Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Vorstvrije buitenkraan aanleggen


Wilt u een vorstvrije buitenkraan laten aanleggen door een ervaren loodgieter?
Wij maken graag voor u een afspraak met een ervaren vakman, die deze klus voor u kan uitvoeren. Zo weet u zeker dat de vorstvrije buitenkraan op de juiste manier wordt aangelegd en heeft u garantie op de werkzaamheden.


Wat kost het aanleggen van een vorstvrije buitenkraan?

Loodgieter.nl hanteert altijd een vast tarief voor arbeid en voorrijkosten, maar de totale kosten van de aanleg van een vorstvrije buitenkraan is afhankelijk van meerdere factoren. Om een inschatting van de kosten te kunnen geven is het van belangrijk om te weten waar de huidige waterleiding ligt en welke vorstvrije buitenkraan u geïnstalleerd wilt hebben. Ook is er de keuze tussen een gevelkom of een muurplaat voor de installatie van de vorstvrije buitenkraan. Op basis van voldoende informatie maken wij graag voor u een prijsindicatie of een offerte.


Waar wordt de vorstvrije buitenkraan geplaatst?

Ten eerste is het belangrijk om de meest geschikte plaats te bepalen waar de vorstvrije buitenkraan geplaatst kan worden. De loodgieter zal eerst kijken of er al een waterleiding ligt en of de waterkraan hier eenvoudig op kan worden aangesloten. Als er nog geen waterleiding aanwezig is, dan is er meestal de mogelijkheid om een nieuwe waterleiding aan te leggen via de kruipruimte. Ook is het belangrijk dat de vorstvrije buitenkraan minimaal 50 cm boven de grond gemonteerd kan worden en hoger geplaatst dan het punt waar deze op de waterleiding wordt aangesloten.


Voordelen en nadelen van een vorstvrije buitenkraan

Een vorstvrije buitenkraan heeft het grote voordeel dat het afsluiten van deze kraan in de koude wintermaanden niet nodig is. Bij een vorstvrije buitenkraan wordt het water niet aan de buitenzijde, maar aan de binnenzijde van de gevel afgesloten. De kans op bevriezing van de buitenkraan is daardoor minimaal.
Sommige woningen zijn helaas niet geschikt om een vorstvrije buitenkraan te kunnen plaatsen. Vorstvrije buitenkranen worden altijd met een rechte leiding door de muur aangesloten. Daardoor komt de aansluiting van de buitenkraan rechtstreeks aan de binnenkant van de muur de woning binnen. Misschien is dit geen optie als de kraan direct de keuken of woonkamer binnenkomt en onmogelijk weggewerkt kan worden.
Standaard buitenkranen kunnen onder de vloer, via de kruipruimte worden aangelegd. Helaas is dit niet mogelijk voor de aanleg van een vorstvrije buitenkraan.
Ook de inbouwdiepte is van belang bij plaatsing van een vorstvrije buitenkraan. Vorstvrije buitenkranen vereisen een inbouwdiepte van bijvoorbeeld 12 cm tot 40 cm, dus de gevelmuur dient minstens 12 cm en maximaal 40 cm dik te zijn.
Als de woning niet geschikt blijkt te zijn voor plaatsing van een vorstvrije buitenkraan, dan is er nog de mogelijkheid om te kijken of er een afsluitkraan voor de buitenkraan geplaatst kan worden. Bespreek zeker deze mogelijkheid met de loodgieter, zij denken graag met u mee!

Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan


Standaard buitenkraan

De standaard buitenkranen bieden volop keuze uit meerdere uitvoeringen. Gaat uw voorkeur uit naar een kraan met bediening met een spindel, krukbediening of met een sleutel? Een buitenkraan met spindel kan geleverd worden in verschillende uitvoeringen. Een buitenkraan met een sleutel is een veilige optie voor de voortuin. Om de buitenkraan te kunnen gebruiken, moet de kraan met de sleutel open en dicht gezet worden. Na gebruik kan de sleutel van de kraan verwijderd worden en op een vaste plek worden bewaard. De buitenkraan kan dan niet door voorbijgangers worden opengezet zonder uw goedvinden.

Het advies voor een standaard buitenkraan is om deze in de winter af te sluiten door de stopkraan dicht te draaien De stopkraan zit meestal in de buurt van de buitenkraan. Zorg er verder voor dat er geen water meer in de leiding zit, dat kan door bevriezing voor schade kan zorgen.
Mocht er een nieuwe waterleiding moeten worden aangelegd of omgeleid via de kruipruimte, dan brengt dit extra kosten met zich mee. Veiligheid staat voorop en bij werkzaamheden onder de vloer, wordt deze klus bijna altijd uitgevoerd door twee man. Ook zullen de kosten van het materiaal hoger uitvallen, alle leidingen moeten netjes gebeugeld worden onder de vloer en de afstand moet worden overbrugd. Ook de toegankelijkheid onder de vloer is van belang voor de aanleg van de waterleiding. Komt er graafwerk bij kijken of moet er door de fundering worden geboord? Kortom, kosten zijn zonder volledige informatie lastig in te schatten, omdat de situatie in de kruipruimte vaak verschilt.

Keuze uit een koperen of kunststof buitenkraan

De prijzen van de kunststof buitenkranen lopen zeer uiteen, maar zoals meestal geldt wel dat goedkoop uiteindelijk duurkoop kan zijn. Kunststof kranen zijn meestal wel minder prijzig dan een koper kraan, maar een koperen kraan is kwalitatief wel beter en degelijker. Voor beide buitenkranen geldt dat de kosten hoger zijn als u kiest voor een bijzondere uitvoering of betere kwaliteit.


buitenkraan plaatsen in gevelkom of muurplaat

Om de buitenkraan te kunnen installeren wordt er een muurplaat of een gevelkom geplaatst. De muurplaat wordt tegen de gevel geschroefd en een gevelkom verzonken geplaatst in de muur. Een gevelkom ziet er mooier en afgewerkt uit en geeft extra bescherming aan de buitenkraan, de keuze is aan u!


Afspraak maken met de loodgieter?

Voor meer informatie over de aanleg of reparatie van uw (vorstvrije) buitenkraan, offerte of het maken van een afspraak kunt u ons contactformulier invullen of contact met ons opnemen via 085-8770419.



 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot