Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Waterleiding aanleggen

Verbouwing, nieuwe buitenkraan of misschien wilt u de cv-installatie verplaatsen om ruimte te maken voor een dakkapel? Soms is het nodig om een nieuwe waterleiding aan te laten leggen. Bent u zelf niet die handige klusser of besteedt u de klus liever uit aan een ervaren loodgieter?

Loodgieter.nl helpt u hier graag bij! Bel voor een afspraak, offerte of voor meer informatie naar 085-8770419.


Welk materiaal?

Bij de aanleg van een nieuwe waterleiding kunt u een keuze maken uit verschillende materialen met elk eigen voor- en nadelen.


LODEN WATERLEIDING

Een loden waterleiding wordt soms nog aangetroffen in oude huizen, maar wordt tegenwoordig niet meer aangelegd. Lood heeft de eigenschap om langzaam op te lossen, waardoor looddeeltjes van de leidingen kunnen loslaten en het loodgehalte in het drinkwater stijgt. Vroeger moest men, voordat het water gedronken kon worden, altijd het water eerst laten doorstromen, zodat de leidingen konden worden doorgespoeld en het loodgehalte minder werd. Bij een te hoog loodgehalte in het drinkwater bestaat er een risico op loodvergiftiging.


STALEN WATERLEIDING

De loden waterleiding werd uiteindelijk vervangen door leidingen van gegalvaniseerd staal. Een stalen waterleiding is goedkoop en zeer duurzaam, maar heeft het nadeel dat installatie lastig is en er uiteindelijk roestvorming in de waterleiding kan ontstaan. Een stalen waterleiding wordt dan ook steeds minder aangelegd.


KUNSTSTOF WATERLEIDING

Kunststof waterleidingen worden tegenwoordig steeds vaker aangelegd, deze leidingen zijn niet gevoelig voor roestvorming en geven dan ook niet af aan het water. Voordeel van kunststof is dat het makkelijk is aan te leggen en in veel verschillende maten leverbaar is. Het nadeel van kunststof is de kwetsbaarheid, waardoor een kunststof waterleiding eerder beschadigd zal raken dan andere materialen.


KOPEREN WATERLEIDING

Een koperen waterleiding is het meest ideale materiaal om te gebruiken bij het aanleggen van een nieuwe waterleiding. Koper is stevig, niet gevoelig voor roestvorming en geeft dus ook niet af in het drinkwater. Het nadeel is echter dat een koperen waterleiding een stuk prijziger is dan een kunststof waterleiding. Loodgieter.nl kan u adviseren over welk materiaal het best past bij de situatie in uw woning.


Waterleiding aanleggen voor buitenkraan

Wilt u graag een buitenkraan, maar is er nog geen waterleiding aanwezig? Dan is er de mogelijkheid om een nieuwe waterleiding aan te laten leggen. In de meeste gevallen zal dit via de kruipruimte moeten gebeuren, maar soms kan het rechtstreeks door de muur naar buiten als daar al een waterleiding aanwezig is. Bij werkzaamheden in de kruipruimte wordt er in de meeste gevallen voor de veiligheid twee man voor de werkzaamheden ingepland, dit brengt wel extra arbeidskosten met zich mee. Houdt er rekening mee dat ook de materiaal kosten hoger zullen uitvallen, de nieuwe waterleiding moet netjes worden gebeugeld en de afstand onder de vloer moet worden overbrugd. Ook is de toegankelijkheid onder de vloer belangrijk voor de aanleg van de nieuwe waterleiding. Kan de loodgieter de ruimte onder de vloer makkelijk overbruggen of moet er door de fundering worden geboord of is er graafwerk nodig. Kosten voor de aanleg van een nieuwe waterleiding zijn op voorhand dus lastig in te schatten en zeer afhankelijk van de situatie in de kruipruimte onder uw huis.


Waterleiding afdoppen of solderen?

Wanneer u een waterleiding of kraan niet meer gebruikt, dan moet de waterleiding worden afgedopt om legionella te voorkomen. Er zijn twee methodes om de waterleiding af te doppen, dit kan door een knelkoppeling te plaatsen of door het solderen van de dop aan het einde van een koperen waterleiding. Betreft het een kunststof waterleiding, dan kan de loodgieter een eindstuk op de leiding persen met een speciale perstang. Om de juiste methode van afdoppen te bepalen is het belangrijk om te weten of de waterleiding definitief of tijdelijk wordt afgesloten en of de leiding is weggewerkt in de muur. Wordt de waterleiding definitief afgesloten of is deze weggewerkt in de muur, dan is het verplicht om de afsluiting te solderen en geen knelkoppelingen te gebruiken. Het gebruik van knelkoppelingen in de muur brengt altijd een risico op lekkage met zich mee wat onaangename gevolgen kan hebben. Het solderen van de waterleiding laat u beter over aan de specialist, dan kunt u erop vertrouwen dat het afdoppen vakkundig wordt uitgevoerd. Wordt de waterleiding tijdelijk afgedopt, dan kan er wel zonder problemen een knelkoppeling of afsluitplaatje worden gebruikt.


Hoe wordt de waterleiding bevestigd?

Het is belangrijk om de waterleiding op de juiste manier te beugelen en vast te zetten. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan kunnen de waterleidingen gaan tikken of rammelen. Daarom wordt de waterleiding altijd vastgezet met bevestigingsbeugels en een rubberen mantel. De waterleiding kan gaan werken door de doorstroming van warm en koud water en gaan uitzetten of krimpen. Om de waterleiding de ruimte te kunnen geven om te werken, worden de bevestigingsbeugels geplaatst op een afstand van minstens 40 cm van elkaar.


Waterleiding wegwerken

Het is natuurlijk het mooiste als de nieuw aangelegde waterleiding niet zichtbaar is en netjes wordt weggewerkt. Dit kan bijvoorbeeld door de waterleiding aan te leggen in de muur of in de vloer. Als de waterleiding in een betonnen muur of vloer moet worden aangelegd, dan zullen er sleuven in de muur worden gefreesd, waarin de leiding gebeugeld en gesoldeerd wordt. Nadat de sleuven zijn dichtgemaakt en de muur is afgewerkt, zijn alle leidingen uit het zicht onttrokken. Ook kan de waterleiding onder de vloer worden weggewerkt, bijvoorbeeld bij het aanleggen van een nieuwe kunststof waterleiding voor de buitenkraan. De waterleiding kan ook aan de buitenkant van de wanden worden bevestigd en worden weggewerkt met een koof of voorzetwandje.


Afspraak maken met de loodgieter?

Zoekt u een loodgieter die voor u een nieuwe waterleiding kan aanleggen, bijvoorbeeld voor de buitenkraan of verbouwing van badkamer of keuken? Of wilt u een waterleiding laten afdoppen? Loodgieter.nl helpt u daar graag bij. Voor een afspraak met één van onze ervaren loodgieters kunt u ons bellen op 085-8770419 of het contactformulier invullen, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot