Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Vulkraan cv-ketel


Waar zit de vulkraan van mijn cv?

Elke cv-ketel beschikt over een vulkraan, deze is onmisbaar en noodzakelijk om de cv-installatie te kunnen bijvullen. De meeste vulkranen bevinden zich over het algemeen in een van de leidingen aan de onderzijde van de cv-ketel, soms aan de bovenzijde, maar dit is niet altijd het geval. Soms kan het nog een speurtocht zijn om de locatie van de vulkraan te vinden. Deze kan namelijk ook geplaatst zijn op een radiator in de badkamer of bijkeuken of op een willekeurige plaats in een leiding in de woning.


Hoe herken ik de vulkraan?

De vulkraan is meestal zilverkleurig en herkenbaar aan een groen of rode handgreep, waarmee de vulkraan open en dicht kan worden gedraaid. Staat de handgreep dwars op de leiding, dan is de kraan dicht. Staat de handgreep gelijk aan de leiding, dan is de kraan open. De vulkranen zijn altijd voorzien van een afdichtdop, deze moet eerst worden verwijderd om de vulkraan te kunnen openen. Er zijn ook vulkranen die koperkleurig zijn. Bij deze vulkranen wordt de afdichtdop gebruikt om de vulkraan open en dicht te draaien. Vulkranen zijn veelal geplaatst in de buurt van een waterkraan, die met de vulslang op de vulkraan kan worden aangesloten. In sommige gevallen is de wasmachine aangesloten op deze waterkraan, dan moet deze eerst worden losgekoppeld, voordat u de vulslang kunt aankoppelen om de cv-installatie te kunnen bijvullen.


Vulkraan lekt

Het kan voorkomen dat de vulkraan gaat lekken na het bijvullen van de cv-installatie. De vulkraan wordt weinig gebruikt en wil dan niet altijd even goed sluiten. Een paar druppels is geen probleem, dat houdt over het algemeen vanzelf op. Mocht de lekkage blijven aanhouden of erger worden, dan is het verstandig om de vulkraan te laten vervangen.


Vulkraan vervangen?

Om lekkage te voorkomen en er zeker van te zijn dat de cv-installatie goed blijft werken, is het verstandig om de vulkraan te laten vervangen door een ervaren loodgieter. Ook tijdens het periodiek onderhoud zal de loodgieter de vulkraan altijd goed nakijken en deze vervangen indien nodig.


Bijvullen van de cv-ketel

Door een te lage waterdruk kan de cv-installatie storingen veroorzaken. Check daarom altijd als eerste of de waterdruk in de cv-installatie tussen de 1,2 en 2 bar ligt. Is de waterdruk lager dan 1,2 bar, dan moet de cv-installatie worden bijgevuld. De storing zal hiermee waarschijnlijk zijn opgelost.

Houd voor het bijvullen van de cv-ketel een emmer, waterpomptang, vulslang en een doek bij de hand.

Haal bij oudere cv-ketels met een analoge drukmeter de stekker uit het stopcontact voordat u gaat bijvullen. Bij nieuwere cv-ketels met een digitale drukmeters moet de stekker in het stopcontact blijven om de druk te kunnen aflezen.

Zet de thermostaat laag en laat de cv-installatie afkoelen

Zoek de waterkraan in de buurt van de cv-ketel en sluit hier de vulslang op aan. Zet de kraan open en laat het water zachtjes in de emmer stromen, zodat de slang volstroomt. Dit doet u zodat er geen lucht in de installatie kan komen via de vulslang.

Zet de kraan weer uit en bevestig de vulslang aan het vulpunt van de cv-ketel.

Draai dan de waterkraan en het vulpunt open, totdat de druk op ongeveer 1,8 bar staat. Dit is af te lezen op de display van de cv-ketel of bij de oudere modellen op de analoge barmeter.

Draai dan eerst het vulpunt van de cv-installatie dicht en daarna de waterkraan. Ontkoppel nu voorzichtig de slang en laat het resterende water in de emmer lopen.

Zet daarna de thermostaat weer op de gewenste temperatuur en controleer of de verwarming weer aanslaat.


Hulp nodig van de loodgieter?

Wilt u de vulkraan laten vervangen of lukt het bijvullen niet? Onze loodgieters zijn u graag van dienst! U kunt hiervoor een afspraak maken door het contactformulier in te vullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Uiteraard is Loodgieter ook bereikbaar op 085-8770419.
Loodgieter.nl hanteert vaste tarieven voor de voorrijkosten en de arbeid, deze kunt u nalezen op de tarievenpagina, zo weet u precies waar u aan toe bent! 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot