Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Ontstoppen WC

Van alle voorkomende verstoppingen in de woning, is een verstopt toilet toch wel de grootste nachtmerrie. Buiten dat het sanitair niet meer bruikbaar is, is het vaak ook een onsmakelijke verstopping. Graag geven wij u advies en enkele tips om een verstopt toilet te voorkomen, maar ook hoe u de verstopping in sommige gevallen zelf kan verhelpen of met de hulp van de ontstoppingsdienst.


De oorzaken van een verstopt toilet

Helaas worden er nog veel te vaak zaken door het toilet gespoeld, die niet voor het riool bedoeld zijn. Uiteindelijk kan een ophoping van afval in de riolering leiden tot een verstopping en is het toilet niet meer bruikbaar. Onderneem liever al actie bij een beginnende verstopping, dit is te herkennen als het water slechter weg begint te lopen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en daarom zetten wij graag de grootste boosdoeners voor u op een rijtje;

Maandverband en tampons worden regelmatig door het toilet gespoeld, maar zijn vaak de oorzaak van een verstopping van het toilet. Gooi maandverband en tampons liever in de prullenbak om een verstopping te voorkomen.

Te veel toiletpapier kan vaak niet in één keer goed worden weggespoeld en heeft de neiging om ergens in de afvoer aan elkaar te klonteren en zo een verstopping te veroorzaken.

Vet- en etensresten zijn niet geschikt om door het toilet te spoelen, maar zijn toch vaak de oorzaak van een verstopping in de afvoer. Vooral vetresten hebben de eigenschap om te blijven plakken aan de binnenzijde van de riolering en kunnen zo het begin zijn van een verstopping.

Per ongeluk doorgespoelde grotere voorwerpen, zoals een toiletblok, toiletrol of zelfs speelgoed kunnen de oorzaak zijn van een verstopping. Het voordeel van deze grotere voorwerpen is, dat het vaak mogelijk is om deze handmatig te verwijderen en zo de verstopping zelf te verhelpen.

Ook externe factoren kunnen de oorzaak zijn van een verstopping van het toilet. Denk aan een beschadiging van het riool door een verbouwing of renovatie van de afvoer. Ook werkzaamheden in de straat, slijtage of een verstopping van het riool buiten de woning kunnen uiteindelijk resulteren in een verstopping.


Toilet is verstopt, zelf oplossen of ontstopper inschakelen?

Als het water in het toilet omhoog komt of niet meer door wil spoelen, dan zijn er twee opties; zelf proberen of de ontstoppingsdienst inschakelen. Het is niet de meest aangename klus, maar het is in veel gevallen goed mogelijk om een beginnende verstopping van het toilet zelf op te lossen.

Handmatig verwijderen verstopping
Is de verstopping van het toilet veroorzaakt door het per ongeluk doorspoelen van een groot object, zoals een toiletblok, toiletrol of bijvoorbeeld speelgoed, dan kan dit vaak makkelijk verwijderd worden. Trek voor de hygiëne een rubberen keukenhandschoen aan of doe een plastic zak om de handen en ga op de tast na of het voorwerp verwijderd kan worden. Het verwijderen van de blokkade is in de meeste gevallen de oplossing van de verstopping.

De plopper
Als een prop in de afvoer de oorzaak is van de verstopping, zoals bijvoorbeeld een samengeklonterde hoeveelheid toiletpapier, dan kan een plopper of wc-ontstopper vaak het probleem oplossen. Zorg dat er voldoende water in het toilet zit en plaats de plopper in de wc-hals en creëer met duw- en trekbewegingen een vacuüm in de afvoer. De prop kan hierdoor loskomen en worden doorgespoeld.

Afwasmiddel
Een combinatie van warm water met afwasmiddel kan een verstopping, veroorzaakt door vetresten, helpen oplossen. Giet een emmer warm water met een flinke scheut afwasmiddel in het toilet en laat dit geruime tijd staan, totdat het water is weggelopen.

Baking-soda & azijn
Ook de combinatie van baking-soda en azijn kan helpen een beginnende verstopping op te lossen. De ontvettende en ontkalkende eigenschappen van dit huismiddel geven een bruisend effect in de afvoer, waardoor de blokkade kan verkleinen en worden doorgespoeld. Laat het mengsel geruime tijd intrekken en giet er dan een emmer warm water overheen en laat het een nachtje inwerken. Met een beetje geluk kan de volgende ochtend het toilet weer moeiteloos worden doorgespoeld.

Advies; Gebruik nooit chemische ontstoppingsmiddelen voor het ontstoppen van het toilet. Deze middelen zijn te agressief voor de leidingen, waardoor er eerder slijtage zal optreden. Ook zijn deze bijtende middelen zeer slecht voor het milieu en kunnen bij contact met de huid flinke brandwonden veroorzaken.

Hebben bovenstaande oplossingen niet geholpen om de verstopping te verhelpen, dan is het tijd om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen.


Werkwijze en kosten van de professionele ontstopper

Ontstoppen van het toilet onder hoge druk
De ontstopper zal vaak gebruik maken van een professionele hogedrukspuit om de afvoer te ontstoppen. Doordat de hoge druk in de afvoer wordt gespoten, kan de blokkade loskomen en het toilet weer doorspoelen. Het ontstoppen met behulp van de hoge drukspuit is geschikt voor beginnende en hardnekkige verstoppingen.

Ontstoppen van het toilet met een machinale rioolveer
Een machinale rioolveer is een ontstoppingsveer, die met roterende bewegingen door de afvoer wordt geleid. Onderweg zal de rioolveer alle verstoppingen verpulveren, waardoor de afvoer weer vrij komt en het water weer kan worden doorgespoeld.

Loodgieter.nl hanteert een vast ontstoppingstarief, dus géén meterprijzen en verrassingen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. De ontstoppingstarieven kunt u nalezen op onze tarievenpagina.

  

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot