Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Bonkende waterleiding

Voor veel mensen een herkenbaar en hinderlijk probleem. De waterleiding maakt regelmatig een bonkend of tikkend geluid bij het snel dichtdraaien van de kraan, wat is dit? De bonkende of tikkende geluiden (oftewel waterslag) hoort u waarschijnlijk niet de hele dag en wellicht besteedt u er weinig aandacht aan, maar toch is het verstandig om de oorzaak te achterhalen en actie te ondernemen. Het hinderlijke geluid is niet verontrustend, maar waterslag kan op den duur behoorlijke schade aan uw leidingwerk veroorzaken, met lekkages en waterschade tot gevolg. Door bijtijds de waterslag aan te pakken, voorkomt u een hoop problemen in de woning.

Bonkende waterleiding, hoe komt dat?

Een bonkende of tikkende waterleiding in de woning wordt veroorzaakt door de aanwezige druk in de leiding. Bij het snel openen of dichtdraaien van de kraan hoort u dan een knal. Een bonkende waterleiding kan in alle woningen voorkomen, maar heeft vaak te maken met de leeftijd van het leidingwerk. Oudere huizen met een verouderd waterleidingnetwerk hebben er daarom vaker last van dan nieuwbouwwoningen.

Een bonkende waterleiding komt vooral voor bij wasmachines en vaatwassers. Wanneer de wasmachine of vaatwasser water vraagt, dan komt het water in beweging in de waterleiding. Zodra de watertoevoer stopt, kan de energie niet weg en wordt vervolgens aan de waterleiding afgegeven, wat resulteert in een bonkend geluid. Het is niet zo dat het bonkende geluid altijd waarneembaar is direct in de buurt van de veroorzakende kraan. Het bonken of tikken kan ook waarneembaar zijn op een andere plek in de woning, meestal op het zwakste punt van het waterleidingnetwerk.

Kan een bonkende waterleiding kwaad?

Een bonkende waterleiding is meer dan alleen een vervelend geluid, maar meestal een signaal van een beginnend probleem in de waterleiding. Deze waterslag kan door meerdere factoren worden veroorzaakt, maar dient in alle gevallen te worden opgelost. De bonkende of tikkende geluiden zijn niet het grootste probleem, maar de trillingen die hierdoor veroorzaakt worden wel. De trillingen kunnen uiteindelijk schade veroorzaken aan de leiding en resulteren in lekkages en waterschade. Ook bestaat het risico dat op termijn door de waterslag de beugels van de waterleiding los van de muur kunnen komen, met alle gevolgen van dien. Door de waterslag bijtijds aan te pakken, kunt u veel problemen en schade aan uw woning voorkomen.

Een bonkende leiding, wat nu?

Merkt u dat de waterleiding een bonkend of tikkend geluid maakt, dan is het belangrijk om uw loodgieter de waterleiding te laten onderzoeken, zodat het probleem kan worden verholpen. Veelal zal er voor worden gekozen om een waterslagdemper te plaatsen in de buurt van de veroorzaker van de waterslag. Een waterslagdemper is niet meer dan een onderdeel, voorzien van een luchtkussentje en een ventiel, om het verschil in druk op te vangen. De lucht wordt uit het kussentje gedrukt bij het sluiten van de watertoevoer en het ventiel zorgt ervoor dat er steeds lucht in het kussentje kan komen. Zo krijgt de vrijgekomen energie niet meer de kans om aan de leiding te worden doorgegeven en zal de waterslag verleden tijd zijn. Vaak wordt een waterslagdemper geplaatst bij vaatwassers en wasmachines, zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van het probleem. Is de wasmachine het probleem, dan wordt de waterslagdemper geplaatst tussen de wasmachine en de wasmachinekraan in om direct het drukverschil op te kunnen vangen.

Bonkende waterleiding, maak een afspraak met uw loodgieter

Heeft u een bonkende waterleiding bij het open- of dichtdraaien van de kraan, dan is het verstandig om een loodgieter in te schakelen om de oorzaak vast te stellen en het probleem op te lossen. Wij helpen u graag verder, dus neem gerust contact op voor advies of het maken van een afspraak via ons contactformulier of door te bellen naar 088-8770419.

 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot