Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Loden leidingen

Vroeger werd in de meeste huizen een loden drinkwaterleiding aangelegd. Sinds bekend is dat lood giftig is een gezondheidsrisico met zich meebrengt, is dit verboden. In de meeste oude gebouwen zijn de loden leidingen vervangen door koperen of kunststof leidingen. Woont u in een oude woning of werkt u in een oud gebouw, dan is het belangrijk om na te zien of de waterleidingen van lood zijn. Er is tijdelijk ook meer lood aanwezig in de leidingen en kranen van nieuwbouwwoningen, hier is het belangrijk om de kranen goed door te spoelen voor het gebruik van het drinkwater.

Heeft u wel loden leidingen, laat deze dan zo spoedig mogelijk vervangen.

Hoe gevaarlijk zijn loden leidingen

Lood is zeer giftig en de inname van lood moet daarom tot een minimum beperkt worden. Water drinken uit loden drinkwaterleidingen brengt een gezondheidsrisico met zich mee, vooral voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Deze groep is veel gevoeliger voor lood, dan oudere kinderen en volwassenen. Het is verstandig om flesvoeding met water uit een pak of fles te maken en geen water uit de kraan te drinken. Uit onderzoek van het RIVM blijkt, dat een teveel aan lood negatieve gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van zenuwstelsel en hersenen, met alle gevolgen van dien. Voor meer informatie kunt u via deze link het rapport van het RIVM nalezen.
Maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen beter geen water drinken uit loden drinkwaterleidingen. Een te hoge hoeveelheid lood kan leiden tot vaat- en hartaandoeningen en nierziekten.
Ook in nieuwbouwwoningen met nieuwe leidingen en kranen, is er een risico op een verhoogde hoeveelheid lood in het drinkwater. De nieuwe materialen geven de eerste drie maanden een verhoogde hoeveelheid lood af. Laat de kraan eerst twee minuten doorspoelen, voordat u water gebruikt voor een kopje thee of de soep. Na drie maanden is de verhoogde concentratie lood verdwenen en vervalt dit “doorspoeladvies”, dan kunt u veilig water drinken uit de kranen.


Waaraan herken je loden leidingen

Tot 1945 was het gebruikelijk om loden drinkwaterleidingen aan te leggen in de nieuwbouwwoningen. Maar ook in huizen gebouwd tussen 1945 en 1960 kunnen nog loden drinkwaterleidingen in de woning aanwezig zijn. Woont u in een huis dat gebouwd is na 1960, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Dan liggen er geen loden leidingen meer en zijn de leidingen buiten uw huis meestal ook niet meer van lood.

Woont u in een huis gebouwd voor 1960 en twijfelt u of er loden leidingen aanwezig zijn? U kunt deze eenvoudig zelf herkennen. Bij de watermeter kunt u de loden waterleidingen herkennen aan de grijze kleur en onregelmatige vorm. De aansluitingen van de loden waterleidingen bestaat niet uit koppelingen, maar een verdikking van de leiding zelf. Wanneer u tikt op een loden waterleiding, zal er een doffer geluid te horen zijn dan wanneer u tikt op een ijzeren of koperen leiding. Lood is niet magnetisch, dus wanneer een magneet aan de leiding blijft plakken, weet u zeker dat het geen loden leiding is. Wanneer de leidingen niet duidelijk in het zicht zitten, omdat deze misschien zijn weggewerkt in de tuin of onder de vloer, dan kunt u het beste een loodgieter inschakelen. Ook bestaat de mogelijkheid om een watermonster te nemen om het loodgehalte in uw drinkwater te nemen, neemt u hiervoor contact op met uw drinkwaterbedrijf.


Loden leidingen vervangen

Tot aan de watermeter in de woning is het waterleidingbedrijf verantwoordelijk voor de vervanging van de loden waterleidingen. Bijna alle loden drinkwaterleidingen in Nederland zijn ondertussen vervangen voor een koperen of kunststof waterleiding.
Na de watermeter is eventuele vervanging van de loden leidingen de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar zelf.

Wilt u de loden leidingen in de woning vervangen en twijfelt u of de leidingen voor de watermeter al vervangen zijn, neem dan contact op met het waterleidingbedrijf.

Loden leidingen kunnen niet vervangen worden


In sommige situaties is het niet mogelijk om de loden leidingen op een makkelijke manier te vervangen. De loden leidingen liggen misschien weggewerkt in de vloer of zijn alleen bereikbaar met hak- en breekwerk. Of u woont in een huurhuis en de verhuurder wil de leidingen niet laten vervangen of geeft geen toestemming. Om extra blootstelling aan lood te beperken, kunt u extra maatregelen treffen.

Stilstaand water in de leidingen bevat meer lood, laat daarom altijd het water een tijdje doorlopen, voordat u het drinkt of er thee van zet.

Gebruik koud water uit de kraan om koffie of thee te zetten, lood lost makkelijker op in warm water.

Gebruik geen kraanwater voor het maken van flesvoeding, liever water uit een fles of pak. Zwangere vrouwen en kleine kinderen drinken het liefst zo min mogelijk kraanwater.

Soms is het mogelijk om alleen de toevoerleiding naar de keuken te vervangen en zo de hoeveelheid lood in het water te verminderen.

Kan lood uit het water verwijderd worden?

Drinkwater dat aangevoerd wordt via een loden leiding, kan nooit loodvrij worden gemaakt. De enige manier om de hoeveelheid lood te verlagen, is het vervangen van de leidingen. Als u drinkwater gebruikt uit een loden leiding, laat dan de leiding elke keer even doorspoelen voor gebruik. De concentratie lood is hoger, wanneer dit een tijdje heeft stilgestaan in de leiding.
Sommige fabrikanten bieden filters aan die het lood uit het water verwijderen, maar daar is de werking nog niet van bewezen. Ook het koken van water, zal het lood niet verwijderen, dit blijft gewoon achter in het water.


Een afspraak maken met de loodgieter?

Wilt u meer informatie over het vervangen of repareren van de loden leidingen, advies of een offerte aanvragen?
Wij zijn u daarbij graag van dienst en maken graag een afspraak voor u met een ervaren vakman, die met de juiste materialen deze klus voor u kan uitvoeren. Zo heeft u de zekerheid dat de nieuwe koperen of kunststof leidingen op de juiste manier wordt aangelegd en heeft u garantie op de werkzaamheden. U kunt hiervoor ons contactformulier invullen of contact met ons opnemen via 085-8770419.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot