Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Installatie wasmachine

Waar komt de wasmachine?

Een wasmachine kan in principe overal in de woning worden geïnstalleerd, zolang er maar elektriciteit, een afvoer naar de riolering en een watertoevoer aanwezig is.
Ook is het belangrijk dat de wasmachine op een stevige en stabiele ondergrond komt te staan. Dit om te voorkomen dat de wasmachine tijdens het centrifugeren gaat trillen en “wandelen”. Dit kan veel lawaai maken en ervoor zorgen dat de wasmachine minder goed centrifugeert. Het beste is om de wasmachine op een betonnen ondergrond te plaatsen. Een houten vloer kan gaan meetrillen en dan is het verstandig om een stevige plaat onder de wasmachine te plaatsen. Meestal wordt ervoor gekozen om de wasmachine op zolder te installeren, want hier is vaak al een cv-ketel en waterafvoer aanwezig en dat maakt het aansluiten op de aan- en afvoer een stuk makkelijker.

Heeft u nog geen wasmachinekraan, leidingwerk of waterafvoer? Of heeft u graag hulp bij het aansluiten van de wasmachine? Wij helpen u hier graag bij. Voor een afspraak kunt u hier het contactformulier invullen of bellen naar 085-8770419.


De juiste hoogte van de wasmachine afvoer

Als de juiste plek voor de installatie van de wasmachine is bepaald, dan is het belangrijk om rekening te houden met de juiste hoogte van de afvoer. De juiste hoogte en diameter van de afvoer zijn belangrijk om verstoppingen en lekkages in de toekomst te voorkomen. Het meest ideaal is om de hoogte van de wasmachine afvoer tussen de 60 cm en 100 cm te plaatsen.


De diameter van de wasmachine afvoer

Afvoeren kunnen in verschillende diameters geleverd worden. Het toilet is bijvoorbeeld aangesloten op een afvoer van 110 mm dikte en regenpijpen variëren tussen de 70 mm en 100 mm. Het sanitair in de keuken en badkamer is veelal aangesloten op een afvoer van 40 mm of 50 mm dikte. Bij de wasmachine zal doorgaans een afvoer van 40 mm geplaatst worden, liever niet dunner om het risico op lekkages en verstoppingen te voorkomen.


De wasmachinekraan

Wat is het verschil tussen een gewone kraan en een wasmachinekraan?

Bij de installatie van een wasmachine of een vaatwasser mag nooit een gewone kraan worden gebruikt, maar wordt altijd een wasmachinekraan geïnstalleerd en dat is niet zonder reden.

Het belangrijkste verschil met een gewone kraan is dat een wasmachinekraan is voorzien van een beveiliging. Mocht plotseling de waterdruk in de waterleiding wegvallen, dan zorgt deze beveiliging ervoor dat er geen “vuil” water vanuit de wasmachine of vaatwasser terug kan stromen naar de waterleiding. De wasmachinekraan is voorzien van een speciale terugslagklep en/of beluchter in het binnenwerk om te voorkomen dat dit kan gebeuren.

Wasmachinekraan met een beluchter
Mocht er onverhoopt een waterleiding in de straat springen, dan voorkomt de beluchter in de wasmachinekraan dat er een vacuüm kan ontstaan. De waterleidingen in de straat stromen dan leeg en zuigen de lucht en het water uit de waterleidingen in de woning. Hierdoor kan het vuile water van de wasmachine of de vaatwasser terugstromen richting de drinkwaterleiding. Door de aanwezige beluchter zal alleen de lucht worden aangezogen en niet het water. Uit veiligheidsoverwegingen hebben de drinkwaterleveranciers het verplicht gesteld dat elke wasmachinekraan voorzien is van een beluchter of terugslagklep.

Wasmachinekraan met een terugslagklep
De terugslagklep in de wasmachinekraan heeft in principe dezelfde functie als de beluchter, maar is een ander soort beveiliging. Bij het plots wegvallen van de waterdruk zal de terugslagklep de waterleiding afsluiten, zodat het vuile water niet de kans krijgt om terug te stromen naar de drinkwaterleiding. Een wasmachinekraan met een terugslagklep wordt vaak geïnstalleerd als de kraan lager is geplaatst dan de wasmachine of de vaatwasser. Het is ook mogelijk om een wasmachinekraan te installeren met zowel een beluchter als een terugslagklep, dan bent u dubbel beveiligd.


Eén wasmachinekraan voor meerdere apparaten

Het is zeker mogelijk om één wasmachinekraan te gebruiken voor meerdere doeleinden. Dit kan door een dubbele wasmachinekraan of een splitter te plaatsen. Dit biedt de mogelijkheid om twee apparaten aan te kunnen sluiten, bijvoorbeeld de wasmachine en de cv-ketel.

Een nadeel van een dubbele wasmachinekraan is wel dat deze kwetsbaar is door de dubbele belasting op het schroefdraad en niet geschikt is om dagelijks te gebruiken.

Een splitter, waarbij twee apparaten bediend kunnen worden met één kraan, heeft het nadeel dat beide apparaten onder druk staan en niet apart kunnen worden afgesloten van het water. Dat is wel mogelijk bij een dubbele kraan.


Wat kost de installatie van de wasmachine?

Voor de voorrijkosten en de arbeid hanteert Loodgieter.nl altijd een vast tarief, deze zijn na te lezen op de tarievenpagina. Voor het aanleggen van een afvoer of het plaatsen van de wasmachinekraan zijn geen vaste prijzen te noemen. Dit is zeer afhankelijk van de situatie, uit te voeren werkzaamheden en materiaalkosten. Voor vragen of een prijsindicatie kunt u ons altijd bellen.


Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot