Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Reparatie vloerverwarming

Vloerverwarming bestaat uit een gesloten netwerk van weggewerkte buizen onder de vloer, een verdeler en een warmtebron, zoals cv-ketel of warmtepomp. Een niet werkende vloerverwarming kan twee mogelijke oorzaken hebben. Het probleem kan in de elektronica zitten, dan kan een cv-monteur de storing aan de cv-ketel verhelpen. Is er sprake van een lekkage, dan komt er meer bij kijken om de vloerverwarming te repareren.


Hoe herken je een lekkage aan de vloerverwarming?

Vloerverwarming heeft altijd het risico op lekkage, maar het is een ware nachtmerrie als het gebeurt en gerepareerd moet worden. Vloerverwarming biedt vele voordelen, maar het grootste nadeel is dat de leidingen onder de vloer zijn weggewerkt. Doordat de leidingen uit het zicht zijn, wordt een lekkage vaak (te) laat ontdekt. Toch zijn er signalen waar u op moet letten, die kunnen duiden op een lekkage aan de vloerverwarming. Een eerste teken van een lekkage kan zijn dat de cv-ketel drukverlies aangeeft en de druk blijft teruglopen na het bijvullen. Meestal bent u er dan redelijk op tijd bij en kan de reparatie worden uitgevoerd zonder dat er al vervolgschade is opgetreden.
Soms wordt de lekkage pas veel later opgemerkt, doordat er voegen verkleuren of optrekkend vocht en watervlekken waarneembaar zijn. Na constatering van de lekkage is het belangrijk om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen om verdere vervolgschade te voorkomen.


Oorzaken van een lekkende vloerverwarming

Lekkage van de vloerverwarming kan diverse oorzaken hebben. Regelmatig is een losgelaten koppeling de oorzaak van de lekkage, dit kan het gevolg zijn van een fout bij de montage. Ook doorboorde leidingen komen regelmatig voor. Meestal is het meteen duidelijk dat er een leiding is geraakt, maar dit kan ook vrij ongemerkt gebeuren en dan wordt de lekkage pas na verloop van tijd ontdekt.


De gevolgen van een lekkende vloerverwarming

De gevolgen van een lekkende vloerverwarming kunnen groot zijn, juist omdat de lekkage vaak laat wordt ontdekt. Niet alleen materiële schade, maar een lekkage kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid. Een verhoogd vochtigheidspercentage in de woning schimmelvorming veroorzaken en dat kan leiden tot allergische klachten, irritaties aan de ademhalingsorganen of allergische reacties. Het is dus belangrijk om een lekkage aan de vloerverwarming zo spoedig mogelijk op te sporen en te laten repareren.


Opsporen van de lekkage

Tegenwoordig bestaat er gelukkig de mogelijkheid om een lekkage op te sporen zonder hak- en sloopwerk. Door middel van een lekdetectie-onderzoek kan de specialist met thermografische apparatuur vrij nauwkeurig bepalen waar de lekkage zich bevindt. Door de gedetailleerde locatie van de lekkage aan te kunnen wijzen, hoeft er maar een klein deel van de vloer te worden uitgebroken en dit scheelt aanzienlijk in de herstelkosten.

Meer informatie over de vele mogelijkheden van een lekdetectie-onderzoek, kunt u nalezen op onze pagina lekdetectie.


Lekkage vloerverwarming voorkomen

De vloerverwarming geeft niet het gewenste rendement of werkt niet naar behoren? De vloerverwarming is niet helemaal vrij van onderhoud en het is aan te raden om elke vier jaar de leidingen te laten doorspoelen om te voorkomen dat deze dichtslibben of verstoppen. Ook een verstopte leidingen kan uiteindelijk een lekkage veroorzaken. “Onderhoud is behoud”.


Verdeler van de vloerverwarming

De verdeler is het centrale punt van de vloerverwarming, deze zorgt ervoor dat het water vanuit de warmtebron wordt rondgepompt door de leidingen van de vloerverwarming. De verdeler kan op verschillende plekken in de woning geplaatst worden, zoals onder de trap of in de meterkast en is doorgaans goed bereikbaar voor de monteur voor reparatiewerkzaamheden.


Reparatie van de vloerverwarming

Het is verstandig om een vakman in te schakelen bij een lekkage of defect aan de vloerverwarming. Zowel een lekdetectie als ook de reparatie aan leidingen, cv-ketel of verdeler zijn specialistische werkzaamheden met de daarbij behorende apparatuur.

Wilt u een afspraak maken voor de reparatie aan de vloerverwarming? U kunt ons contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak.

Door de leiding van de vloerverwarming geboord? Met spoed een vakman nodig? Neem dan contact op via 085-8770419. Uiteraard zijn wij ook bij niet spoedeisende werkzaamheden bereikbaar op dit nummer.

 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot