Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Verstopping wc

Een verstopping is natuurlijk altijd vervelend, maar een verstopte wc kan een ware nachtmerrie zijn. Buiten dat de wc niet meer gebruikt kan worden, kan een verstopping van de wc ook behoorlijk onsmakelijke gevolgen hebben.

Een verstopping van de wc kan meerdere oorzaken hebben, maar meestal is de boosdoener dat er nog veel te vaak zaken door het toilet worden gespoeld, die niet voor het riool bedoeld zijn. Op den duur kan een ophoping van doorgespoeld afval in de riolering leiden tot een verstopping en kan de wc niet meer worden gebruikt. Een signaal van een beginnende verstopping is dat het water slechter wegloopt dan normaal en het is belangrijk om dan al actie te ondernemen om erger te voorkomen. Het voorkomen van een verstopping is natuurlijk altijd beter, daarom zetten wij graag de meest voorkomende boosdoeners voor u op een rijtje.


De oorzaken van een verstopte wc

Maandverband en tampons zijn niet geschikt om door de wc te spoelen en een veelvoorkomende oorzaak van een verstopping. Gooi maandverband en tampons beter in de prullenbak om een verstopte wc te voorkomen.

Een te grote hoeveelheid wc-papier kan vaak niet in één keer goed worden doorgespoeld en heeft de neiging om in de afvoer aan elkaar te klonteren en uiteindelijk een verstopping te veroorzaken.

Ook ongeschikt om door de wc te spoelen zijn vet- en etensresten. Vooral de vetresten kunnen blijven plakken aan de binnenzijde van de afvoer en het begin zijn van een nare verstopping.

Maar ook per ongeluk doorgespoelde voorwerpen, zoals een toiletrol of zelfs speelgoed kunnen een verstopping veroorzaken. Het grote voordeel is in dit geval dat het vaak goed mogelijk is om de verstopping zelf op te lossen door het voorwerp handmatig te verwijderen.

Een verstopping kan ook veroorzaakt worden door externe factoren, waar u zelf weinig aan kunt doen. Denk hierbij aan een beschadiging van de riolering door een renovatie van de afvoer of een verbouwing. Ook slijtage, werkzaamheden in de straat of een verstopping van de hoofdriolering buiten uw woning kunnen resulteren in een verstopping van uw wc.

WC verstopt, zelf oplossen of ontstoppingsdienst bellen?

Spoelt uw wc niet meer goed door of komt zelfs het water omhoog, dan heeft u twee opties: zelf ontstoppen of een ontstoppingsdienst inschakelen.

Misschien niet de meest aangename klus om te doen, maar in veel gevallen is het goed mogelijk om zelf een beginnende verstopping van de wc op te lossen.

Zeker als de verstopping is veroorzaakt door het per ongeluk doorspoelen van een groter object, zoals een toiletrol of speelgoed, dan kan dit vaak makkelijk handmatig worden verwijderd. Voor de hygiëne is het verstandig om rubberen keukenhandschoenen aan te trekken of een plastic zak om uw handen te wikkelen, voordat u de blokkade uit de afvoer verwijdert.

Een prop in de afvoer, zoals bijvoorbeeld een grote hoeveelheid wc-papier, kan vaak worden verwijderd met de ouderwetse “plopper”. Zorg ervoor dat er voldoende water in de wc zit en plaats dan de plopper in de hals van de wc. Met duw- en trekbewegingen ontstaat er een vacuüm in de afvoer en kan de prop losraken en alsnog worden doorgespoeld.

Een verstopping, veroorzaakt door doorgespoelde vetresten, kan soms worden opgelost door een combinatie van warm water met afwasmiddel. Giet een emmer warm water met een flinke scheut afwasmiddel in de wc en laat dit een tijd staan, totdat het vet is opgelost en het water in de wc is weggelopen.

Een beginnende verstopping van de wc kan ook worden aangepakt met de combinatie van baking-soda en azijn. Deze huismiddelen hebben een ontvettende en ontkalkende eigenschap en geven samen een bruisend effect in de afvoer, waardoor de blokkade kan verkleinen en worden doorgespoeld. Geef de baking-soda en azijn ruim te tijd om in te trekken en giet er een emmer warm water over. Met een beetje geluk spoelt de wc na een tijdje weer probleemloos door.

Graag willen wij u tenslotte adviseren om bij een verstopping liever géén chemische ontstoppingsmiddelen te gebruiken. Deze bijtende middelen zijn zeer agressief voor de leidingen, waardoor er eerder slijtage kan optreden. Ook zijn chemische ontstoppingsmiddelen zeer slecht voor het milieu en de gezondheid en kunnen bij verkeerd gebruik flinke brandwonden op de huid veroorzaken.

Hebben bovenstaande tips & trucs niet geholpen om zelf de wc te ontstoppen, dan is het verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen.


De werkwijze van de professionele ontstoppingsdienst

Ontstoppen van de wc onder hoge druk
De ontstoppingsdienst zal vaak gebruik maken van een professionele hogedrukspuit om de afvoer van de wc te ontstoppen. Door het water onder zeer hoge druk door de afvoer te spuiten, kan de blokkade loskomen en zal de wc weer probleemloos doorspoelen. Ontstoppen met behulp van een hogedrukspuit wordt toegepast op zowel beginnende als hardnekkige verstoppingen.

Ontstoppen van de wc met een machinale rioolveer
Een machinale rioolveer is een speciale ontstoppingsveer, die met draaiende bewegingen door de afvoer van de wc wordt geleid. Onderweg verpulvert deze rioolveer alle blokkades op zijn pad, waardoor de afvoer weer vrijkomt en de wc weer kan worden doorgespoeld.

Loodgieter.nl hanteert altijd een vast ontstoppingstarief en rekent géén meterprijzen, dus u weet altijd van tevoren waar u aan toe bent. De ontstoppingstarieven worden met u besproken tijdens het maken van de afspraak en worden vervolgens ook per mail aan u bevestigd.

U kunt onze tarieven ook altijd terugvinden op onze tarievenpagina. Voor het maken van een afspraak kunt u hier ons contactformulier invullen of bellen naar 085-8770419.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot