Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Riolering


Ontstoppen en reinigen van de riolering

De meeste woningen en panden in Nederland zijn aangesloten op het gemeentelijke rioleringsstelsel. Hierop komen alle afvoeren uit, die in de woning aanwezig zijn, zoals de toiletafvoer, doucheafvoer en de afvoeren in de keuken. In veel gevallen is ook de hemelwaterafvoer op het riool afgesloten. Een gedeelte van het riool zal op meestal op eigen terrein liggen, alvorens deze is aangesloten op het gemeentelijke rioleringsstelsel. Dit houdt in dat dit gedeelte van het riool eigen verantwoording is bij verstoppingen en schade. Bij problemen met de riolering kan het beste een loodgieter of ontstopper worden ingeschakeld die expertise heeft in rioleringswerken.


Oorzaken van rioolproblemen

Diverse oorzaken kunnen de reden zijn dat er problemen met het riool ontstaat. Een veel voorkomende oorzaak van een rioolverstopping is de zogenaamde ‘vetberg’. Dit is een ophoping van allerlei afval dat een grote rioolverstopping veroorzaakt. Dit kunnen allerlei zaken zijn, zoals kookvet, etensresten, resten van shampoo en zeep, maar ook grote stukken toiletpapier, vochtige doekjes, maandverband en plastic dat niet afbreekt. Een verstopping in het riool is meestal niet zelf op te lossen. Een professionele ontstopper heeft geschikte gereedschappen en apparatuur ter beschikking om dit probleem op te kunnen lossen. Dit kan door middel van een veer, een frees of een hogedrukreiniger. Het is ook mogelijk dat het riool verstopt raakt door een beschadiging. In dit geval heeft het geen nut om zelf te proberen de rioolverstopping te verhelpen.

Een verstopt riool hoeft niet veroorzaakt te zijn door alles wat er door de gootsteen of toilet gespoeld wordt. Ook invloeden van buitenaf kunnen schade aan de riolering veroorzaken en daarmee dus ook verstoppingen. Als er bomen staan op de plek waar het riool onder de grond loopt, dan bestaat de kans dat na verloop van tijd de wortels het riool raken. Boomwortels kunnen zelfs dwars door de rioleringsbuizen heen groeien met alle gevolgen van dien. Ook eventuele werkzaamheden aan het rioolnetwerk kunnen het riool beschadigen of soms is het riool foutief aangelegd door gebruik van een verkeerde diameter rioolbuis of te veel haakse bochten.

gevelbreuk Riolering verzakt 

Camera-inspectie van het riool

Soms is het ontstoppen van de riolering alleen niet voldoende. Vooral als er schade is ontstaan aan het riool is, dan is dat belangrijk om te weten. Het hele riool open moeten graven om de locatie van de schade of verstopping te traceren is uiteraard geen doen In dit soort gevallen kan een ontstoppingsbedrijf ook een rioolinspectie uitvoeren. Een rioolinspectie wordt uitgevoerd met behulp van een camera. De camera kan op afstand worden ingebracht in het riool en op afstand worden bediend. Tijdens de inspectie kan de ontstopper of loodgieter op een beeldscherm volgen waar de camera is en daarmee de exacte locatie vinden en de soort schade of ontstopping. Als de oorzaak en locatie bekend is, dan kan er gerichte actie worden ondernomen.

wortelgroei riolering

Riool reinigen

Het belang van het riool voor huishoudens wordt nogal eens onderschat. Dit komt natuurlijk omdat we er dagelijks gebruik van maken en het riool niet zichtbaar is. Mocht er zich toch een probleem voordoen met het riool, dan kan dit het dagelijks leven behoorlijk ontregelen. Zaken die als routine worden gezien, zoals douchen, het toilet gebruiken en afwassen gaan dan ineens een stuk minder gemakkelijk. Het is daarom belangrijk om het riool in topconditie te houden. Alleen zo kan een verstopping en stankoverlast worden voorkomen.

De ontstopper kan op uw verzoek met een hogedrukspuit het riool grondig reinigen, zodat eventuele beginnende verstoppingen opgelost worden. Het riool wordt zo mooi schoon en u heeft de zekerheid dat u niet snel met een rioolverstopping te maken zult krijgen.

Dakgoot of regenpijp verstopt

regenpijp verstoptEen ontstoppingsdienst is misschien niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dakgoot of de hemelwaterafvoer verstopt is. Toch is bij een groot deel van de Nederlandse woningen ook de dakgoot en regenpijp aangesloten o
p de riolering.
 Verstoppingen van dakgoot of regenpijp leiden vaak tot lekkages en waterschade, wat schimmel en vochtproblemen kan veroorzaken. Eventueel kunt u zelf proberen de dakgoot te ontdoen van bladeren, takjes en nestmateriaal, maar houd er altijd rekening mee dat werkzaamheden op hoogte de nodige risico’s met zich meebrengt. Voor uw veiligheid is het vaak verstandiger om een specialist in te schakelen.

De ontstopper zal als eerste de bron van de verstopping lokaliseren. Hoe de verstopping vervolgens wordt verholpen is afhankelijk van de locatie van de blokkade. De verstopping kan dan met een trekveer of onder hoge
 druk worden verwijderd.
Ook een camera-inspectie is bij verstoppingen in de regenpijp een optie om de moeilijk traceerbare verstoppingen op te kunnen sporen.


Wat kun je zelf doen om verstoppingen te voorkomen?

Om verstoppingen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen kunt u zelf ook de nodige actie ondernemen. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om al het vuil door het riool te laten stromen, maar juist dit is de grootste oorzaak van een rioolverstopping. Vermijd daarom zoveel mogelijk dat haren, vet, etensresten en allerlei andere zaken die niet in het riool horen, doorgespoeld worden. Spoel ook regelmatig de leidingen door met heet water. Zo blijft het riool in goede conditie en hoeft de loodgieter of ontstopper enkel in te worden geschakeld voor echte rioolverstoppingen of reparaties.

Verstoppingen van de dakgoot en regenpijp kunnen voorkomen worden door regelmatig de dakgoten te laten reinigen en eventueel boldraadroosters te laten plaatsen in de dakgoten.

 

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Riolering
Loodgieter Riolering

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot