Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
 • Erkende loodgieters
 • 98% binnen 24u
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Slechts €29,95- voorrijkosten
 • Loodgieter uit uw omgeving
 • Vast ontstoppingstarief
 • Meer dan 175.000 tevreden klanten
 • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Water in de kruipruimte?

Schimmelvorming, vochtplekken, stankklachten of rioolvliegjes door een vochtige kruipruimte of kelder? Een vochtige kruipruimte kan grote problemen veroorzaken en moet zo snel mogelijk worden opgelost.
Het komt in veel woningen voor, water in de kruipruimte of een vochtige kelder. Meestal veroorzaakt dat geen problemen, want een kruipruimte hoeft niet waterdicht te zijn en vaak staat er water in de kruipruimte zonder dat de bewoner dat in de gaten heeft. Maar als het optrekkende vocht schimmelgroei veroorzaakt en schadelijk wordt voor de gezondheid, dan is het wel belangrijk om actie te ondernemen.


Oorzaken van vocht in de kruipruimte of kelder

Een lekkende of gebroken riolering of waterleiding kan de oorzaak zijn van het vocht in de kruipruimte of kelder. Dit kan veroorzaakt worden door werkzaamheden met zwaar materieel in de buurt, verzakkingen van de bodem of zwaar verkeer dat door de straat rijdt. De kruipruimte of kelder komt onder water te staan en na verloop van tijd wordt dit water omgezet in condens en veroorzaakt dat vochtklachten.
Ook een hoge stand van het grondwater kan, vooral in de herfst en de winter, de oorzaak zijn van de vochtproblemen onder de woning. Het vocht kan in de muren, vloer en fundering trekken en daar natte plekken en schimmelvorming veroorzaken. Vaak wordt dit pas opgemerkt doordat er een muffige lucht ontstaat.
Als de kruipruimte blank staat, is het dus van groot belang om de oorzaak te achterhalen en hier actie op te ondernemen om vervolgschade en gezondheidsklachten te voorkomen.


De gevolgen van een vochtige kruipruimte

Overtollig water in de kruipruimte kan voor veel overlast zorgen. Optrekkend vocht kan zorgen voor een verrotte houten vloer, schimmelvorming door vocht in de muren of behang dat loslaat en een koude, onaangename temperatuur van de vloer.
Een vochtige, donkere kruipruimte is ook een ideale omgeving voor ongedierte. Muggen en rioolvliegjes zijn gek op deze omstandigheden, maar denk ook aan bijvoorbeeld ratten of muizen, onwenselijk en schadelijk voor de gezondheid.

Een vochtprobleem in de kruipruimte kan ook leiden tot problemen in de gehele woning. Het overtollige vocht in kruipruimte verdampt door de kieren in de vloer, waardoor er liters vocht in het leefgedeelte van de woning terechtkomt. Als er niet voldoende geventileerd wordt in de woning, dan kunnen de ramen beslaan en er in die ruimtes ook vochtplekken en schimmels ontstaan. Het kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid als de lucht in huis schimmels en een te hoge luchtvochtigheid bevat, dit kan astma en andere luchtwegklachten veroorzaken.
Een bijkomend gevolg van te veel vocht in huis, is dat de woning lastiger warm te stoken is. Dit resulteert in een hoger gasverbruik en is nadelig voor de energierekening.


Wat is de oplossing?

De oplossing is zeer afhankelijk van de oorzaak van de vochtproblemen. Een lekke of gebroken riolering of waterleiding, kan redelijk eenvoudig hersteld worden door de loodgieter. Na reparatie zal de oorzaak van het vochtprobleem verholpen zijn en hoeft er geen verdere actie te worden ondernomen.

Ligt de oorzaak bij de hoge waterstand, dan zijn er meerdere mogelijkheden om deze situatie zelf te verhelpen;

 • Een vochtvreter in de natte ruimte zetten, dit is een mogelijkheid als de kruipruimte incidenteel nat is na een vochtige periode.
 • Het opstoken van de verwarming in de woning kan een oplossing zijn bij een incidenteel natte kruipruimte, dit zal het vocht laten verdwijnen.
Als de vochtproblemen in de kruipruimte hardnekkig zijn, dan kunt u een specialist op dit gebied raadplegen om u te adviseren. Eventuele mogelijkheden om het vochtprobleem op te lossen zijn;

 • De ventilatie in de kruipruimte of kelder laten verbeteren
 • Isolatie van de warm waterleidingen in de kruipruimte
 • Muren bewerken met speciale afdichtingsmiddelen
 • Isolatie van de vloer van de kruipruimte
 • Vloerisolatie tegen de bovenzijde van de kruipruimte
 • Aanleg van drainage in de kruipruimte
Laat de oorzaak van de vochtproblemen onderzoeken door een ervaren isolatiebedrijf, zij zullen u adviseren wat de juiste oplossing zal zijn.

Wat kan Loodgieter.nl doen bij een natte kruipruimte?

Een natte kruipruimte, veroorzaakt door een lekkende of gebroken riolering of waterleiding kan prima hersteld worden door de loodgieter. Hiervoor kunt u een afspraak maken via ons contactformulier of bellen naar 085-8770419.

Voor aanpassingen of werkzaamheden aan de isolatie, ventilatie of drainage van de kruipruimte of kelder, kunt u het beste contact opnemen met een specialist.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot