Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Bevroren waterleiding

Tijdens de koude wintermaanden kan een bevroren waterleiding voor grote problemen en bijkomende vorstschade zorgen. Maar hoe is dit op te lossen en nog belangrijker, hoe voorkomt u dat de waterleiding kan bevriezen.

Een bevroren leiding in de kruipruimte of van de buitenkraan kan vervelende gevolgen hebben. Water kan zich moeilijk verplaatsen door de leiding, scheurtjes kunnen ontstaan of de leiding kan springen, met vorstschade als gevolg. De risico’s zijn het grootst bij oudere en slecht geïsoleerde woningen. Maar ook het vergeten af te sluiten en aftappen van de buitenkraan kan vervelende gevolgen hebben bij bevriezing.


Hoe herken ik een bevroren waterleiding?

Een bevroren waterleiding is over het algemeen vrij duidelijk herkenbaar. Als de waterdruk van de kraan lager is dan normaal, dan kan dat al een duidelijk teken zijn dat de waterleiding bevroren is. Ook kan het zo zijn dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt als de leidingen bevroren zijn.

Een lage waterdruk uit de kraan betekent overigens niet altijd dat de leiding bevroren is, maar kan ook een gevolg zijn van een probleem in het leidingwerk.

Controleer of de watermeter nog loopt en mocht dit niet het geval zijn, check bij de buren of daar ook problemen met de waterdruk zijn. Een deel van het leidingwerk in de woning is met het blote oog goed zichtbaar, hier kunt u zelf nakijken of er eventuele ijsvorming op de leiding is te vinden.


Voorkom een bevroren waterleiding?

Een goede isolatie van de waterleiding is erg belangrijk. Nieuwere woningen zijn over het algemeen opgeleverd met een goede isolatie rondom de waterleiding, maar bij veel oudere woningen is dit helaas niet het geval. Oudere woningen zijn dan ook de grootste risicogroep als het gaat om bevroren waterleidingen, voornamelijk in de kruipruimte.
Om bevriezing te voorkomen is het belangrijk om de waterleiding vorstvrij te houden en de ruimte waar de hoofdkraan, watermeter en leidingen zich bevinden goed te isoleren. Dit kan door middel van isolatie van de wanden of het dichten van kieren en gaten om te voorkomen dat de kou en tocht kan worden doorgelaten.
Kwetsbare leidingen in de tuin kunnen het beste worden afgesloten en afgetapt. Sluit vooral ook de buitenkraan af!


Sluit de buitenkraan af in de winter!

Om bevriezing en vorstschade aan de buitenkraan te voorkomen is het belangrijk om deze tijdens de winterperiode af te sluiten.
De afsluiter van de buitenkraan kan op meerdere plekken zijn geplaatst. Is de buitenkraan aangesloten in de nabijheid van de keuken, dan zal de afsluiter zich waarschijnlijk bevinden in een keukenkastje bij de waterleiding. Ook onder in de meterkast kan een afsluiter van de buitenkraan zijn geïnstalleerd.
Draai de afsluiter dicht en vergeet niet de buitenkraan af te tappen!
De afsluiter dichtdraaien is niet voldoende om bevriezing te voorkomen, maar laat na het afsluiten al het nog aanwezige water uit de leidingen lopen, totdat er geen water meer uitkomt. Sluit de kraan na het aftappen altijd weer af, zo voorkomt u dat er ongedierte in uw kraan kruipt.


Moet een vorstbestendige buitenkraan worden afgesloten?

Bij een vorstbestendige buitenkraan bevindt zich het laatste stuk leiding in de buitenmuur. In deze leiding zal nooit water blijven staan, omdat al het overtollige water, na het sluiten van de kraan, zal wegdruppen via de afvoeropeningen aan de zijkant van de kraan. De kans op bevriezing is dus nihil en de vorstbestendige kraan hoeft in de winterperiode dan ook niet te worden afgesloten. Mocht u in de winterperiode de kraan niet gebruiken, dan is er geen reden om deze niet ook af te sluiten om de kans op bevriezing nog verder te minimaliseren.


Wanneer vriest een waterleiding kapot?

In de wintermaanden is, vooral in de slecht geïsoleerde woningen, tocht het grootste probleem voor de waterleiding. Vorst en tocht vinden hun weg door de kieren in de woning en hierdoor kunnen de buitenkraan, hoofdkraan of de leidingen bevriezen. Het bevroren water zet uit door bevriezing en hierdoor kunnen er scheuren in de leidingen ontstaan, met eventuele vorstschade als gevolg.
In het gunstigste geval zal de bevriezing alleen de leiding blokkeren en spuit het water er niet meteen uit. Maar als de dooi inzet en het water begint te ontdooien, dan zal het water door de leiding lekken door de inmiddels ontstane scheuren.
De meest voorkomende bevriezing van de waterleiding zien we bij een niet afgesloten buitenkraan en dit wordt vrij snel opgemerkt. Maar bij de oudere woningen kan de waterleiding barsten of lekken in de kruipruimte en vaak komt u daar pas laat achter. Reden te meer om de leidingen in de kruipruimte van een goede laag isolatie te voorzien.


Waterschade door bevroren waterleiding?

Een bevroren waterleiding kan flinke vorstschade aan de woning veroorzaken. Zeker als de waterleiding is gesprongen als gevolg van een bevroren leiding, kan er flinke waterschade ontstaan. Sommige verzekeraars dekken de financiële gevolgen van de vorstschade. Een inboedelverzekering dekt vaak de schade aan uw spullen, zoals de meubels. De opstalverzekering kan worden aangesproken voor de vorstschade aan de leidingen. Mocht de vorstschade zijn ontstaan door achterstallig onderhoud, dan zal de verzekering de schade waarschijnlijk niet dekken. Voorkomen is dus beter dan genezen en neem daarom bijtijds maatregelen om te voorkomen dat de waterleiding kan bevriezen.


Hulp nodig met een bevroren waterleiding?

Wilt u een afspraak maken met een loodgieter om te helpen bij het ontdooien van de al bevroren leidingen of het oplossen van een lekkage. Wij zijn u hierbij graag van dienst. U kunt het contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Liever telefonisch een afspraak maken? Bel dan naar 085-8770419.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot