Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Waterleiding afdoppen

De keuken of badkamer verplaatsen of verbouwen? Misschien een kraan die niet meer nodig is, dan is het afdoppen van de waterleiding de oplossing. Met de juiste gereedschappen, materialen en twee rechterhanden kunt u deze klus prima zelf uitvoeren, maar er zijn wel wat richtlijnen waar u rekening mee moet houden om de waterleiding veilig af te sluiten.


afdoppen waterleiding; wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn een aantal manieren om een waterleiding af te doppen, dit kan bijvoorbeeld door een knelkoppeling te plaatsen of door het solderen van een dop aan het eind van de koperen waterleiding. Betreft het een kunststof waterleiding, dan zal hier een eindstuk opgeperst moeten worden. Hiervoor is een speciale perstang nodig. Het is dan wel noodzakelijk om te weten om welk merk waterleiding het gaat, want helaas heeft bijna elk merk een eigen perstang nodig. Merken waarmee Loodgieter.nl o.a. werkt zijn: Henco, Uponor, VSH, Viega, Rehau, Wavin en Comap. Hiervoor adviseren wij dan ook om een vakman in de arm te nemen, omdat dit specialistisch werk betreft.
Om de juiste manier van afdoppen te bepalen is het belangrijk om te weten of de waterleiding voor langere tijd wordt afgesloten of weggewerkt in de muur. Of is het een tijdelijke afsluiting van de leiding door een verbouwing van de badkamer of keuken en zal deze binnen korte tijd weer worden aangesloten.


Wordt de waterleiding voor langere tijd afgesloten?

Dan is het verplicht om de afsluiting te solderen en geen knelkoppelingen te gebruiken. Het gebruik van knelkoppelingen in muren brengt het risico van lekkage met zich mee en dat kan vervelende gevolgen hebben. Laat het solderen van de waterleiding liever aan de vakman over. Dan weet u zeker dat het afdoppen vakkundig wordt uitgevoerd en heeft u garantie op de werkzaamheden.


Wordt de waterleiding tijdelijk afgedopt?

Bij een tijdelijke afsluiting van de waterleiding kan er wel prima een knelkoppeling of afsluitplaatje gebruikt worden.
Om de waterleiding te kunnen afdoppen met een knelkoppeling heeft u nodig;

 •  Een handdoek
 •  Steeksleutel of moersleutel om de koppeling aan te draaien
 •  Meetlint om de maat knelkoppeling te bepalen (12, 15 of 22 mm)
 •  Pijpsnijder of ijzerzaag, afhankelijk van de bewegingsruimte
 •  Koppelingen
Met de steek- of moersleutels kan de knelkoppeling strak worden bevestigd aan de waterleiding. Let er wel op dat de waterleiding niet in een muur of het stucwerk zit, dan kan er geen knelkoppeling gebruikt worden en zal de leiding moeten worden gesoldeerd. Een knelkoppeling kan in dit geval een groot risico op lekkage met zich meebrengen met alle gevolgen van dien.

Belangrijk om te weten bij het afdoppen van de waterleiding

Voordat een waterleiding kan worden afgedopt, is de volgende regel van toepassing. De afgedopte en niet gebruikte waterleidingen moeten op een maximale lengte van vijf keer de diameter van de hoofdwaterleiding worden afgedopt. Dit is belangrijk om verspreiding van legionella in het waterleidingsysteem te voorkomen. Legionella kan zich ontwikkelen in het stilstaande water van de leidingen en kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Uw loodgieter zal hier altijd rekening mee houden, maar als u zelf de waterleiding gaat afdoppen, houd dan deze regel in uw achterhoofd.
Voordat de waterleiding kan worden afgedopt, sluit u natuurlijk eerst de hoofdkraan af. De hoofdkraan vindt u doorgaans in de buurt van de meterkast of in ieder geval in de buurt van de watermeter.
Tip; Vul voor het afsluiten van de hoofdkraan een paar flessen of emmers met water. U heeft dan in ieder geval drinkwater en koffie totdat de werkzaamheden zijn uitgevoerd.


Hulp nodig bij het afdoppen van de waterleiding?

Onze loodgieters zijn u graag van dienst om te helpen met het afdoppen van de waterleiding. Wij helpen u graag een afspraak te maken met de juiste vakman voor de klus. U kunt hiervoor ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Maar ook kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via 085-8770419, dit nummer kan ook gebruikt worden om eventuele foto’s te sturen via WhatsApp.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot