Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Vaatwasser verstopt?

Een vaatwasser is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de keukens in de meeste huishoudens en een verstopte vaatwasser kan veel ongemak brengen. Buiten dat de vaatwasser niet langer gebruikt kan worden, heeft een verstopping meerdere consequenties.
Het stilstaande water in de vaatwasser kan stankklachten veroorzaken en als het water niet meer weg kan stromen is er kans dat de vaatwasser overstroomt. Dit kan waterschade en lekkage tot gevolg hebben. Een oppervlakkige verstopping kunt u vaak zelf verwijderen, graag geven wij u enkele tips om te proberen de vaatwasser zelf te ontstoppen.
Zit de blokkade dieper in de leiding, dan is het meestal niet mogelijk om deze zelf te verwijderen en is het verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen.


Oorzaken en het voorkomen van een verstopte vaatwasser

De grootste boosdoener van een verstopte vaatwasser is bijna altijd en te veel aan vet- en etensresten. Deze kunnen zowel door de gootsteen als de vaatwasser zijn doorgespoeld en bij ophoping een blokkade in de afvoer veroorzaken.

Het voorkomen van een verstopping van de vaatwasser en de gootsteen is vrij simpel:
 • Veeg de vet- en etensresten van de borden, pannen en bestek voordat ze in de vaatwasser worden geplaatst.
 • Plaats een zeefje in de gootsteen om te voorkomen dat etensresten in de afvoer terecht komen.
 • Draai de vaatwasser regelmatig leeg en op hoge temperatuur.
 • Check regelmatig of het filter en de sproeiarmen niet verstopt zijn.

Tips om zelf de vaatwasser te ontstoppen

Als de vaatwasser het water na een programma niet meer kan afvoeren, dan zal de vaatwasser in storing vallen en het wasprogramma afbreken. Maar de verstopping hoeft niet altijd aan de vaatwasser te liggen. De vaatwasser en de gootsteen zijn meestal op dezelfde afvoer aangesloten. Als de gootsteen ook slecht doorloopt, dan ligt de oorzaak van de verstopping in de leiding en ligt het niet aan de vaatwasser zelf.
Zodra de blokkade in de afvoer is verwijderd, zal de vaatwasser ook weer moeiteloos een wasprogramma kunnen draaien.

Loopt de gootsteen wel goed door of is deze op een aparte afvoer aangesloten, dan ligt de oorzaak bij de vaatwasser. Voordat u een professionele ontstoppingsdienst inschakelt, geven wij u graag enkele tips om zelf te proberen de vaatwasser te ontstoppen.

Controleer de filters
Etensresten in de filters kunnen ook de oorzaak zijn van een verstopping, waardoor de vaatwassen dienst zal weigeren. De filters vindt u onder in de vaatwasser en deze zijn vrij eenvoudig los te draaien en vervolgens te reinigen.

Soda (baking-soda of gewone soda) heeft een ontvettende werking en kan in combinatie met heet water eventuele vetophopingen oplossen.
Laat een flinke hoeveelheid soda oplossen in heet water en giet dit in de vaatwasser totdat de zeef onder water staat. Laat dit mengsel enkele uren inwerken. Laat de lege vaatwasser een kort wasprogramma draaien op de hoogste temperatuur.

Azijn
Een ideaal huishoudelijk middel om kalkresten in de vaatwasser op te lossen. Giet een flinke scheut azijn in het zeepbakje en de bodem van de vaatwasser en laat de lege vaatwasser een kort programma draaien op een hoge temperatuur.

Afvoerslang & afvoerpomp
Een knik in de afvoerslang kan ook de reden zijn dat de vaatwasser niet meer werkt. Helaas zijn de meeste vaatwassers ingebouwd en is de afvoerslang lastig bereikbaar, dan is het verstandig om een expert in te schakelen.
De afvoerpomp bevindt zich meestal onder de filters in de vaatwasser en kan ook verstopt raken door etensresten. Wees voorzichtig met het reinigen van de afvoerpomp, buiten etensresten kunnen er ook stukken glas in zitten. Laat het reinigen van de afvoerpomp dan ook liever aan de expert over.

Advies: Gebruik nooit chemische ontstoppingsmiddelen om de afvoer van de vaatwasser te ontstoppen. Deze bijtende middelen zijn agressief en kunnen schade aan de leidingen veroorzaken en andere onderdelen van de vaatwasser aantasten.


Werkwijze en kosten van de ontstoppingsdienst?

De ontstopper heeft verschillende hulpmiddelen en apparatuur om de vaatwasser te ontstoppen. Als eerste zal de ontstopper proberen de verstopping te verwijderen met een ontstoppingsveer. Deze veer wordt met een roterende beweging door de afvoer geleid en zal onderweg alle obstakels vermorzelen, zodat de afvoer weer vrij komt en door kan stromen.

Ook kan de ontstopper de afvoer ontdoen van blokkades door de afvoer onder hoge druk door te spuiten.

Loodgieter.nl hanteert geen “meterprijzen” voor het ontstoppen van de afvoer van de vaatwasser, maar altijd een vast tarief. Deze zijn na te lezen op onze tarievenpagina, zo weet u altijd precies waar u aan toe bent!

Wij maken graag een afspraak voor u met een professionele ontstopper om de klus voor u te klaren. Een afspraak kan gemaakt worden door het contactformulier in te vullen of maak telefonisch een afspraak via 085-8770419.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot