van jouw water bepalen. Dit kan op diverse manieren. Met een eengreepsmengkraan heeft de wastafel maar één hendel. Met één en dezelfde hendel bedien je zowel de kracht van de waterstraal als de temperatuur van het water. De eengreepsmengkraan is de meest gekozen wastafelkraan van dit moment. Het voordeel hiervan is dat je de wastafelkraan met één hand kunt bedienen en je de andere hand vrij hebt. Een ander voordeel van de eengreepsmengkraan is dat je veel sneller de juiste temperatuur en kracht van de waterstraal bereikt. Hierdoor gaat er minder water verloren. Let er wel op dat de hendel altijd voldoende groot is en een stevige bevestiging heeft. Dit geeft garantie op jarenlang plezier van je badkamerkraan.

De klassieke vorm van een mengkraan is de tweegreepsmengkraan. Hierbij zijn twee hendels of knoppen aanwezig, één voor koud water en één voor warm water. Hiermee is het wat lastiger om snel de juiste temperatuur in te stellen en zal dit dus meer water kosten. De klassieke tweegreepsmengkraan met twee draaiknoppen aan de zijkanten wordt steeds minder verkocht. Wel is de tweegreepsmengkraan tegenwoordig als retrokraan populair. Vaak wordt er dan bijvoorbeeld voor een koperen tweegreepsmengkraan gekozen of een inbouwkraan in de muur. Dit staat heel strak, met een uitloop en twee aparte knoppen die uit de muur steken.

Wastafelmeng kraan 2 knoppen wastafelmengkraan twee knopswastafelmengkraan 1 hendel Inbouw wastafelkraan

De thermostaatkraan


De thermostaatkraan in de badkamer is al bekend voor bijvoorbeeld douche- en badkranen. Maar ook voor de wastafel worden steeds vaker thermostaatkranen gebruikt. Het principe is duidelijk. Er zit een draaiknop op waarmee je de waterkracht kunt bepalen en een draaiknop waarmee je de temperatuur instelt. Op de knop is de temperatuur aangegeven en je kunt de knop vastzetten op de gewenste temperatuur. Zodra je de thermostaatkraan aanzet krijg je direct water in de juiste temperatuur. Dit voorkomt dat je langdurig moet mengen en water verspilt. Vooral met kleine kinderen is deze wastafelkraan zeer geschikt. Wanneer je het water standaard op een acceptabele temperatuur hebt vastgezet, zullen zij zich nooit kunnen verbranden aan gloeiend heet water.

Wastafelkraan plaatsen


Wanneer je zelf de wastafelkraan wilt plaatsen, dan moet je wel weten waar je mee bezig bent. Je moet namelijk de oude wastafelkraan ontkoppelen van de waterleiding die uit de muur komt en de nieuwe wastafelkraan hierop aansluiten. Verder moet de wastafelkraan stevig genoeg gemonteerd worden, zodat je niet snel last krijgt van een wiebelende wastafelkraan. Wanneer de kennis ontbreekt, schakel dan gerust een loodgieter in. Voor de loodgieter is een badkamerkraan vervangen een alledaags klusje. Hij heeft dus ruime ervaring en expertise in huis om ook jouw badkamerkraan vakkundig te vervangen.

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter wastafelkraan vervangen
Loodgieter wastafelkraan vervangen
Loodgieter wastafelkraan vervangen
Loodgieter wastafelkraan vervangen

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot